Az atomellenes politika irányt vált

Az atomellenes politika irányt vált, méghozzá gyorsan.

Meg fogsz lepődni…

Sokan a világon nem tudják, hogy az európai energiaköltségek az elmúlt 10 hónapban robbanásszerűen megugrottak. Megdöbbentő, hogy mennyire rosszul jár az európai átlagember, aki csak az otthonát próbálja fűteni ezen a télen.

A Bloomberg jelentése szerint az európai háztartások most többet fizetnek az áramért és a földgázért, mint valaha. Még akkor is, ha a kormányok százmilliárdokat költenek arra, hogy megpróbáljanak segíteni a fogyasztóknak az energiahiányban.

Az atomellenes politika irányt vált

És sajnos ez a helyzet az elkövetkező hónapokban csak rosszabb lesz. . .

Sok szakértő az orosz-ukrán háborút okolja – amely kulcsszerepet játszott. De ez csak a katalizátor volt, amely leleplezte Európa törékeny energiapolitikáját.

Ez azért van, mert az európai nemzetek – mint Németország, Olaszország, Svájc, Belgium – az évek során kiherélték magukat azzal, hogy saját energiatermelésüket leállították. Most pedig rossz keresleti helyzetbe kerültek, mivel az orosz energia – amely 2021-ben az Európai Unió (EU) gázfogyasztásának közel felét biztosította – visszaszorul.

És ezt egyetlen más ország sem érzi jobban, mint Németország, amely március óta a legsúlyosabban szenved az uniós energiaválságtól.

Hogyan jutottunk idáig?

Nos, sok tényezőre vezethető vissza.

De az egyik fő ok a 2011 utáni globális atomenergia-program…

Hogy némi kontextust adjak, az egész 2011-ben kezdődött, amikor egy hatalmas szökőár sújtotta Japánt, és egy atomerőmű nagymértékű károkat szenvedett.

Fukushima – még egy kis adalék, atomerőmű

A híreket figyelve sokan az 1986-os csernobili olvadás óta a legsúlyosabb atomreaktor-válságként emlegették.

A politikusok világszerte bekapták a horgot. . .

Sok vezető – különösen Németországban, az EU-ban és Japánban – azonnal elkezdte az “atomenergia-ellenes” menetrendet erőltetni. És az évek során ez az érzés csak erősödött.

Néhány példa:

  • Japán szinte az összes atomreaktorát – 46-ot az 50-ből – felfüggesztette, és most is már csak kilenc működik.
  • Németország 17 atomreaktorából 11-et véglegesen leállított 2011 óta – míg a maradék hatot 2022-ig le kellett volna kapcsolni.
  • Az olasz kormány megígérte, hogy országuk “nem nukleáris” marad.
  • a mind a meglévő atomerőművek leszerelését, mind az új építkezések betiltását.
  • Belgium 2025-re tervezte az atomerőművekből való kiszállást.

2011 és 2020 között világszerte mintegy 48 gigawattnyi (GWe) nukleáris kapacitás szűnt meg. Ez összesen 65 reaktor leállításával vagy üzemidő-hosszabbítás nélkül történt.

Nem csoda, hogy az urán és a nukleáris ágazat lanyha piac (bear market) lett.

Most azonban – ahogy az energiaárak az egekbe szöknek – ezek a politikák visszatérnek a világ vezetőihez, akik azon fáradoznak, hogy visszafordítsák döntéseiket.

Az atomenergia egyik „Szent Grálja”

Így – az atomenergia új reneszánsza kezdődött…

Rampasek, László A.


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.