A ‘Z’ generáció a világ megmentéséről: fiatal klímaaktivisták szólalnak meg

Azok, akik a globális felmelegedés valóságába születtek, bátorsággal és ambícióval járnak elöl a globális felmelegedéssel való szembenézésben. A döntő fontosságú Cop26 konferencia előtt fiatal aktivistákkal beszélgetünk a világ minden tájáról.

A 'Z' generáció a világ megmentéséről: fiatal klímaaktivisták szólalnak megBalról, fentről lefelé: Vic Barrett, José Adolfo Quisocala, Anjali Sharma, Noga Levy-Rapoport, Ella Meek, Fionn Ferreira, Marinel Ubaldo, Aadya Joshi, Lesein Mutunkei, Isabel Wijsen, Scarlett Westbrook, Melati Wisjen, Amy Meek, Yusuf Baluch, Iris Duquesne, Hilda Flavia Nakabuye, Disha Ravi, Autumn Peltier, Jamie Margolin, Mya-Rose Craig, Jakob Blasel.

Bátorsággal és ambícióval azok, akik a globális felmelegedés valóságába születtek, élen járnak a globális felmelegedéssel való szembenézésben. A döntő fontosságú Cop26 konferencia előtt fiatal aktivistákkal beszélgetünk világszerte. Bevezető: Olivia Laing író

Amikor 20 éves voltam, otthagytam az egyetemet, hogy egy út-menti tiltakozáson vegyek részt. Rettegtem az éghajlatváltozás közelgő apokalipszisétől, és utáltam azt a rövid távú, környezeti katasztrófákat okozó logikát, amely az útépítést helyezte előtérbe a fákkal szemben. Az adatok már 1997-ben is egyértelműek voltak: az emberi tevékenység felmelegíti a Földet, és ennek egyre pusztítóbb hatásai lesznek. Az idő szűkös volt, és a viselkedés megváltoztatására volt szükség.

Azóta csaknem negyed évszázad telt el, és nagyon keveset sikerült elérni, ami nagyrészt a nem megújuló erőforrásoktól való függőségünk fenntartásában érdekelt vállalati érdekeknek köszönhető. Sokkal többen értik és fogadják el az antropogén eredetű éghajlatváltozás valóságát, mégis úgy tűnik, hogy a kétségbeesés megbénított minket, a tehetetlenség bűvkörébe kerültünk, még akkor is, amikor a legszörnyűbb előrejelzések – árvizek, tüzek, járványok – bekövetkeznek.

Azt mondom, hogy mi, de a globális felmelegedés valóságába beleszületett generáció nem hajlandó elfogadni ezt a halálos status quót. Ezeknek a tizenéveseknek és a huszonévesek korának tanúságtételei megalázóak és gyakran izgalmasak. José Adolfo Quisocala a hulladék újrahasznosításán alapuló diákbank létrehozásával egymaga változtatott a gyermekszegénységen és a környezetszennyezésen perui városában. Bár projektjeik nagyon eltérőek, ezek a fiatal aktivisták meglepően hasonlóan látják, hogy mit kell megváltoztatni, az oktatástól kezdve az őslakosok hangjának előtérbe helyezésén át a természet értékének megismertetéséig.

Ahogy Hilda Flavia Nakabuye, egy ugandai aktivista mondja: “Mi a rémült emberek generációja vagyunk. De nagyon kitartóak vagyunk. És nagyon egységesek.” A COP26 küldötteinek ilyen látásmódra és ambícióra van szükségük. A tét nem is lehetne nagyobb. Bárcsak vezetőinknek is lenne annyi bátorságuk, mint ezeknek a gyerekeknek.

Olivia Laing

Ugrás ide

 1. Marinel Ubaldo, 24, Philippines
 2. Anjali Sharma, 17, Australia
 3. Aadya Joshi, 18, India/US
 4. Hilda Flavia Nakabuye, 24, Uganda
 5. Yusuf Baluch, 17, Pakistan
 6. Vic Barrett, 22, US
 7. José Adolfo Quisocala, 16, Peru
 8. Melati, 18, and Isabel Wijsen, 20, Bali
 9. Scarlett Westbrook, 17, UK
 10. Fionn Ferreira, 20, Ireland
 11. Mya-Rose Craig, 19, UK
 12. Iris Duquesne, 18, France
 13. Jakob Blasel, 21, Germany
 14. Disha Ravi, 22, India
 15. Lesein Mutunkei, 17, Kenya
 16. Amy and Ella Meek, 18 and 16, UK
 17. Noga Levy-Rapoport, 19, UK
 18. Jamie Margolin, 19, US
 19. Autumn Peltier, 17, Canada
 20. Grace Maddrell, 16, UK

Marinel Ubaldo, 24 éves, Fülöp-szigetek

Marinel Ubaldo, 24 éves, Fülöp-szigetek | A 'Z' generáció a világ megmentéséről: fiatal klímaaktivisták szólalnak megFotó: Sanjeev Thakur/The Observer

Marinel Ubaldo számára 2013 novemberében vált világossá az éghajlati válság sürgőssége. A Fülöp-szigetekre tájfunt jósoltak, amely éppen azt a békés kelet-visayasi falut érte volna el, ahol a családjával élt. Kezdetben nem aggódott különösebben. “Egész életünkben tájfunokkal éltünk – ez nem volt újdonság számunkra” – emlékszik vissza. Apja, aki halász, azt mondta neki, hogy menjen egy közeli, magasabban fekvő menedékhelyre. Ez volt a helyes döntés: A Haiyan a világ eddigi legerősebb tájfunjai közé tartozó, akár 195 mérföld/órás széllel csapott le a Fülöp-szigetekre.

Az Ubaldo által erősnek hitt épületek pillanatok alatt szétszakadtak. Több mint 7360 ember halt meg vagy tűnt el, és legalább 4 millióan kényszerültek lakóhelyüket elhagyni. A katasztrófa drámaian megváltoztatta Ubaldo világképét. “Új perspektívát adott nekem arról, hogy milyen lehet a jövő” – mondja.

Két évvel később Ubaldo ösztöndíjat nyert, hogy szociális munkát tanulhasson Taclobanban, a tájfun által elpusztított városban, és a tanulás mellett dolgozzon, hogy segíthessen a családjának, akik a tájfun következtében mindent elvesztettek. Egyre több időt szentelt az éghajlati válság elleni küzdelemnek.

Még ha szegény vagy is, vagy csak egy ember, vagy egy távoli közösségből származol, akkor is van hatalmad.

Ubaldo azóta tiltakozott a Shell manilai központja előtt, a New York-i Wall Street Bull előtt, és segített megszervezni az első éghajlatvédelmi ifjúsági sztrájkot Kelet-Visayasban. Elmondása szerint a legbüszkébb pillanata az volt, amikor közösségi tanúként tanúskodott a Fülöp-szigeteki Emberi Jogi Bizottság előtt a vállalatok éghajlatváltozásért való felelősségét vizsgáló vizsgálat részeként. 2019-ben a bizottság megállapította, hogy 47 nagy olaj-, szén-, cement- és bányavállalatot felelősségre lehet vonni tevékenységük Fülöp-szigeteki polgárokra gyakorolt hatásaiért. A mérföldkőnek számító ítélet “az emberek erejét” illusztrálta – mondja Ubaldo. “Még ha szegény vagy is, vagy csak egy, vagy egy távoli közösségből származol, akkor is van hatalmad. Mindig felhívhatod a figyelmet azokra a vállalatokra és vezetőkre, akik táplálják az éghajlatváltozást.”

