Az éghajlati apokalipszis elkerülése

Idén ismét meghívták Greta Thunberg-t a svájci Davos-ba, a rangos Világgazdasági Fórumra, arra az éves rendezvényre, ahol a világ gazdagjai, és hatalmasai gyűlnek össze, hogy megvitassák a társadalmak problémáit (és ügyleteket kössenek, hogy még több pénzük legyen).

Ő most is világosan, és egyszerűen fogalmazott a katasztrofális klímavészhelyzetről, valamint a világ vezetőinek, nagyvállalatainak, bankárjainak, és a gazdagoknak nem szűnő kudarcáról, hogy eredményes lépéseket tegyenek gyermekeik jövőjének megmentéséért.

Az ülés címe:

Az éghajlati apokalipszis elkerülése

volt. Legalább már elismerik a világ gazdagjai, hogy ez egy hatalmas probléma! Talán közel állunk már a társadalmi billenőponthoz, s elindul az igazi cselekvés.

 

Trump szintén beszélt (egy másik ülésen), és megállás nélkül mondta a szokásos korrupt, önigazolást szolgáló hazugságait, és közhelyeit, szóval nem érdemes megismételni vagy további figyelmet fordítani rá.

Képaláírás-szerző (Magyar) Dávid Zsuzsa
Forrás: UPFSI

Videóátirat:

A Scientists’ Warning.TV bemutatja:
Greta Thunberg a Világgazdasági Fórumon – Davos, Svájc, 2020. január

Idén is meghívták Greta Thunberg-et a svájci Davos-ba, a rangos Világgazdasági Fórumra, arra az éves rendezvényre, ahol a világ gazdagjai, és hatalmasai gyűlnek össze, hogy beszéljen.

Sokkal kiegyensúlyozottabb, és megalapozottabb volt, minden egyes része helytálló, lényeglátó és erőteljes – ismét megdorgálva azokat, akik a profitért feláldozzák a gyerekeiket.

Jó napot kívánok!

Örömmel fogadjuk Davos legnagyobb klíma-értekezletét, melynek címe:

A klíma-apokalipszis elkerülése

Rebecca Bloomenstein vagyok, a New York Times megbízott vezető szerkesztője.

Már eddig is emlékezetes napunk volt, és ez most egy nagyon kritikus értekezés.

Ez egy kiemelkedő …. a klímaváltozás kérdésével foglalkozó feltűnő szalagcímek éve volt.

A Times-nál az a feladatunk, hogy ne csak írjunk, hanem hogy érzékeltessük is, hogy az ausztrál tüzek Nyugat-Virginia állam méreténél nagyobb területet emésztettek fel, és a tüzekből származó füst még Chilében is látható volt. Rekord hőségek, szárazságok, és áradások voltak.

Hivatalosan is megerősítették, hogy az elmúlt évtized – a valaha legforróbb évtized volt – a hőmérsékleti feljegyzések szerint.

A 2020.év abszolút döntő év földünk klímája szempontjából. Néhányan még az igazság évének is nevezik.

Öt évvel a Párizsi Megállapodás után a kormányoknak újra kell hangolniuk a klímavállalási céljaikat, a vállalkozásoknak pedig végre gyorsan arról kell beszélniük, hogy milyen célokat tűzzenek ki.

Kifutunk az időből, ha a felmelegedést 1,5 C alatt akarjuk megállítani, ha el akarjuk kerülni a 2 C fokos felmelegedést.

A tudósok szerint azért kell 1,5 C alatt tartani, hogy elkerüljük a legrosszabb következményeket az emberiség számára. Minél tovább késlekedünk, annál keményebb következményekre számíthatunk.

Kiemelkedő vélemény nyilvánítók vannak itt a világ minden tájáról, hogy a helyzet sürgősségéről és a következő teendőkről beszéljenek, de most Greta Thunberg szavaival kezdünk, akiről tavaly szalagcímek jelentek meg világszerte, annak kapcsán amit itt Davosban mondott, hogy:

A házunk tüzet fogott!

