Darabjaira hullik szét a CSR?!

Darabjaira hullik szét a CSR?! Vagy valami másról van szó?

Darabjaira hullik szét a CSR?! - ClimeNews

2014. november 12-én, Budapesten a IX. CSR Hungary vezető szakmai konferencia résztvevői megismerkedhettek a vállalati felelősség nemzetközi felelős üzleti modelljeivel, melyek immár 2006 óta hagyományszerűen 1-1 téma céges gyakorlati példáival párosultak. A vezető szakmai esemény már a haladó csr-ért felelős vezetőknek szólt.

Fókuszban: a globális kihívások és a helyi, lokális megoldások. A fő kérdés most is az, hogy hogyan lehet optimalizálni 1 cég érdekeit a gazdasági, társadalmi és környezeti kihívásokkal?

Új stratégiák, új ötletek érkeztek a csr (vállalati felelősség) új paradigmáihoz.
Néhány, érdekesebb gondolatot kiemelve.

Darabokra hulló CSR?

Darabjaira hullik szét a CSR?! - ClimeNewsMichael Hopkins, az MHC International és a CSR Finance Institute (Genf) igazgatója – aki több kontinens (Észak-Amerika, Afrika, Európa, Ázsia..) nemzetközi csr projektjeiben vesz részt folyamatosan – a következőkre hívta fel a figyelmet. Vajon mit jelent a CSR/vállalati felelősség gyors, darabokra hullása? Valójában most ez történik? Vajon nem vették komolyan a vállalatok és intézmények társadalmi felelősségüket? Vagy csak néhány jelenlegi esemény az, ami rossz szájízt ad az egésznek? Telefon lehallgatási botrányok a politika és a diplomácia terepén, a pénzügyi bedőlések (Lehman, Dubai World),intézményi gondatlanság (Bush adminisztráció- Líbia)…
A kérdés az, hogy a kapitalizmus összeomlásának előjeleit észlelve, ki tudjuk-e alakítani a felelős megoldások új vízióját, melyek társadalmilag is fenntarthatóak legyenek? Vajon a CSR és a fenntartható fejlődés hol tart össze, és hol válik el? Ezt fejtette ki részletesen a CSR Hungary 2014 vezető szakmai konferencián.

Globalizációs kihívások és helyi csr megoldások

Takács Júlia, a CSR Hungary ügyvezető igazgatója és az EMVFE (Első Magyar CSR Egyesület) elnöke a kapitalizmus újraértelmezése mellett hangsúlyozta, hogy tisztában kell lennünk azzal, hogy Közép-Európa, és így Magyarország a csr és a fenntarthatóság, mely szakaszában tart. El kell fogadnunk, hogy a fáziskésésünkre jellemző, hogy régi és új elemek egyszerre vannak jelen gazdaságunkban, társadalmunkban, kultúránkban, demokráciánkban. Mindezek egyértelműen tükröződnek a vállalati felelősség területén is. Egyértelmű a kapcsolat a globális kihívások (pénzügy, gazdaság, kereskedelem, termelés, piacok) és a csr között is.Közép-Európa, Magyarország számára vízválasztó és viszonyítási pont a nem régiben ünnepelt, szimbolikus értelmezésű Berlini Fal lebontása, mely a digitális, elektronikus technológia legújabb vívmányait, közlekedési technológiákat, szervezeti, szellemi know-howokat …köszönhetünk.

Legyen mindenki vegetáriánus? Ennek kisebb a karbonlábnyoma?

Darabjaira hullik szét a CSR?! - ClimeNewsDr. Pálvölgyi Tamás, a Nemzeti Alkalmazkodási Központ vezetője tényekkel, felmérésekkel hívta fel a figyelmet arra, hogy hogyan, hol tudunk hatékonyabban gazdálkodni zöld vagyonunkkal.
Mely iparágakban lehet jelentős megtakarításokat végrehajtani. Itt természetesen az energiaipar vezetőszerepet játszik. Hogyan tud ebben a hazai Dekarbonizációs Útiterv segíteni? Mire tudjuk használni az ország Éghajlatsérülékenységi térképét?
Érdekességként említette, hogy a húsfogyasztás jár az egyik legnagyobb karbonlábnyommal. S lehet, hogy érdemes lenne mindenkinek vegetáriánussá válni?!

A két délutáni szekció témái egyrészt a társadalmi befektetés (és a csr-t) járta körbe Banga Ildikó, a The BodyShop alapítójával, kereskedelmi igazgatójával, dr. Czafrangó Jánossal, az Erstebank Alapítvány projektvezetőjével, és Sziller Viktóriával, a Cvonline.hu HR tanácsadójával. másrészt a felelős és fenntartható márkához vezető utat elemezte példákkal. E témában osztotta meg tapasztalatait Szűcs Judit, a Microsoft kommunikációs igazgatója, és Takács János a Svéd-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara elnöke. Lipták Timea, portfólió igazgató (National Geographic, Centrál Médiacsoport) pedig a National Geographic és a Globescan által készített Greendex elemzését ismertette, melyen meglepő módon Magyarország is jó helyen szerepel.. Jogos kérdésként felmerült az is, hogy a szegényebb és gazdagabb országok különböző életminőségi szintje vajon mennyire függ össze a Környezet szennyezettségével.

Az összeesküvés-elmélet (hálózat-elmélet) mindannyiunk kedvenc, izgalmasnak ígérkező témája. Vicsek András, a Maven7 vezetője a Shell és a Nokia példáján mutatta be, hogy új eszközként a hálózatok ismerete hogyan segít a HR és a kommunikáció területén. Kocsy Béla, a Polimer Sz. Kft. (Wanhua-BorsodChem Csoport) ügyvezető igazgatója pedig a magyar KKV-ék csr állapotát elemezte.

Forrás: www.csrhungary.eu


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...

...a megalapítása óta karbonsemleges módon fenntartott ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről és a légköri szennyezésekről szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.