Ubaldo, aki most már teljes munkaidőben az éghajlati kérdésekkel foglalkozik, az alulról jövő kezdeményezések támogatására összpontosít. Társalapítója a Youth Leaders for Environmental Action Federation nevű csoportnak, a Greenpeace Fülöp-szigetek ifjúsági tanácsadója az éghajlati igazságosságért, és a Living Laudato Si’ Philippines nevű vallásközi mozgalommal is együttműködik, amely a szénből való kivonulás mellett száll síkra.

Munkája nagy kockázatú. A Global Witness szerint tavaly 29 aktivistát öltek meg a Fülöp-szigeteken. Gyakori, hogy az aktivistákat megfenyegetik vagy “vörös címkézésnek” vetik alá – az állam kommunistának vagy terroristának bélyegzi őket. Tavaly négy aktivistát és egy újságírót Taclobanból letartóztattak lőfegyverek birtoklása miatt egy illegális razziát követően. Azt állították, hogy a biztonsági erők bizonyítékokat hamisítottak, és az Amnesty International vizsgálatot követelt. A razzia idején Ubaldo kapott egy üzenetet, amely szerint őt is letartóztatják, ezért elővigyázatosságból egy barátjához költözött.

“Az a helyzet” – mondja – “hogy nem csak érted jönnek, hanem a családodért, a barátaidért is… Ez jobban aggaszt, mint a saját biztonságom.” De a fenyegetések, mondja, legalább annak a jele, hogy a hatalmon lévők meghallják a hangodat. “Ez nagyon személyes ügy számomra. Ha nem folytatom a harcot, úgy fogom érezni, hogy elárulom azokat az embereket, akik az éghajlati katasztrófák miatt haltak meg. Mert ők nem csak számok, nem csak éghajlati statisztikák.”

Ki az Ön klímavédelmi gonosztevője? “A vállalatok, mindannyian. A szenvedésünkből húznak hasznot.”

Labor marhahús vagy füvesített marhahús? “Nem eszem húst, de kénytelen vagyok peszkatáriánus maradni, különben apám [aki halász] nagyon dühös lenne. Amikor hazamegyek, szívesen eszem paksiw halat, amit szójaszószban, ecetben és egy kis olajban főznek hagymával és fokhagymával. Minden csak friss, még a fűszernövények is, amiket az ételre teszel – ezeket csak a házon kívül lehet beszerezni.”

Ha önnek hatalmában állna egy változtatást eszközölni az éghajlati válság leküzdése érdekében, legyen az kicsi vagy nagy, mi lenne az? “Elmennék a közösséghez, és megkérdezném őket, hogy mit akarnak, és támogatnám a saját alulról szerveződő klímaakcióikat. És hagynám, hogy a fosszilis tüzelőanyagok a földben maradjanak.”

Rebecca Ratcliffe

Anjali Sharma, 17 éves, Ausztrália

Anjali Sharma, 17 éves, Ausztrália | A 'Z' generáció a világ megmentéséről: fiatal klímaaktivisták szólalnak megFotó: Christopher Hopkins/The Guardian

Nem sok 17 évesről neveznek el úttörő bírósági döntést, de Anjali Sharma a Sharma és mások kontra környezetvédelmi miniszter ügyben vezető peres félként világelsőnek számít, amikor Bromberg bíró idén májusban úgy döntött, hogy a minisztert terheli a gyermekek károsításának elkerülésére vonatkozó gondossági kötelezettség.

Sharma 2019-ben kapcsolódott be a School Strike 4 Climate ügyébe, miután hallott arról, hogy az éghajlatváltozás milyen hatással van az Indiában gazdálkodó rokonaira. “Ez a dolog az embereket szorongásra készteti, az embereket könnyekre fakasztja, mert ez most annyira valóságos számunkra” – mondja.

A jogi ügytől azt remélte, hogy megállítja egy új-dél-walesi szénbánya bővítését. A múlt hónapban azonban jóváhagyták a bővítést. Sharma két iskolai vizsga között sms-ben tudta meg. “Bíróságra mentünk egy teljesen újszerű jogi csatában, és nyertünk, mégis [az ausztrál környezetvédelmi miniszter] Sussan Ley jóváhagyta a bányát. Néha úgy érzem, mintha semmi sem történne” – mondja.

Sharma számára sok minden történik. Először is, az ausztrál kormány még ebben a hónapban fellebbez a gondossági kötelezettségről szóló ítélet ellen, aztán vizsgái lesznek. Emellett a zenére és a netballra is koncentrál. “Az iskolában mindenki úgy ismer, mint ‘azt a gyereket’. Teljesen más, amikor a netballhoz megyek, ahol normális tinilány lehetek – mert az is vagyok”.

Ha változtathatnál valamin… “Megszakítanám az ausztrál kormány minden kapcsolatát az olyan bányavállalatokkal, mint az Origin és a Santos, amelyek folyamatosan támogatásokat szereztek új fosszilis tüzelőanyag-kitermelési projektekhez, és ausztrál politikai kapcsolataiknak köszönhetően befolyásolják Ausztrália klímapolitikáját. Ehelyett az Első Nemzetek népe és a frontvonalon lévők befolyásolnák az éghajlat-politikánkat. Ők azok az emberek, akiknek valódi kapcsolatuk és szeretetük van a föld iránt.”

Meg Keneally

Aadya Joshi, 18 éves, India/USA

Aadya Joshi, 18 éves, India/USA | A 'Z' generáció a világ megmentéséről: fiatal klímaaktivisták szólalnak megFotó: Saroyan Humphrey/The Observer

Aadya Joshi évekig naponta kétszer sétált el egy roncstelep mellett a dél-mumbai városrészében, amikor iskolába ment és onnan hazafelé. Eredetileg a helyi rendőrkapitányság kertjének szánták, de mára túlburjánzott, mérgező szemétdomb lett, ahol egy évtized hulladékai rohadtak a hőségben. Amikor 15 éves volt, Joshi a nyári szünetben elhatározta, hogy tesz valamit.

“Besétáltam a rendőrőrsre, és azt kérdeztem: Kitakaríthatom a kertjüket?” – emlékszik vissza Joshi. “Három-négy hétig tartott, amíg azt mondtam: ‘Kérem, kérem, kérem, kérem, kérem, kérem’, és minden nap visszajöttem, akár esett, akár sütött. Meg kellett győznöm őket arról, hogy nem fogok félúton lelépni, és nem hagyom őket még több munkával.”

Nehéz gyerekként megmondani a felnőtteknek, hogy mit tegyenek, nem mindenki fogékony rá.

A telek hosszú és vékony: körülbelül akkora, mint egy krikettpálya. De a nyár folyamán négy vasárnapon keresztül, a helyi lakosok segítségével Joshi nem csak megtisztította a területet. Újratelepítette őshonos indiai növényekkel és fákkal. Fárasztó, de kifizetődő munka volt: “Amikor azt mondom, hogy mérgező, akkor tényleg komolyan gondolom” – mondja Joshi. “Az első napon, amikor takarítottunk, elkövettem azt a hibát, hogy nem viseltem kesztyűt, és két hétig beteg voltam”.

