A Keeling-görbe a Mauna Loa vulkán áldozatául esett

A klímaváltozás monitorozásában nagy szerepet játszó Keeling-görbe a Mauna Loa vulkán áldozatául esett.

A Keeling-görbe a Mauna Loa vulkán áldozatául esett

A világ legnagyobb aktív vulkánja néhány nappal ezelőtt kitört és 38 év után újra elvágta a szén-dioxid szintet 1958 óta monitorozó mérőeszköz energiaellátását, de ezúttal nagyobb a baj, mint négy évtizeddel ezelőtt.

Keeling-görbe az egyik legfontosabb és legpontosabb tudományos eszköz a klímaváltozás hatásainak tanulmányozásában, a grafikon ugyanis az 1958 óta begyűjtött adatok alapján ábrázolja a légköri szén-dioxid szintjének változását és ezáltal jól mutatja a globális felmelegedés intenzitásának növekedésével kapcsolatos összefüggést is. A görbe alapját adó adatok a Hawaiin található Mauna Loa Obszervatóriumban lévő mérőeszköz méréseiből származnak, amelyet Charles David Keeling, a Scripps Oceanográfiai Intézet munkatársa helyezett üzembe 1957-ben. Az akkor még csak egy éves obszervatórium 3,4 kilométeres tengerszint feletti magasságon ideális helyszínt biztosított és biztosít azóta is az adatgyűjtés elvégzéséhez a tiszta levegő és az emberi tevékenységektől mentes környezet miatt, egy dolog azonban mégis kockázatot jelenthet a mérésekkel kapcsolatban: a vulkán közelsége.

A Mauna Loa vulkán a világ legnagyobb aktív tűzhányója, aminek kúpja 4170 méteres magasságba emelkedik és a múltban rendszeresek voltak a kitörései. 1843 óta összesen 33 alkalommal kelt életre, de az utolsó kitörése óta szokatlanul sok idő telt el: 38 évig merült álomba a vulkán. November 28-án az aktivitását felügyelő USGC (United States Geological Survey, az Amerikai Egyesült Államok kormányának földtani intézete) újból tevékenységet észlelt a Mauna Loán és a nap folyamán 250 000 tonna kén-dioxid kibocsátását detektálták. A vulkánkitörés során a lávafolyam irányából arra következtettek az intézet munkatársai, hogy a lakott területekre nézve nem jelent veszélyt a tűzhányó és az északkeleti hasadékzónán kívüli területeken nem kell kitörésre számítani.

A lávafolyamok közül a legnagyobb és leghosszabb azonban éppen a Mauna Loa Obszervatórium közelében található úton haladt át,

helyi idő szerint november 29-én este nyolc órakor, és leállást okozott az épület energiaellátó rendszerében, elvágva az obszervatóriumban lévő mérőeszközöket az áramforrástól. Ehhez hasonló eset történt a legutóbbi, 1984-es kitörés során is, de a CNN-nek nyilatkozó Ralph Keeling (David Keeling fia) elmondása szerint most sokkal nagyobb a probléma, mivel tovább szünetelhet az adatgyűjtés, akár hónapokba is telhet, mire megoldják a problémát.

A Keeling-görbe elméletben 1958 óta mutatja a szén-dioxid szint alakulását, de valójában korábban is voltak kisebb kihagyások: az indulás évében például júniusban nem tudtak méréseket végezni a kutatók az energiaellátó rendszer hibája miatt. Szintén 1958-ban a szeptemberi és novemberi adatok is elvesztek, csak novemberben állt helyre a rend, miután Keeling saját maga látogatott el az obszervatóriumba, hogy megjavítsa az eszközt.

A globális felmelegedés monitorozásában a kisebb hibákkal és szünetekkel együtt is nagy szerepet játszanak ezek a mérések,

mivel a Keeling-görbe szolgáltatta az első határozott bizonyítékot a CO2 mennyiségének konstans növekedésére a légkörben és Keeling az adatok alapján össze tudta kötni a megfigyelt módosulásokat nem csak a fotoszintézis és a szezonális folyamatok okozta rendszeres változásokkal, hanem a fosszilis üzemanyagok egyre növekvő használatának hosszabb távú következményeivel is.

A Keeling-görbe a Mauna Loa vulkán áldozatául esett

A Mauna Loa kitörése a USGC legfrissebb jelentése alapján most is zajlik, de a lakosság továbbra sincs veszélyben. A szén-dioxid szintet monitorozó berendezéseket a kutatók megpróbálják egy közeli, de a lávafolyamtól biztonságos távolságban lévő helyszínre átszállítani.

(Fotó: Scripps Institution of Oceanography/UC San Diego, USGC)
Forrás: Rakéta


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.