A 8 milliárdos népességnek súlyos hatása lesz az éghajlatra

Nem kellene ellentmondásosnak lennie annak, hogy a 8 milliárdos népességnek súlyos hatása lesz az éghajlatra.

Itt az ideje, hogy felhagyjunk a generációk óta tartó vitával a túlnépesedést okolók és a fogyasztás miatt aggódók között.

A 8 milliárdos népességnek súlyos hatása lesz az éghajlatraA Nobel-díjas Malala Yousafzai így foglalta össze: ‘Ha minden lány gyakorolhatná szexuális és reproduktív jogait… az csökkentené a teljes kibocsátást’. Photograph: Spencer Platt/Getty

Figyelemre méltó egybeesés, hogy éppen akkor, amikor a kormányok, a kampányolók és az üzletemberek ma Egyiptomban találkoznak az éghajlatváltozás elleni küzdelemről, a világ hivatalosan is átlépi a szimbolikus 8 milliárdos népességmérföldkövet. Ez azt jelenti, hogy a világ népessége az évszázadfordulóra 10 milliárd vagy annál is több lehetne.

A COP27-en azonban az országok nem próbálják majd összekapcsolni az emberiség számának feltartóztathatatlan növekedését a hőmérséklet megállíthatatlannak tűnő emelkedésével. Annak ellenére, hogy a 70 év múlva várhatóan több milliárddal több ember fog élni, ami nagyobb nyomást gyakorol majd az erőforrásokra és sokkal több károsanyag-kibocsátást fog okozni, a világ vezetői ismét figyelmen kívül hagyják, megkerülik vagy tagadják a népességrobbanást.

Ez részben az emberi számokról való beszéddel kapcsolatos érzékenységnek tudható be. A történelem tele van erőszakos kormányokkal, amelyek megpróbálták sterilizálni a kiszolgáltatott embereket. Az emberiség számának csökkentésére irányuló javaslatokkal gyakran önkényuralmi rendszerek és szélsőjobboldali szélsőségesek is házaltak, és a gazdag országokban az őszinte aggodalomra ma gyakran rasszizmus vagy ökofasizmus vádjával válaszolnak.

James Lovelock tudós azonban előszeretettel mondta, hogy aki nem látja a kapcsolatot az éghajlat és a népességszám között, az “vagy tudatlan, vagy elrejtőzik az igazság elől”, és hozzátette: “Ez a két hatalmas környezeti probléma elválaszthatatlan egymástól, és az egyikről vitatkozni, miközben a másikat figyelmen kívül hagyjuk, irracionális”.

Eddig az volt az ortodox nyugati értelmiségi érvelés, hogy az emberek száma nem annyira számít, mint az, hogy az emberek hogyan használják az erőforrásokat. A fogyasztás és az egyenlőtlenség a probléma, nem a népesség nagysága. Igaz, a leggazdagabb 10% összességében körülbelül hússzor annyi energiát fogyaszt, mint az alsó 10%. Tehát a gazdagoknak természetesen változtatniuk kell a viselkedésükön. De az, hogy az éghajlatváltozás elleni küzdelem a fogyasztásról szól, ürügyet szolgáltat az országoknak arra, hogy közel sem tesznek eleget a népességük csökkentése érdekében.

A kemény tény az, hogy az éghajlatváltozás korában az emberek száma számít. És további 2-3 milliárd ember ökológiai hatása óriási lesz.

Ez a nők jogairól is szól. A népesség figyelmen kívül hagyásával a nők és lányok szükségleteit háttérbe szorítják a kormányok, amelyek túlságosan megszállottak a fogyasztással kapcsolatban ahhoz, hogy észrevegyék, milyen létfontosságú az oktatás és a családtervezés az éghajlati vészhelyzet kezelésében.

A Nobel-békedíjas Malala Yousafzai foglalta össze ezt a legjobban tavaly. “Ha a lányok iskolázottak, és ha iskolában maradnak, később házasodnak, akkor kevesebb gyermeket vállalnak, és ez segít csökkenteni az éghajlatváltozás hatásait, amelyeket a népességnövekedés okoz” – mondta. “Ha minden lány minőségi oktatás révén gyakorolhatná szexuális és reproduktív egészségét és jogait, és hozzáférhetne a modern fogamzásgátláshoz, az csökkentené a teljes kibocsátást.”

 

Az ENSZ Népesedési Alapja (UNFPA) szerint (.PDF) 257 millió nőnek van kielégítetlen igénye a megfelelő fogamzásgátlásra, a világ összes terhességének fele nem tervezett, és a nők közel egynegyedének nincs elég önállósága ahhoz, hogy visszautasítsa a szexet.

Ennek ellenére a világ leggazdagabb országai együttesen évente mindössze néhány százmillió dollárral járulnak hozzá az ENSZ népesedési alapjához, és egyesek most “születéspárti” politikát szorgalmaznak, hogy növeljék a számukat. 2017-ben Donald Trump csökkentette az UNFPA amerikai támogatását, majd tavaly az Egyesült Királyság követte, és 85%-kal, a várt 200 millió dollárról csekély 32 millió dollárra csökkentette az ügynökségnek nyújtott hozzájárulását. Az amerikai finanszírozást azóta részben visszaállították, de becslések szerint csak a brit pénzzel mintegy 250 ezer anya és gyermek halálát, 14,6 millió nem kívánt terhességet és 4,3 millió nem biztonságos abortuszt lehetett volna megelőzni.

A generációk óta tartó vitát azok között, akik egyedül a túlnépesedést hibáztatják, és azok között, akik szerint a fogyasztás a klímavészhelyzethez való legnagyobb hozzájárulás, el kell vetni.

Végül, és alig észrevehetően, az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület, a világ klímatudósainak konszenzusos véleménye szerint a globális népességnövekedés a növekvő CO2-kibocsátás két legnagyobb hajtóerejének egyike, és az év elején azt mondta, hogy “globálisan az egy főre jutó GDP és a népességnövekedés maradt a fosszilis tüzelőanyagok elégetéséből származó CO2-kibocsátás legerősebb hajtóereje az elmúlt évtizedben”. Arra is figyelmeztetett, hogy ha a népesség növekedése folytatódik, “sokkal nehezebb lesz a felmelegedést 1,5 Celsius-fokra korlátozni”.

Ez mindenki számára elég bizonyíték lehet arra, hogy a népességnövekedés és annak jövőbeli környezeti hatásai ma már kettős globális válságot jelentenek – és az Egyiptomban ülésező ENSZ-ügynökségeknek és civil társadalmi csoportoknak sürgősen fel kell ismerniük, hogy mindkettő a bolygó pusztulását és a szegénységet okozza.

Forrás: The Guardian – John Vidal


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.