Az őshonos ültetvények telepítésének ötlete Joshi olvasmányaiból származik, amelyek az erdősítés Miyawaki-módszeréről és Douglas Tallamy, a Delaware-i Egyetem ökológusának munkájáról szóltak. Mindketten azt állítják, hogy a megfelelő fák ültetése jelentős hatással lehet a rovarok és állatok biológiai sokféleségének helyreállítására. Mumbaiban az eredmények szinte azonnal megmutatkoztak: a majmok most a rendőrőrsön lógnak, a pillangók és a madarak pedig otthonukká tették a kertet.

“Határozottan nehéz gyerekként megmondani a felnőtteknek, hogy mit tegyenek” – mondja Joshi. “Nem mindig mindenki fogékony rá, de szerintem előnyös, ha az ember tudományosan is alátámasztja, amit mond.”

A kert létrehozása után Joshi kifejlesztett egy 2000, az indiai szubkontinensen őshonos növényt tartalmazó adatbázist, és tavaly elnyerte a Telge Energi svéd energetikai vállalat által alapított éves gyermekklíma-díjat. Nagyobb projekteket is elkezdett tervezni, de ezeket először a Covid, most pedig azért fékezte meg, mert most kezdte meg egyetemi hallgatóként a Stanford Egyetem Earth Systems programját. Azt tanácsolja a nyomdokaiba lépni szándékozóknak, hogy kezdjék kicsiben. “Ha az elején többet harapsz le, mint amennyit meg tudsz rágni, akkor stagnálsz, és elveszíted a motivációdat” – mondja. “De egy kis dolog, például a szomszédos rendőrőrs, nagyon jól kezelhető.”

Ki az Ön klímahőse? “Dr. Douglas Tallamy. A Bringing Nature Home című könyve arról szól, hogy az őshonos növények hogyan őrzik meg a biológiai sokféleséget. Az egésznek az volt a lényege, hogy ezt a kutatást helyi kontextusba helyezzük India számára.”

Hogyan szokott pihenni? “Egy jó könyvvel. Nemrégiben Pranay Lal: Indica: A Deep Natural History of the Indian Subcontinent (Az indiai szubkontinens mély természetrajza) és Hampton Sides: In the Kingdom of Ice (A jég birodalmában) című könyve. Nagyon lehangoló, de nagyon jó.”

Ha változtathatnál valamin… “Az lenne, hogy mindenhol őshonos növényeket ültessek.”

Tim Lewis

Hilda Flavia Nakabuye, 24 éves, Uganda.

“Lehet, hogy az ágyatok egyelőre kényelmesek, de nem sokáig” – mondta Hilda Flavia Nakabuye a 2019-es koppenhágai Polgármesterek Világtalálkozóján. “Hamarosan ugyanazt a hőséget fogjátok érezni, mint mi minden nap.” Nakabuye gyerekként végignézte, ahogy a heves esőzések, az erős szél és a szárazság fokozatosan tönkreteszi nagyszülei farmját. A manióka-, matoké- és burgonyakertek elsorvadtak, az állatállomány elpusztult, és végül a családja kénytelen volt eladni a földet.

A kampalai egyetemen rájött, hogy szenvedésük a globális felmelegedés közvetlen következménye, és 2019-ben megalapította az ugandai Fridays for Future kampányt, amelynek ma már 53 000 fiatal tagja van. Nakabuye élesen bírálja a globális dél országainak egyenlőtlen képviseletét a döntéshozatalban. A leginkább érintett emberek és területek (Mapa) egyenlő részvételéért kampányol a Cop26-on, ahol szerinte létfontosságú, hogy a világ vezetőibe beledobják, hogy “a globális kibocsátás [jelenleg] 2030-ig várhatóan 16%-kal fog növekedni, mégis 2030-ig 50%-kal kell csökkentenünk”.

“Mi a rémült emberek generációja vagyunk” – mondja – “de nagyon kitartóak vagyunk. És nagyon egységesek”.

Ha egy dolgot megváltoztathatnál… “Haha, ez elég nagy erőnek hangzik! Egy órán belül leállítanám az összes fosszilis tüzelőanyag-ipart.”

Sarah Donaldson

Yusuf Baluch, 17 éves, Pakisztán

Yusuf Baluch tavaly vált aktivistává, amikor egy hatalmas erdőtűz pusztított a délnyugat-pakisztáni Gwadar város közelében, bár elmondása szerint az éghajlati válság már gyerekkora óta árnyékolja az életét. Mostanában ideje nagy részét a Fridays for Future szervezésével és iskolai sztrájkokkal tölti, annak ellenére, hogy a pakisztáni hadsereg letartóztatással fenyegeti. “A feladás nem jöhet szóba” – mondja. “Tovább kell harcolnom.”

Ha változtathatna valamin… “Mindenhol, helyi szinten klímakluboknak és -központoknak kellene működniük, hogy az emberek képzést kaphassanak – hogy együtt tudjunk harcolni ellene.”

Killian Fox

Vic Barrett, 22 éves, USA

Vic Barrett, 22 éves, USA | A 'Z' generáció a világ megmentéséről: fiatal klímaaktivisták szólalnak megFotó: Narayan Mahon/The Observer

Vic Barrett nem beszél lengyelül. A tetoválóművész, akivel találkozott, nem nagyon tudott angolul. De az ENSZ 2018-as katowicei éghajlatváltozási konferenciáján egy kis pihenőidő alatt Barrett bemutatta neki a karját, valamint egy geometriai minta vázlatát, amelyen a “370” szám, a “nagyobb, mint” jel és két gyémánt szerepelt. “Így is elég jól éreztük magunkat” – mondja most nevetve a 22 éves Barrett. “És ez egy különleges utazás volt, és egyszerűen helyesnek éreztem, hogy valahogy megemlékezzünk róla”.

A tetoválásban szereplő 370 a légkörben lévő szén-dioxid milliomodrészben kifejezett mérőszámára utal: ekkora volt a szén-dioxid szintje, amikor Barrett 1999-ben megszületett. Most több mint 400 ppm, amivel kapcsolatban a legtöbb tudós egyetért, hogy az ember okozta klímaváltozás veszélyes mutatója. Barrett komolyra fordítja a szót: “A tetoválás emlékeztetőül szolgál számomra és mások számára, hogy fiatalok generációi születtek bele egy olyan világba, amelyről tudományosan tudjuk, hogy képtelen eltartani őket” – mondja. “Rávilágít erre az egyedülálló tapasztalatra, hogy mit jelent fiatalnak lenni most a bolygón.”

Nem akarom, hogy a gyerekeimnek be kelljen perelniük az amerikai kormányt…

Barrett 2012-ben ébredt rá az éghajlati vészhelyzetre, amikor a Sandy hurrikán végigsöpört Észak-Amerika keleti partvidékén. New Yorkban élt, és bár a károk széles körűek voltak – mintegy 650 000 otthon pusztult el, 8,5 millió ember maradt áram nélkül -, észrevette, hogy a pusztítás különösen súlyos volt az alacsony és közepes jövedelmű emberek számára, akiknek az otthonai nagyobb valószínűséggel épültek árvízveszélyes területeken, és akiknek kisebb valószínűséggel volt biztosításuk. 14 évesen Barrett, aki fekete és hondurasi őslakos származású, a Global Kids nevű nonprofit szervezetnél kezdett dolgozni, és mélyen belemerült a “környezeti rasszizmusba”.