Nagyon nagy megtiszteltetés számomra, hogy Őt üdvözölhetem a színpadon.

(Taps)

Egy évvel ezelőtt Davosba jöttem, és azt mondtam, hogy „A házunk tüzet fogott”.

Azt is mondtam, hogy „Szeretném, ha pánikba esnének”.

Figyelmeztettek, hogy nagyon veszélyes dolog ilyent mondani, de ne aggódjanak, minden rendben.

Bízzanak bennem. Ezt már megtettem korábban, és biztosíthatom Önöket, hogy semmilyen eredményhez nem vezet.

Hogy ne legyen félreértés: amikor mi, gyerekek azt mondjuk, hogy essenek pánikba, akkor nem azt mondjuk, hogy úgy folytassák, ahogy korábban tették.

Nem mondjuk azt sem, hogy olyan technológiákra támaszkodjanak, amelyek még nem léteznek a szükséges mértékben, és amelyek a tudomány szerint talán soha nem valósulnak meg.

Nem mondjuk Önöknek, hogy továbbra is vitatkozzanak arról, hogyan lehet nettó zéró kibocsátást, vagy a karbon-semlegességet elérni “trükkökkel”, és a számokkal bűvészkedni.

Nem mondjuk azt sem, hogy a saját kibocsátásaikat úgy ellensúlyozzák, hogy valaki másnak fizetnek, hogy fákat ültessenek máshol, pl. Afrikában.

S ezzel egyidőben az Amazonas erdőségeit sokkal-sokkal nagyobb arányban vágják ki.

Fákat ültetni természetesen jó dolog, de messze nem elég arra, amire tényleg szükségünk lenne, és nem helyettesíti a valódi kibocsátás csökkentést, és a természet helyreállítását.
Hogy világosan fejezzem ki magam: nem alacsony CO2-kibocsátású gazdaságra van szükségünk.

Nem csökkentenünk kell a kibocsátásokat. Azokat le kell állítanunk, ha esélyt akarunk arra, hogy ne haladjuk meg a 1,5 C fokos célt.

Addig, amíg nincsenek olyan technológiák, amelyek képesek lesznek a kibocsátásainknál több CO2-t kivonni a légkörből, azaz mínuszba menni, addig a nettó zérót muszáj elfelejtenünk!

Valós nulla kibocsátási célokra van szükségünk, mert a későbbi kibocsátási céljaink majd egyáltalán semmit nem jelentenek, ha továbbra is figyelmen kívül hagyjuk a kalkulált CO2-keretet, ahogy eddig is ezt tettük.

Ha a jelenlegi magas kibocsátást folytatjuk még néhány évig, akkor a fennmaradó karbonkeretet hamarosan teljesen felhasználjuk.

Az a tény, hogy az USA kilépett a Párizsi Megállapodásból, úgy tűnik mindenkit felháborított, és aggodalomra adott okot, és ez helyénvaló.

De az a tény, hogy nem teljesítjük a Párizsi Megállapodásban aláírt vállalásainkat, látszólag a legkevésbé sem zavarja a hatalmon lévő embereket.

Bármilyen tervük, vagy politikájuk, amely nem tartalmaz radikális kibocsátás-csökkentéseket a forrásnál, a mai naptól kezdve, akkor ez nem lesz elég ahhoz, hogy eleget tegyen a Párizsi Megállapodás szerinti 1,5 C fok, vagy ennél alacsonyabb vállalásnak.

Ismét megemlítem: ez a történet nem a jobboldalról vagy a baloldalról szól.

Fenntarthatósági szempontból nem tulajdoníthatunk jelentőséget az Önök pártpolitikájának.

A jobb-és baloldal, és a centrum is mind kudarcot vallottak.

Egyetlen politikai ideológia, vagy gazdasági rendszer nem volt képes kezelni a klíma-és környezeti vészhelyzetet, és kialakítani egy összehangolt és fenntartható világot.

Mivel ez a világ, ha nem vették volna észre – jelenleg lángokban áll.

