Felelőtlen és etikátlan módon félreinformál a 444 és a hvg!

Pályafutásom alatt nem először viselkedik felelőtlen és etikátlan módon a média néhány jeles képviselője a környezetvédelem iparágával kapcsolatban! Valószínűleg szenzációhajhászásból félreinformál és végig sem gondolja, hogy mekkora kárt csinál azoknak akik a környezetvédelem tudatformáló munkájában dolgoznak és a saját olvasóiknak is. Lassan ki lehet jelenteni, hogy hiteles, manipulálatlan információkat nagyítóval sem lehet megtalálni a médiákban. Ugyan is a tudatlanságnak nincsen határa és pont ez az, amit ki is használnak a rosszra. Amennyiben hasonló esetekre fény derül és tudomásunkra jut itt meg fog jelenni a jövőben is. Köszönjük a helyreigazítást. (RL)

Szelektívet a szemétbe? Félreinformál a 444 és a hvg!

Számtalan videót láttunk már, amin unatkozó, izgalomra vágyó otthon ülők lekameráznak egy hulladékot begyűjtő autót, majd országba-világba kikürtölik, hogy márpedig kérem, itten összeöntötték a hulladékot! Igen, valamiért perverz vágyat érzünk, hogy egy működő rendszert megkérdőjelezzünk. Vagy csak a lustaságunk miatt keresünk kibúvót!???

Most a 444.hu és a HVG is farkast kiált egy nyíregyházi “home video” kapcsán, ahelyett hogy szakértőhöz fordultak volna. Igaz, így sokkal több “like”-ot söpörtek be, a több tízezer ember félreinformálása pedig mellékes…? Ez annyira méltatlan ekkora hírportáloktól, hogy az elképesztő! Meddig mehet ez még? Nem terheli őket felelősség?

Felelőtlen és etikátlan módon félreinformál a 444 és a hvg! | ClimeNews - Hírportál

Az okozott károk a fenntarthatóság mindhárom alappillérében (környezet, társadalom, gazdaság) súlyosak, hiszen az újrahasznosítást népszerűsítő kommunikációban kiszámolható kárt tettek, a társadalomban újabb csalódást generáltak, a gazdasági kár pedig a cikkek miatt szemetes kukába kerülő hulladék elpazarlása… Sokszor a média a leginkább ludas a mai kialakult értékrendszeri válság miatt.

Az összeöntős videót a youtube-on már 24.000-en megtekintették (direkt nem közöljük), mialatt a nyíregyházi Térségi Hulladék – Gazdálkodási Kft. oktatóvideóját a szelektívről mindössze csak 212-en… Százszoros kár egy nap alatt!

Összeöntés 3 felvonásban

Felelőtlen és etikátlan módon félreinformál a 444 és a hvg! | ClimeNews - Hírportál1. ÖSSZEÖNTÉS ÉS SZELEKTÁLÁS, avagy minden kezdet nehéz
.

A probléma, vagy városi legenda nagyon régi keletű. Röviden annyit érdemes tudni, hogy egy szelektív hulladékgyűjtési rendszer beüzemelésénél az első pár hónapban nem éri meg külön-külön üríteni a gyűjtőket, mert a lakosság tanulja még a rendszer használatát. DE EZ 10 ÉVE VOLT, KÉREM!!! Akkor még nem voltak olyan válogatócsarnokok, ahol pillanatok alatt szétválogatja az automatika a hulladékot. Tehát egy évtizede még tényleg volt rövid ideig összeöntés, ez már azonban rég a múlté!
.
2. Szemetes külcsín, szelektív belbecs
.

Az összeöntés második variációja, amikor kívülről úgy tűnik felülről egybe öntik egy konténerbe a hulladékokat, mindeközben persze külön-külön rekeszekbe ürít a begyűjtő autó. Ez a módszer is sok helyen működik, mi anno Baján fotóztuk ezt a megoldást. Az ürítésnél egyenként borítja ki a rekeszek tartalmát a teherautó, s a hulladék utóválogatásra kerül, majd hasznosítják és sok száz termék készül belőle.