2015-ben Barrett egyike volt annak a 21 fiatalból álló csoportnak, amely beperelte az amerikai kormányt, amiért az megsértette az ötödik és kilencedik alkotmánymódosításhoz fűződő jogaikat azzal, hogy az 1960-as évek óta ösztönzi a fosszilis tüzelőanyagok használatát. A Juliana kontra Egyesült Államok ügy immár negyedszázada van a bíróságon, és Barrett ügye továbbra is dübörög. Az elmúlt hat év nagy része egyértelműen izgalmas volt: beszélt az ENSZ-ben, együtt lógott Greta Thunberggel, a fiatalok aktivizmusának erőteljes hangjává vált. De Barrett reméli, hogy a következő generációnak nem kell az ő útját követnie.

“Nem igazán szeretném, ha a gyerekeimnek be kellene perelniük az amerikai szövetségi kormányt, vagy ha környezetvédelmi aktivistáknak kellene lenniük az iskolában, vagy ha az ENSZ-ben kellene felszólalniuk” – mondja. “Biztos vagyok benne, hogy ez fantasztikus lenne számukra, de nem akarom, hogy úgy kelljen harcolniuk, ahogy mi tettük.”

Ki az ön klímahőse?Berta Cáceres. Ő egy hondurasi vízvédő, akit végül megöltek, mert egy olyan gát ellen harcolt, amely ártott volna a közösségében élő őslakosoknak”.

És a klíma gonosztevője? “A képmutató politikusok. Az Egyesült Államokban most olyan kormány van, amely azt állítja, hogy progresszívebb értékeket képvisel, de például még mindig építenek csővezetékeket az őslakosok szerződéses területein keresztül.”

Ha hatalmadban állna egy változtatást eszközölni az éghajlati válság megoldása érdekében, mi lenne az? “Szeretném, ha az ENSZ éghajlat-változási keretegyezményének (UNFCCC) folyamata jobb lenne. Jelenleg az egészet különböző országok felbérelt tárgyalói alkotják, és az egész munkájuk az, hogy tárgyaljanak. Szeretném, ha több őslakos vezetőt, több fekete vezetőt és több vezetőt vonnának be a globális délről.”

Hogyan tudsz lazítani? “Szeretek kajakozni, a barátaimmal lógni, néha elmegyek a bárba, videojátékozom. A szokásos gyerekes dolgokat.”

TL

José Adolfo Quisocala, 16 éves, Peru

José Adolfo Quisocala, 16 éves, Peru | A 'Z' generáció a világ megmentéséről: fiatal klímaaktivisták szólalnak meg Fotó: Leonardo Cuito

Hétéves korában José Adolfo Quisocala iskolai barátainak bankot hozott létre szülővárosában, a perui Arequipában, hogy pénzt gyűjtsenek könyvek, írószerek és egyenruhák vásárlására. Most, kilenc évvel később, a Bartselana Student Banknak 6700 ügyfele van, akik mind 18 év alattiak. A megtakarítás mellett a gyerekek pénzt is kereshetnek azzal, hogy műanyagot és papírt visznek az iskolai leadóhelyekre újrahasznosítani – a pénzt automatikusan jóváírják a bankszámlájukon. A bank havonta 15-16 tonna papírt és műanyagot hasznosít újra helyi vállalatokon keresztül.

Az ötlet Quisocala számára akkor jött, amikor látta a közlekedési lámpáknál kolduló gyerekeket, és azon gondolkodott, hogyan tudna segíteni nekik és családjaiknak keresni és megtakarítani, valamint újrahasznosítani a háztartási hulladékot, amely egyébként szemét lenne vagy a hulladéklerakóba kerülne. Az ötlet megvalósítása érdekében kihagyta az iskolát, de elmondása szerint megérte. “A városomban sikerült jelentősen csökkentenem a gyermekszegénységet, az iskolai lemorzsolódási arányt és a környezetszennyezést”.

Mindenkit meg kell tanítanunk arra, hogy mi vár ránk, ha továbbra is úgy élünk, ahogy most élünk.

Quisocala segített létrehozni a Bartselana Alapítványt is, amely a helyi vállalatok újrahasznosítható hulladék adományait a gyermekéhezés elleni küzdelemre és az oktatás javítására fordítja. A világjárvány kezdete óta az alapítvány ingyenes online oktatóvideókat készít – például elmagyarázza, hogyan lehet megkülönböztetni a különböző műanyag- és papírtípusokat az újrahasznosításhoz -, amelyeket a közösségi médián keresztül tesz közzé. “Ez olyan fontos és lényeges információ, amelyet nem tanítanak az iskolában, hogy nyilvánossá és ingyenesen megtekinthetővé kellett tennünk” – mondja Quisocala.

Most 16 éves, és azt tervezi, hogy átadja a bank vezetését egy új (szintén fiatal) vezérigazgatónak, hogy egyetemre mehessen. Folytatni kívánja társadalmi aktivizmusát, és “Latin-Amerika leghátrányosabb helyzetű vagy elfelejtett csoportjaival” kíván foglalkozni, és környezetvédelmi szolgáltatások elvégzésével segíteni őket a profitszerzésben.

Ha változtathatna valamin… “Megtanítanám a gyerekeknek, a fiataloknak, a felnőtteknek és az időseknek, hogy mi vár ránk a jövőben, ha továbbra is úgy élünk, ahogy most élünk. Az éghajlat az életünk minden területén szerepet játszik: a pénzünkben, az egészségünkben, a mezőgazdaságban, a növény- és állatvilágunkban. Az oktatással az emberek apró lépéseket tehetnek az ember és a természet közötti kapcsolat javítása érdekében.”

Dan Collyns

Melati, 18 éves, és Isabel Wijsen, 20 éves, Bali

Melati, 18 éves, és Isabel Wijsen, 20 éves, Bali | A 'Z' generáció a világ megmentéséről: fiatal klímaaktivisták szólalnak megFotó: Nyimas Laula/New York Times/Redux/eyevine

Egy Nelson Mandeláról és Martin Luther Kingről szóló iskolai lecke késztette Melati és Isabel Wijsen nővéreket arra, hogy elgondolkodjanak azon, hogyan változtathatnák meg a világot, és 2013-ban, 10 és 12 évesen elindították a Bye Bye Plastic Bags (Viszlát, műanyag zacskók) nevű kezdeményezést, amely az egyszer használatos zacskók megállítására irányul, és ma már 30 országban működik. “Szervesen kezdett növekedni” – magyarázza a most 20 éves Melati. “A fiatalok láthattak egy valós példát arra, hogy mi lehetséges”.

A lányok kampánya példaértékű volt. Oktató füzeteket kezdtek készíteni, hogy elmagyarázzák a tengerszennyezés veszélyeit, és egy műanyagmentes falu kísérleti programját hozták létre. Ezután következett egy videó arról, hogyan készítsenek újrahasznosított anyagokból folyógátat, hogy megakadályozzák a szemét tengerbe jutását, és egy társadalmi vállalkozási program, amely helyi nőket foglalkoztat újrahasználható táskák készítésére. 2018-ban éhségsztrájkhoz folyamodtak, amikor Bali kormányzója nem volt hajlandó találkozni és megvitatni a kormány politikáját. Két nappal később beadta a derekát, és 2019-re betiltották az egyszer használatos műanyag zacskókat a szigeten.

Most Wijsenék elindítottak egy online tanulási platformot Youthopia néven. “Mesterkurzusokat, workshopokat és mentorálást kínál. Azt szeretnénk, ha ez lenne a világ főhadiszállása a fiatal változtatók számára”. Nehéz elképzelni, hogy ezt nem fogják megvalósítani.

