A természetes erőforrások vizuálisan

A természetes erőforrások vizuálisan | ClimeNews - Hírportál

Jelmagyarázat

Füst: (túl)használata hozzájárul a klímaváltozáshoz
Sugárveszély: radioaktív hulladékot termel*
Zöld nyíl: erőforrás megújulási potenciálja
Üres nyíl: újrahasznosítható (de nem hasznosítjuk újra)
Piros nyíl: erőforrás használata/fogyasztása
Forgács: hulladék

Erőforrások:

Erdők, Talajok, Vadak/halak, Felszíni vizek, Felszín alatti vizek, Ásványok, Olaj, Földgáz, Szén, Nukleáris-, Geotermális-, Vízenergia, Szélenergia, Napenergia, Hullám/árapályenergia

Az egyes erőforrások elfogyása a jelenlegi felhasználási ütemükre vonatkozik. A felhasználás üteme azonban az emberiség létszámának további növekedése esetén várhatóan nő, így az erőforrások még kevesebb ideig tartanának. Mivel az erőforrások kitermelésének volumene jellemzően haranggörbét mutat, illetve mert egyes területeken hamarabb elfogy, mint világszinten, így már jóval a végső elfogyás előtt súlyos problémák fognak adódni. Már most súlyos vízhiánnyal küzd Líbia, Nyugat-Szahara, Jemen, Dzsibuti, Jordánia, illetve Dél-Afrika. Szíria már össze is omlott (aminek legfőbb oka az volt, hogy az elmúlt 50 évben megnégyszereződött a lakossága, és túlterhelték a területüket), ami megmutatja, mi vár a többi súlyosan túlnépesedett országra (pl. Nigéria, Egyiptom, Pakisztán, stb.). Jelenleg úgy néz ki, hogy a Húsvét-sziget sorsa a Föld jövőjét mutatja kicsiben.

A Növekedés Határai c. tanulmány számításai alapján nagyjából 2030 körül a súlyos környezeti nyomás hatására a globális halálozási ráta a születési ráta fölé emelkedik. Célszerű volna elébe menni azáltal, hogy minden nő számára biztosítjuk a családtervezés eszközeit, valamint a középiskolai képzést – ez a kombináció ugyanis a számítások alapján elég volna ahhoz, hogy végre elkezdjen csökkenni a globális népesség.

*A szénbe ágyazódott sugárzó atomok a füsttel együtt kiszabadulnak, így a szénerőművek energiaarányosan kb. 100-szor több sugárzást bocsátanak ki, mint az atomerőművek, melyek hulladéka nem jut ki a környezetbe.

Források:
https://www.worldcoal.org/coal/where-coal-found
https://ourworldindata.org/how-long-before-we-run-out-of-fossil-fuels
https://www.ecotricity.co.uk/our-green-energy/energy-independence/the-end-of-fossil-fuels
https://news.nationalgeographic.com/news/2004/11/1129_041129_global_oil_supply_2.html
https://www.scientificamerican.com/article/how-long-will-global-uranium-deposits-last/
http://www.seametrics.com/blog/5-countries-most-threatened-by-water-shortages/
http://www.cbc.ca/news/technology/wild-animals-disappear-wwf-1.3823662
http://www.scientificamerican.com/article/only-60-years-of-farming-left-if-soil-degradation-continues/
https://www.theguardian.com/global-development-professionals-network/2017/jan/23/destroying-rainforests-quickly-gone-100-years-deforestation
https://www.theguardian.com/commentisfree/2014/sep/02/limits-to-growth-was-right-new-research-shows-were-nearing-collapse
http://www.mindfully.org/Energy/Coal-Combustion-Waste-CCW1jul93.htm

Forrás: TZM

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.