Forrás: http://kornyezetbarat.hulladekboltermek.hu/szelektiv/miert/

3. Közös utazás, abrak megtakarítás

Jelen esetben azonban egy harmadik esetről beszélünk, amikor is összeöntik, de csakis azért, hogy ezzel üzemanyagot és kilométereket spóroljanak. A begyűjtött hulladék Nyíregyházán a Regionális Hulladékkezelő Üzembe kerül (4551 Nyíregyháza – Oros, Szállási u. 72.), ahol a papírt 3 felé (újság, karton, színes), a műanyagot pedig 6 felé válogatják (PET-palackokat szín szerint, fólia, kupak). És ez így megy már hosszú évek óta, minden évben több ezer tonna értékes másodnyersanyagot hasznosítva ezzel!
A Térségi Hulladék – Gazdálkodási Kft. cikke erről itt olvasható: http://www.thgkft.hu/template/hirek/2014-1/319-egybegyujtve-is-van-ertelme

Felelőtlen és etikátlan módon félreinformál a 444 és a hvg! | ClimeNews - Hírportál Felelőtlen és etikátlan módon félreinformál a 444 és a hvg! | ClimeNews - Hírportál

Úgyhogy aggodalomra semmi ok, lehet szelektálni tovább a hulladékokat, mert mind hasznosul a folyamat végén!!!

Ennek népszerűsítésére indítottuk 7 éve kiállításunkat, mely az újrahasznosítást mutatja be 100 magyar cég termékein, munkáján keresztül!

Újrahasznosított magyar termékek listája

Pár nézőért, olvasóért bármit!!!

Sajnos nem ez az első eset, amikor sok-sok ember kemény munkáját egy pillanat alatt lenullázza a média… Pár éve a Heti Hetesnek kellett levelet írnunk, mert Hernádi Judit művésznő mondta azt, hogy zavarja a szelektív üveg hulladékgyűjtő zaja és nem is érti ezt az egészet, mert Ő tudja, hogy összeöntik… Levelünket beolvasták a következő műsorban és gúnyt űztek belőlünk…

Nemrég pedig az Édes élet című értékteremtő reality showban húzták át az újrahasznosítást egy kijelentéssel. S íme a legújabb felkapott sztori, a nagy-nagy nyíregyházi összeöntés. Ebbe csak az a szomorú, hogy az újságírás olyan szintre süllyedt, hogy minden fajta megerősítés nélkül bármit leközölnek a nagy portálok, ahelyett hogy telefonálnának egyet.

Aki pedig nem tud valamit, kérdezzen!

Minden településnek megvan a maga közszolgáltatója, akivel érdemes ezeket a problémákat megbeszélni és már helyben orvosolni. Mert lehet nem könnyű egy zöld számot felhívni, de egy videót feltölteni a youtube-ra biztosan több macera… A közszolgáltatón kívül ott van még az önkormányzat, ahol a környezetvédelmi referens tud például ilyen ügyekben segíteni, de lehet a jegyző is áll rendelkezésünkre. Zöld civil szervezetek mindenhol állnak a helyiek segítségére, s boldogan segítenek környezetvédelmi problémák orvoslásában. Csodás emberek dolgoznak ezeknél az alapítványoknál, egyesületeknél, ismerjük meg őket!

Ha pedig minden kötél szakad, ott az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség, aki országos szinten felel ezekért a dolgokért! Őket is keressük bátran!

Minden, amit a szelektív hulladékról tudni kell!
Szelektív mit és hova?
Szelektáljunk, de hol?
Hogyan szelektáljunk?
Miért szelektáljunk?

Írta: Hankó Gergely – ÖKO-Pack Nonprofit Kft.
06 70 249 6113
Forrás: http://okopack.hu

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.