Ha változtathatna valamin… “Átalakítanám az oktatási rendszert, hogy tanítson ezekről a problémákról, és teret teremtsen az innovációnak. A fiatalok nem kapják meg az eszközöket vagy az útmutatást ahhoz, hogy nagyban gondolkodjanak, és új rendszereket hozzanak létre.”

Alice Fisher

Scarlett Westbrook, 17 éves, Egyesült Királyság

Scarlett Westbrook, 17 éves, Egyesült Királyság | A 'Z' generáció a világ megmentéséről: fiatal klímaaktivisták szólalnak megFotó: Fabio De Paola/The Observer

Scarlett Westbrook egy 17 éves, nyitott arckifejezésű, barátságos mosollyal és csengettyűs copfokkal. Természetes lenne azt feltételezni – ha soha nem hallottuk volna beszélni -, hogy ő egy átlagos iskoláslány, és nem az a félelmetes klímaigazságossági aktivista, aki valójában. Scarlett azonban már 10 éves korában felvonulásokra járt, és a helyi választásokon kampányolt (akkoriban “nagyon odavolt” Ed Miliband klímapolitikájáért). Birmingham belvárosában nőtt fel, és bátorító szülei – akik maguk sem voltak tagjai semmilyen politikai pártnak – vele tartottak, amikor ajtókon kopogtatott. Akkor már világos lehetett, hogy Scarlett nem arra született, hogy az élet egyik utasa legyen.

13 évesen azzal tűnt ki, hogy kormányzásból és politikából érettségizett – ő volt a legfiatalabb, akinek ez valaha sikerült. Hét hónap alatt tanította magát. Szakterülete az éghajlat és az oktatás volt, ami részben oda vezetett, hogy később a UK Student Climate Network (UKSCN) tagjaként dolgozott. Sem a szülei, sem a tanárai nem hittek Scarlettnek, amikor közölte velük, hogy meg akarja tenni az érettségit, ezért Westbrook e-mailt küldött a vizsgabizottságnak… “Addig vitatkoztam, amíg el nem értem, amit akartam!”. (Hasznos tehetség egy aktivistában.)

Westbrook a birminghami iskolai sztrájkok egyik vezető szervezője volt, és a parlament történetének legfiatalabb ismert “rendszeres politikai írója”. 2020-ban elnyerte a Women of the Future Young Star díjat, idén pedig a Diana-díjat humanitárius munkájáért. Scarlett mindig szerényen nyilatkozik az eredményeiről – nem akarja elterelni a figyelmet arról, ami számára a legfontosabb. Jelenleg a Teach the Future (Tanítsuk a jövőt) nevű, lenyűgöző, diákok által vezetett kampányt vezeti, amelyet barátja, Joe Brindle alapított, és amelynek célja a brit oktatási rendszer átalakítása azáltal, hogy az éghajlatot helyezi a középpontba. Ez a szervezet felelős “a legelső hallgatói törvényjavaslatért, az angol éghajlatvédelmi oktatási törvényért, valamint a Westbrook által szervezett és vezetett parlamenti fogadásért, amelyen több mint 100 parlamenti képviselő és lord vett részt. (A DUP kivételével mindenki pártokon átívelő támogatását megszerezte.) Azt állítja, hogy az éghajlatot “aranyfonalként kellene beleszőni minden egyes tantárgyba”. Saját gondolkodásmódja pedig lenyűgözően egységesnek bizonyul: ékesszólóan beszél az éghajlati válságról a kapitalizmus, a gyarmatosítás, a nemek közötti egyenlőtlenség és a világjárványok összefüggésében.

Az egész afrikai kontinens a kibocsátásoknak csak 2-3%-áért felelős.

A Teach the Future kutatása szerint “a diákoknak mindössze 4%-a érzi úgy, hogy sokat tud [az éghajlati vészhelyzetről]”. Az aggódó diákok aránya azonban jóval magasabb (10-ből hatan mondják, hogy “rendkívül aggódnak”). Scarlett úgy véli, hogy a klímavédelmi fellépés és az erős közösségi támogatás jelenti az előre vezető utat, és hozzátette: “A kormányunk dönthetne úgy, hogy cselekszik az éghajlat ügyében, de aktívan azt választja, hogy nem cselekszik…”.

Bár hisz az egyéni cselekvés fontosságában, szeretné hangsúlyozni a megdöbbentő számadatokat, amelyek a kollektív felelősségről árulkodnak: “Száz vállalat felelős a [globális] kibocsátások 71%-áért” – mondja, míg “az egész afrikai kontinens a kibocsátások mindössze 2-3%-áért felelős”. Rámutat, hogy a repülőjáratok 70%-át az emberek 15%-a veszi igénybe. Ahogy hallgatom őt, azon kapom magam, hogy arról álmodozom, hogy egy napon ő lehetne a legcsodálatosabb miniszterelnök. De amikor megkérdezem, hogy tervezi-e, hogy politikus lesz-e, összerezzen. “Egyáltalán nem. Kifejezetten az orvostudományi pályára szeretnék menni. Humanitárius baleseti sebész akarok lenni, aki természeti katasztrófák vagy háborúk esetén dolgozik, hogy segítsen az embereken. A klímaválság miatt ez egyre fontosabb munkakör lesz.”

Hogyan tudsz pihenni? “Gyakran úgy érezzük, hogy a jövő súlya a vállunkon van, ezért nagyon fontos, hogy lenyugodjunk és időt töltsünk azokkal az emberekkel, akik fontosak számunkra, hogy megőrizzük a cselekvőképességünket és a jólétünket.”

Napenergia vagy nukleáris energia? “Napenergia!”

Ha változtathatna valamin… “Egy nemzetközi Zöld Új Megállapodást vezetnék be, amelynek célja nem csupán a gazdaság szén-dioxid-mentessé tétele lenne egy 10 éves, kormány által irányított mozgósítás révén, hanem munkahelyek teremtése és az egyenlőtlenségek közötti szakadék áthidalása is, a leginkább rászoruló területeken történő beruházások révén.”

Kate Kellaway

Fionn Ferreira, 20 éves, Írország

Fionn Ferreira, 20 éves, Írország | A 'Z' generáció a világ megmentéséről: fiatal klímaaktivisták szólalnak megFotó: Courtesy of Fionn Ferreira

“A két szerelmem a felfedezés és a feltalálás” – mondja a 20 éves Fionn Ferreira, aki a 2019-es Google Science Fairen a vízben lévő műanyagszennyezés csökkentésével kapcsolatos munkájáért elnyerte a világ legjobb díját. A West Cork-i partok körül kajakozás közben, ahol felnőtt, Ferreira élesen ráébredt a problémára – nemcsak a hullámokon billegő nagyméretű műanyagokra, hanem a körülötte lévő vizet átható mikroműanyagokra is.

15 évesen saját spektrométert tervezett, hogy megmérje a helyi vízben lévő mikroműanyagok mennyiségét – az értékek olyan magasak voltak, hogy először azt hitte, a gép elromlott. Ezután nekilátott, hogy megtalálja a módját az eltávolításuknak. “Arra gondoltam, miből készül a műanyag? Nyersolajból készül. És miért úszik a nyersolaj a víz tetején? Mert más a polaritása.” Az olajhoz magnetitot adva felfedezte, hogy egy vízmintában lévő mikroműanyagokat magához tudja vonzani, és mágnessel el tudja távolítani a nagy többségüket.