Önök azt állítják, hogy a gyerekeknek nem kellene aggódniuk. Mondják: hagyjátok ezt ránk! Rendbe fogjuk hozni! Megígérjük, hogy nem hagyunk cserben benneteket. Ne legyetek olyan pesszimisták! Aztán? Semmi sem történik.

Csend, vagy valami, ami még a csendnél is rosszabb: üres szavak, és ígéretek, amelyek azt a benyomást keltik, hogy megfelelő intézkedések történnek.

Az összes megoldás nyilvánvalóan nincs meg a jelenlegi társadalmakban, de nincs időnk arra várni, hogy olyan új technológiai megoldások legyenek elérhetőek, amelyekkel drasztikusan csökkenthetjük a kibocsátásainkat.

Az átmenet természetesen nem lesz könnyű.

Nehéz lesz, és hacsak nem kezdünk el most ezzel együtt szembenézni, az összes kártyánkat kiterítve az asztalra, akkor nem leszünk képesek időben megoldani.

A Világgazdasági Fórum 50. évfordulójára készülve csatlakoztam az éghajlati aktivisták egy csoportjához, azt követelve, hogy Önök, a világ legerősebb, és legbefolyásosabb üzleti és politikai vezetői kezdjék el a szükséges akciók végrehajtását.

Követeljük az idei Világgazdasági Fórum résztvevőitől valamennyi társaságtól, banktól, valamennyi intézménytől, és kormánytól, hogy azonnal állítsák le a fosszilis tüzelőanyagok feltárásával, kitermelésével kapcsolatos beruházásokat.

Azonnal állítsák le valamennyi fosszilis anyag állami támogatását, azonnal, és teljeskörűen – vonuljanak ki a fosszilis üzem-és fűtőanyag üzletrészeikből.

Mi ezeket a dolgokat nem 2050-ben, vagy 2030-ban, és nem is 2021-ben akarjuk, hogy megvalósítsák. Ezeket most kell meglépni!

Úgy tűnhet, hogy sokat kérünk, és természetesen azt fogják mondani, hogy naivak vagyunk, de ez csak a legminimálisabb elvárás, amire szükség van a gyors fenntartható átmenet elindításához.

Nos, bármit is tegyenek, el fogjuk magyarázni a gyerekeiknek, hogy Önök miért adják fel a 1,5 fokos célokat, anélkül, hogy legalább megpróbálnák.

Nos, azért vagyok itt, hogy elmondjam: Önökkel ellentétben az én generációm nem fogja harc nélkül feladni.

A tények világosak, de még mindig túl kellemetlenek ahhoz, hogy ki is mondják. Csak hagyják, mert úgy gondolják, hogy ez túl nyomasztó, és az emberek fel fogják adni.
De az emberek nem adják fel. Önök azok, akik feladják!

A múlt héten, olyan lengyel szénbányászokkal találkoztam, akik elveszítették munkájukat, mert bezárták a bányájukat, és még ők sem adják fel!

Ellenkezőleg, úgy látszik, hogy Önöknél jobban értik azt a tényt, hogy muszáj változtatnunk.

Kíváncsi vagyok mit mondanak majd a gyerekeiknek, hogy mi volt az oka, hogy cserbenhagyták őket, és rájuk hagyták a klíma-káosszal való szembesülést, amit Önök szánt szándékkal hoztak rájuk.

Azt, hogy ez annyira rossznak tűnt a gazdaság számára? Hogy úgy döntöttünk: próbálkozás nélkül lemondunk a jövőbeli életfeltételek biztosításáról?

A házunkat még mindig lángok fenyegetik! Az Önök tétlensége táplálja a lángokat, óránként, és azt javasoljuk: viselkedjenek úgy, mintha mindenek felett szeretnék a gyerekeiket! Köszönöm!

(Taps)

Iratkozzon fel, és ossza meg a világ tudósainak figyelmeztetését. Scientistswarning.org

Köszönjük Önnek a videónk megosztását. Segít ezzel másokat, hogy felkészüljenek.

(Kérdéseket és kommenteket a
[email protected] címre küldjék)

(Zene)

Az éghajlati apokalipszis elkerülése

Category: UPFSI

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.