Vásárlás előtt …

A legjobb, ha csökkentjük a fogyasztásunkat, amit leginkább úgy lehet, ha felismerjük, mire van valójában szükségünk, és mire nincs.

Vásárlás előtt... - ClimeNews

Ha tényleg szükségünk van valamire, de új vásárlása helyett kölcsönkérhetjük azt, vagy netán használtan is megvehetjük, akkor nem kellett még egyet legyártani, ami jó. Ha nincs más lehetőség, minthogy újonnan megvegyünk valamit, akkor a legkevesebb, hogy olyat választunk, ami úgy lett megtervezve, hogy legalább újra lehet hasznosítani.

A hagyományos gyártásmód és csomagolás rengeteg hulladékkal jár, tehát érdemes utánajárni, hogyan lehet valamit a legkisebb környezetterheléssel legyártani (pl. visszaváltható göngyöleg, 3D nyomtatás, stb.). A hulladékok ugyanis többnyire mérgezőek (pl. műanyagok, vegyszeres flakonok, festékek, stb.), ami nem csak a vadvilágot károsítja, de a tápláléklánc révén mindig visszajut hozzánk, és egyre betegebbé tesz mindannyiunkat. Végül, de nem utolsósorban nem árt tisztában lenni azzal, hogy a termék, amit meg készülünk venni, egy másik kontinensről jött-e (ami környezetszennyező), vagy helyi forrásból származik. Ez elsősorban azon termékek esetén jöhet szóba, amiket itt is meg lehet termelni (bár igazából még banánt is lehetne hazánkban termelni, üvegházban, ha nagyon akarnánk).

Mindez persze hasznos, de közel sem elégséges feltétele annak, hogy elérjük a fenntarthatóságot. Mindenesetre ez a minimum, amit megtehetünk, és képmutatók lennénk, ha még ennyit sem tennénk. Ne feledjük, ez nem (csak) a környezetről szól, hanem saját, és gyermekeink jövőjéről 😉

Sztella Nóra Kántor


A ClimeNews – Hírportál számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlatról, a természetről és a szennyezésekről szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva.
Legyen a ClimeNews - Hírportál Támogató Tagja! A független médiát olvasóink zöme a ClimeNews digitális és ingyenes tartalmaiból is tájékozódik. A klímaváltozás felgyorsult és a kapcsolódó események megsűrűsödtek! Annak érdekében, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon még több információval szolgáljuk ki olvasóinkat, támogasson minket rendszeres vagy egyszeri hozzájárulással! Köszönjük. Lépjen a támogatói oldalunkra.
ClimeNews TÁMOGATÁS


Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.