Most a vegyészhallgató megalapította saját startup cégét, a Fionn & Co-t, és támogatást kapott Robert Downey Jr Footprint Coalition nevű szervezetétől egy olyan eszköz prototípusának megépítésére, amely a mikroműanyagok több mint 90%-át képes kiszűrni a csapvízből. Reméli, hogy a technológiát kiterjesztheti a szennyvíztisztító telepeken és akár a folyók torkolatánál is, miközben találékonyságát más irányokba is engedi szárnyalni.

Az, hogy Ferreira ilyen fiatalon díjakat és támogatást nyert, azt az érzést adta neki, hogy a fiatalság nem lehet akadálya annak, hogy valódi változásokat érjen el. “Úgy érzem, hogy több emberre van szükségünk, akik kis szinten is részt vesznek az innovációban és a találmányokban, mert minden ötletnek megvan az ereje ahhoz, hogy változást hozzon” – mondja.

Ha egy dolgot megváltoztathatnál… “Mindenkit rá kell vennünk arra, hogy beleszeressen a környezetbe, és nagyon-nagyon dühös legyen amiatt, ami vele történik. Mert csak akkor tudunk változást elérni, ha mindenki részt vesz a munkában, és megteszi a magáét.”

KF

Mya-Rose Craig, 19 éves, Egyesült Királyság

Mya-Rose Craig, 19 éves, Egyesült Királyság | A 'Z' generáció a világ megmentéséről: fiatal klímaaktivisták szólalnak megFotó: Adrian Sherratt/The Guardian

Mya-Rose Craig kilencnapos volt, amikor először ment el madármegfigyelésre bristoli otthona közelében. “A szüleim és a nővérem nagy madarászok voltak. Nem emlékszem olyan időszakra, amikor ne szerettem volna a madarakat” – mondja. Birdgirl néven 11 éves kora óta blogol a madarakról, és 12 éves kora óta @BirdgirlUK néven posztol a Twitteren. “Ekkor kezdtem el szenvedélyesen foglalkozni a környezetvédelmi kérdésekkel, különösen az éghajlatváltozással” – mondja.

Szintén ez idő tájt kezdett észrevenni valamit a szabadtéri terekkel kapcsolatban. “Anyukám bangladesi, a nővérem és én pedig félig bangladesiek vagyunk, és arra lettem figyelmes, hogy soha nem láttam senkit, aki úgy nézett volna ki, mint mi, kint a természetben. Ahogy utánanéztem, rájöttem, hogy ez nem egy felszínes dolog, hanem rendszerszintű kirekesztés, amely többek között a természetvédelmi szervek faji összetételével és a természetbe jutás költségeivel függ össze. Az unokatestvéreimmel folytatott beszélgetések tudatosították bennem, hogy a madarászatot és a természetben való tartózkodást a nem fehér emberek valóban fehér hobbinak tekintik”.

Craig megalapította a Black2Nature nonprofit szervezetet, amely a természethez való egyenlő hozzáférésért kampányol mindenki számára, természetjáró táborokat és tevékenységeket szervez a természetből hagyományosan kirekesztett emberek számára, és azért kampányol, hogy a természetvédelmi és környezetvédelmi ágazatok etnikailag sokszínűek legyenek. Aktivizmusa révén a televízióban (Springwatch, Countryfile) és a rádióban (Start the Week) is szerepelt, és a Bristoli Egyetemen tudományos doktori címet szerzett.

A most 19 éves, a Cambridge-i Egyetemen tanuló Craig most adta ki a We Have a Dream (Magic Cat) című könyvet, amely 30 fiatal színes bőrű környezetvédelmi aktivistával készített interjúkat tartalmaz – “olyan emberekkel, akik nem kapták meg a médiától azt a platformot, amit megérdemelnének”.

Ha változtathatnál valamit… “Valódi cselekvésre késztetném a vezetőinket, most azonnal.”

Lisa O’Kelly

Iris Duquesne, 18 éves, Franciaország

A francia média által “Franciaország Greta Thunbergjének” nevezett Iris Duquesne 16 éves volt, amikor 2019 végén 15 másik tizenéves klímaaktivistával – köztük Thunberggel – együtt mérföldkőnek számító jogi panaszt nyújtott be az ENSZ-hez Franciaország, Brazília, Németország, Törökország és Argentína ellen. Vádjuk – miszerint ezek az országok megsértik gyermeki jogaikat azzal, hogy nem tesznek elegendő intézkedést az éghajlatváltozás ellen – világszerte visszhangot keltett.

A múlt héten az ENSZ kijelentette, hogy nem tud dönteni az ügyben, mondván, hogy a fiataloknak először mind az öt állam nemzeti bíróságán kell keresetet benyújtaniuk, annak ellenére, hogy az esetjog kötetekből kiderül, hogy ilyen eljárások nem járnak sikerrel. Duquesne a non-profit Earthjustice jogi csapatán keresztül elmondta: “Mindannyian nagyon csalódottak vagyunk, de sajnos nem vagyunk meglepve. Újra és újra láttuk, hogy a kormányok és a tisztviselők figyelmen kívül hagyják az éghajlati válságot, és ez alól a mai nap sem volt kivétel. Az éghajlati igazságosságért folytatott harcnak még nincs vége, és a bizottság segítségével vagy anélkül is folytatni fogjuk a küzdelmet”.

Ha változtathatna valamit… “Az oktatással világszerte arra használnám, hogy a következő generációban valódi éghajlati felelősségérzetet ébreszthessek.”

LO’K

Jakob Blasel, 21 éves, Németország

Jakob Blasel, 21 éves, Németország | A 'Z' generáció a világ megmentéséről: fiatal klímaaktivisták szólalnak megFotó: Steffen Roth/The Observer

Jakob Blasel szőke fürtjei rendszeres látványt nyújtanak a németországi Fridays for Future tüntetéseken, amióta az akkor 18 éves fiatalember 2018 decemberében megszervezte az ország első klímasztrájkját a kieli tartományi parlament előtt. Ügyes szervezőnek és szenvedélyes motivátornak bizonyult, aki WhatsApp chatcsoportokon keresztül vagy az iskolájuk előtti járdára szórt üzenetekkel gyűjtötte össze a diákokat.

“Az első naptól kezdve nagyon fontos volt számomra, hogy a Fridays for Future ne csak olyan gyerekekből álljon, akiket már érdekelnek a környezetvédelmi kérdések” – mondja. “Egy olyan mozgalom elindításáról volt szó, amely egy egész generációhoz szól.”

Három évvel később Blasel már a berlini Bundestag ajtaján kopogtat: a Zöldek jelöltjeként Németország legészakibb tartományában, Schleswig-Holsteinben, saját választókerületében 23 831 szavazatot szerzett a szeptemberi szövetségi választásokon, és csak hajszál híján maradt le egy parlamenti mandátumról a párt listáján keresztül.

A három testvér közül a legidősebb Blasel elmondása szerint már gyermekkorában is halványan tisztában volt az éghajlatváltozással. “De csak 15-16 éves koromban vált a klímaválság olyanná, ami szorongást okozott nekem”.

2017-ben megnézett egy norvég dokumentumfilmet a globális textiliparról. “Hogy lehet az – kérdeztem magamtól -, hogy a tizenéves társaim és én olyan ruhákat viseltünk, amelyeket embertelen körülmények között gyártottak a globális délen? Ebből kiindulva továbbgondoltam, hogyan lehetne a ruhákat nem csak szociálisan igazságosabb, de környezetvédelmi szempontból is fenntarthatóbb módon előállítani.”

