Ma van a Javítás Nemzetközi Napja

Ma van a Javítás Nemzetközi Napja. Tavaly világszerte 53,6 millió tonna elektronikai hulladék keletkezett, ami azt jelenti, hogy egy főre 7,3 kg elektronikai hulladék jut.

Az eszközeink megjavításával/javíttatásával nemcsak pénzt takarítunk meg, de a keletkező elektronikai hulladék mennyiségét is csökkenthetjük.

Megjavították és értékesítették az Apple-készülékeket, ezért perbe fogták őket

A multik sokszor úgy támasztanak keresletet az új termékeik iránt, hogy kidobásra ítélik a régebbi eszközöket még akkor is, ha azok javíthatóak lennének. Az Apple 22,7 millió dollárra perli a GEEP Canada céget, mert annak alkalmazottai nem semmisítették meg hozzájuk leadott összes régi készüléket, hanem egy részét megjavították és eladták.

Ma, a javítás nemzetközi napján (RepairDay) különösen fontos téma a javíthatósághoz való jog.

A Javítás Nemzetközi Napját az “Újraindítás” projektben kezdte el egy londoni székhelyű szervezet. Arra hívják fel az emberek figyelmét, hogy az elektronikájukat hosszabb ideig használják a hulladék csökkentése érdekében. A Restart Project otthont ad az általuk Restart Party-nak nevezett eseményeknek, amelyeken az emberek megtanulják, hogyan javítsák meg a meghibásodott dolgokat. A mai napig a projekt több ezer kg hulladék keletkezését tudta megakadályozni.

Alapvető fontosságú a bolygó számára

A javítás elengedhetetlen közös küldetésünkhöz, hogy fenntarthatóbb életet élhessünk és enyhíthessük az éghajlati válságot. Az elektronikában használt nyersanyagok egyre ritkábbak, és beszerzésük káros az emberekre és a bolygóra. Ha továbbra is új eszközöket gyártunk a már meglévők javítása helyett, akkor ez a probléma csak nőni fog. Elengedhetetlen, hogy törekedjünk a már meglévő eszközök újrafelhasználásra.

A kezdeményezéshez Magyarországról az Ipari Elektronika Szakszerviz – Győrfi IM Kft. csatlakozott elsőként.

Források: Fenntarthatóság Felé Egyesület – FFE | Open Repair Alliance | Restart Project

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.