A politikusok még mindig mesélnek; azt hiszik, hogy a technológia varázslatos módon megoldja az éghajlatváltozást.

A tinédzser több használt ruhát kezdett el hordani, és meggyőzte szüleit, hogy váltsanak át arra, hogy az áramot megújuló szolgáltatóktól kapják. “De volt egy pont, ahol ez a megközelítés elérte a határt: még ha változtatok is a fogyasztói magatartásomon, akkor is ökológiai és társadalmi válság felé tartunk. Ha tényleg változtatni akarok, rájöttem, hogy politikai megközelítést kell alkalmaznom”.

Kampányában és a közösségi médiában Blasel “1,5C ultra”-ként jellemzi magát, állítva, hogy ezt a kifejezést általában a fanatikus futballszurkolók használják. “Lehet, hogy ez egy kicsit vicces” – mondja – “de a valódi politikát tekintve azt jelenti, hogy meg vagyok győződve arról, hogy minden lehetséges erőfeszítést meg kell tenni annak érdekében, hogy a globális felmelegedést 1,5C-fokra korlátozzuk”.

“Mostanában sok politikus felismeri, hogy ambiciózusabb éghajlati célokat kell kitűznünk. De még mindig meséket mesélnek arról, hogyan érjük el ezt a célt: hogy a technológia varázsütésre megoldja az éghajlatváltozást, hogy csak a piacokra kell hagyatkoznunk. Ezek a technológiák már megvannak, csak használni kell őket. És jelenleg ez nem történik meg a megfelelő mértékben.”

Blasel azt mondja, hogy a Bundestagba való indulással jobban megértette, miért akadt el a politikai vita az éghajlati válságról, és hogyan lehetne azt újra mozgásba hozni. “Aktivistának lenni azt jelenti, hogy a saját érdekeinket folyamatosan előtérbe helyezzük, míg a politikus művészete a különböző érdekek összeegyeztetésében rejlik.”

A német Zöld Párt kulcsszerepet játszhat a következő kormányban, a három koalíciós partner egyikeként egy liberális-baloldali hatalommegosztási megállapodásban. Blasel azt mondja, azt tervezi, hogy a koalíciós tárgyalások ideje alatt visszacsúszik régi aktivista szerepébe, hogy emlékeztesse pártját az ígéreteire. “Továbbra is minden tőlem telhetőt megteszek az éghajlati válság elleni küzdelem érdekében. Az, hogy ezt a parlamentből vagy aktivistaként teszem, szinte mindegy” – mondta.

Ki az Ön klímahőse? “Stefan Rahmstorf, a német klimatológus, aki az egyik legkorábbi tudós volt, aki feltárta az éghajlati válság drámai mértékét.”

Napenergia vagy nukleáris energia? “Napenergia. Az emberek nem érzik magukat biztonságban az atomerőművek közelében. Nem hiszem, hogy a legtöbb ember, aki még mindig az atomenergiáról papol, átgondolta a helyzetét.”

Ha önnek hatalmában állna egy változtatást eszközölni az éghajlati válság megoldása érdekében, mi lenne az? “A megújuló energiára való átállásnak kell lennie az alapjának minden olyan lépésnek, amelyet a válság megoldása érdekében teszünk.”

Philip Oltermann

Disha Ravi, 22 éves, India

Disha Ravi, 22 éves, India | A 'Z' generáció a világ megmentéséről: fiatal klímaaktivisták szólalnak meg

Disha Ravi már jóval azelőtt megtapasztalta az éghajlatváltozást, hogy tudta volna, mi az. “A nagyszüleim földművesek, és vízhiánnyal szembesültek; anyámnak a közös kútból kellett vizet hordania, mielőtt iskolába ment, és egyikünk sem tudta, hogy ez az éghajlati válság következménye. Csak 18 éves koromban értettem meg – és a vezetőink tétlenségét”.

Ravi 2019-ben társalapítója volt a Fridays for Future (FFF) indiai ágának, és két éven át workshopokat, helyi takarításokat és faültetéseket szervezett. Emellett ő a család kenyérkeresője, mivel egy vegán élelmiszeripari vállalatnál dolgozik Bengaluruban, ahol az édesanyjával él.

Az egyik kampány, amely közel állt a szívéhez, a 2020-2021-es indiai gazdatüntetés volt, amikor egy sor mezőgazdasági törvényjavaslat, amely úgy tűnt, hogy előnyben részesíti a vállalatokat a gazdákkal szemben, hatalmas felháborodást váltott ki Indiában, különösen a termékek minimális ára miatt. Amikor Greta Thunberg februárban tweetelt a kampányról, Ravi volt az, aki nemzetközi címlapokra került. Letartóztatták felbujtásért és bűnszövetségben való részvételért, és Delhibe vitték, ahol 10 napig tartották fogva. A rendőrség szerint a Ravi által a kampányhoz szerkesztett közösségi média eszköztár elégedetlenséget és dezinformációt okozott.

Ravi nem tud beszélni a folyamatban lévő jogi ügyéről, de kampányszelleme töretlen. “Láttam, ahogy a saját házam megtelt vízzel egy elzárt városban, ahogy fákat vágtak ki a GDP növekedése érdekében, és ahogy mérget engedtek a folyókba, miközben a vállalkozások elhárították a felelősséget. Nem vagyok hajlandó hagyni, hogy ez másokkal is így folytatódjon.”

Ha változtathatnál valamin… “Indiában az emberek nap mint nap szembesülnek az éghajlati válsággal, de a környezetvédelemmel kapcsolatos legújabb tudományos ismeretekhez való hozzáférés még mindig csak az elit magániskolákban van. Az oktatás fogja elérni a tudatosságot és a szükséges éghajlati intézkedéseket.”

AF

Lesein Mutunkei, 17 éves, Kenya

Lesein Mutunkei 12 éves volt, amikor elhatározta, hogy minden egyes focigól után, amit lőtt, elültet egy fát. Rájött, hogy ez az ötlet nagyszabású lehet – elvégre “az éghajlati válság egyetemes probléma, a futball pedig egyetemes játék”. A nairobi iskolája is csatlakozott a kezdeményezéshez, és elindította a Fák a gólokért mozgalmat. 2019-ben, 14 évesen elment a kenyai környezetvédelmi minisztériumba, és a program országos szintűvé vált. Idén ő a Gyermekek Klímadíjának döntőse.

Ha változtathatna egy dolgon… “Biztosítanám, hogy a FIFA, az összes liga, klub és iskola, valamint 3,5 milliárd szurkoló világszerte csatlakozzon a Trees for Goals-hoz, és a futball erejét felhasználva küzdjön az erdőirtás ellen, amely az éghajlatváltozás második legnagyobb okozója”.

AF

Amy és Ella Meek, 18 és 16 évesek, Egyesült Királyság

Amy és Ella Meek, 18 és 16 évesek, Egyesült Királyság | A 'Z' generáció a világ megmentéséről: fiatal klímaaktivisták szólalnak megElla (bal) and Amy Meek – Fotó: Gary Calton/The Observer

Amy és Ella Meek 2016-ban alapította a Kids Against Plastic nevű szervezetet, miután először értesültek a műanyagszennyezés hatásairól. A testvérek magántanulók voltak, és szüleik, akik mindketten tanárok, úgy döntöttek, hogy meg kell ismerniük az ENSZ fenntartható fejlődésre vonatkozó globális céljait. A cél, amely felkeltette az érdeklődésüket, a 14-es számú volt: Élet a víz alatt. “Elkezdtük látni ezeket a képeket a műanyagba gabalyodott tengeri élőlényekről” – mondja a most 18 éves Amy. “Szívszorító volt látni, és nagyon megdöbbentő volt.”

“A műanyagszennyezés akkoriban még nem szerepelt annyira a hírekben, így egyáltalán nem voltunk tudatában annak, hogy az általunk használt és eldobott műanyagnak milyen negatív hatása van” – mondja a 16 éves Ella. “Rájöttünk, hogy valószínűleg sok más hétköznapi ember sincs tisztában ezzel, ezért úgy döntöttünk, hogy cselekedni fogunk.”

A műanyaghulladék elleni kampányuk kicsiben kezdődött. “Elég fiatalok voltunk, csak 10 és 12 évesek, így szemétgyűjtéssel kezdtük. Amint elkezdtünk műanyagot szedni, láttuk, hogy milyen gyorsan pótolják, és ez nagyon motiváló volt” – mondja Ella.

Az azóta eltelt öt év alatt a nővérek 96 685 darab egyszer használatos műanyagot szedtek össze. A céljuk 100 000 darab, mert ennyi tengeri emlős pusztul el évente a műanyagba szorulás vagy annak elfogyasztása miatt. Emellett több száz előadást tartottak iskolákban és fesztiválokon, köztük egy TEDx előadást is, és országos “Plastic Clever” programokat indítottak, hogy segítsenek az Egyesült Királyság iskoláinak, éttermeinek, vállalkozásainak, fesztiváljainak és önkormányzatainak csökkenteni az általuk használt egyszer használatos műanyag mennyiségét.

Hogyan lazítanak mindketten? “Normális tinédzserek vagyunk, így ha éppen nem kampányolunk, akkor együtt töltjük az időt, tévézünk, könyveket olvasunk, beszélgetünk a barátainkkal.”

Laboratóriumi marhahús vagy fűvel táplált? “Mi vegánok vagyunk!”

Ha változtathatnátok valamin… “Biztosítanánk, hogy a cselekvésre jogosult emberek elfogadják a fiatalok tanácsait.”

LO’K

Noga Levy-Rapoport, 19 éves, UK

2019-ben az akkor még csak 17 éves Noga Levy-Rapoport meghatározó szerepet játszott a szeptember 20-i nagyszabású, az Egyesült Királyság-szerte zajló klímasztrájkok megszervezésében. Ez “hónapok fáradhatatlan munkájával járt – e-mailek, háttérbeszélgetések, utazások az iskolától a munkahelyig és a cégek központjaihoz, hogy minél többeket meggyőzzünk, hogy csatlakozzanak hozzánk az utcán”. Levy-Rapoport, aki jelenleg a Warwicki Egyetem nappali tagozatos hallgatója, és emellett továbbra is energikusan kampányol, úgy véli, hogy “ennek a munkának a hatása még ma is látható”.

Ha változtathatna valamin… “Biztosítanám, hogy a kormányok és a globális vezetők véget vessenek a vállalatok által folyamatosan alkalmazott zöldrefestésnek. A zöldrefestés a felelősséget egy nemzetközi, ijesztően hatalmas válságért ránk, fogyasztókra hárítja, nem pedig a fosszilis tüzelőanyagokkal foglalkozó vállalatokra, amelyek kihasználják az embereket és a bolygót. Az olyan vállalatok, mint a BP és a Shell, amelyek oly sok kárt okoznak a környezetünknek, tudják, hogy lehetséges egy szén-dioxid-mentes világ, lehetséges egy fenntartható jövő és egy igazságos társadalom, de ehhez véget kell vetnünk annak a szabályozatlan hatalomnak, amellyel az energiánk, a munkahelyeink és a megélhetésünk felett rendelkeznek.”

KF

Jamie Margolin, 19 éves, USA

A Seattle-ben élő kolumbiai-amerikai Margolin 2017-ben alapította meg a Zero Hour nevű koalíciót, amely a következő év júliusában az Ifjúsági Klímamenetet vezette. Egyike volt annak a 13 gyereknek, akik 2018-ban beperelték Washington államot, amiért az “az éghajlati válság aktív súlyosbításával” megsértette alkotmányos jogaikat. Jelenleg filmkészítést tanul a NYU-n, és továbbra is kampányol az éghajlati ügyek és a queer jogok mellett.

Ha egy dolgot megváltoztathatna… “Megállítanék minden erdőirtást és a természeti helyek pusztítását”.

KF

Autumn Peltier, 17 éves, Kanada

Autumn Peltier, 17 éves, Kanada | A 'Z' generáció a világ megmentéséről: fiatal klímaaktivisták szólalnak megAutumn Peltier, az első nemzetek aktivistája. Fénykép: Maryam Southam Photography

“Nyolcéves voltam, és egy vízügyi rendezvényen vettem részt egy, az én közösségemtől nem messze lévő First Nations közösségben” – emlékszik vissza Autumn Peltier arra a pillanatra, amely arra ösztönözte, hogy a tiszta víz ügyének szószólója legyen. “Kimentem a mosdóba, és a folyosókon mindenhol táblák voltak, amelyeken az állt: ‘Ne igyák a vizet’ és ‘Forralási tilalom van érvényben’.” Az édesanyját kérdezgetve megtudta, hogy a Kanada északi részén, Ontario államban található közösség ivóvize 24 éve szennyezett.

Most, mindössze 17 évesen Peltier az Anishinabek Nation vízügyi főbiztosa. Először akkor hívta fel magára a figyelmet, amikor 2017-ben az Első Nemzetek Gyűlésén azt mondta Justin Trudeau miniszterelnöknek, hogy “nagyon elégedetlen” a vízvédelemmel és az olajvezeték-projektekkel kapcsolatos eredményeivel.

A következő évben az ENSZ Közgyűlésén a világ vezetőihez szólt a vízszennyezés témájában. “Ezek a platformok azt mondják nekem, hogy az üzenetemet meghallgatják, és Kanadának ezen a szinten válaszolnia kell” – mondja. “Ez azt mutatja számomra, hogy hatékony vagyok a vízért, a gyermekekért és a föld őslakosként való jogainkért.”

Ha változtathatna valamin… “Minden új parlamenti képviselőt arra biztatnék, hogy töltsön el egy hetet a földön és egy olyan közösségben, ahol nem lehet vizet inni, és ahol javításra szoruló házakban laknak. Tapasztalják meg a hatalmon lévők, hogy miért küzdünk, és miért végezzük ezt az érdekvédelmi munkát.”

KF

Grace Maddrell, 16 éves, Egyesült Királyság

Grace Maddrell alig töltötte be a tizenéves kort, amikor először indítottak iskolai sztrájkot az éghajlatért. Most, mindössze 16 évesen adták ki a Tomorrow Is Too Late (Indigo Press) című könyvet, amely a világ minden tájáról származó fiatal aktivisták esszéit és történeteit tartalmazza, és azt illusztrálja, miért elengedhetetlen, hogy most cselekedjünk az éghajlati katasztrófa elhárítása érdekében.

Ha változtathatnál valamit… “Ezt a válságot a gyarmatosítás, a kapitalizmus és az egyenlőtlenség okozta. Ha meg tudnánk változtatni azokat a hozzáállásokat, amelyek ezeket a dolgokat fenntartják, az segítene egy jobb világ felépítésében.”

LO’K

Forrás: The Guardian

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.