KitKat-botrány: nem esznek többet orángután-ujjat

A nyugati világ pálmaolaj igénye hatalmas. Az olajpálmából kinyert olaj kozmetikai termékekben, fogkrémekben, testápolókban és csokoládékban kerül felhasználásra – de a “környezetbarátnak” nevezett bioüzemanyagokban is. A kereslet kielégítésére esőerdőket tüntetnek el és helyette országnyi területeket ültessenek be monokultúrás állománnyal: olajpálmafákkal. Eközben megfosztják élőhelyüktől a veszélyeztet fajokat, például az orangutánt. A Nestlé csatlakozott azon cégek sorához, melyek gondosan megszűrik pálmaolaj-beszállítóikat, hogy elkerüljék az őshonos ökoszisztémákat romboló gyakorlatot.

A svájci Nestlé csoport tegnap bejelentette, hogy ezentúl csak a makulátlan etikájú pálmaolaj-termelőkkel fog dolgozni, és szerződéses beszállítóit komoly vizsgálatnak veti alá, hogy megbizonyosodjon róla, nem pusztítanak esőerdőket a pálmaolaj előállítása érdekében. A világ legnagyobb élelmiszergyártójának ébersége környezetvédő csoportok hosszas nyomására élesedett ki: a Nestlé a The Forest Trust nevű non-profit szervezetet választotta a magasabb ökológiai sztenderd betartására. A The Forest Trust fogalmazta meg azokat az új irányelveket, amiket ezentúl alkalmaznak beszállítók kiválasztásában (lásd a keretes anyagot cikkünk végén).

Az új irányelvek szerint nem kerülhetnek a beszállítói láncba olyan cégek, mint például a Sinar Mas, amely Indonéziában az esőerdők irtásával telepít ültetvényeket, s ezzel nagy mértékben járul hozzá az éghajlatváltozás gyorsításához és a ritka állatfajok pusztulásához. A tömegesen kivágott fákból felszabaduló üvegházgázok miatt Indonézia a világ harmadik legnagyobb légszennyezője Kína és az USA után!

Hatott a Greenpeace támadó kampánya!

A Nestlé döntése elsősorban a Greenpeace márciusban indult kampányának eredménye, amely arra próbálta felhívni a figyelmet, hogy az esőerdők irtása végzetes hatással van az orangutánok életterére és létére. Hogy a Nestlé fogyasztói nyomásra meghátrált és beadta derekát, örvendetes bizonyíték arra nézve, nem veszett el az alulról jövő kezdeményezések ereje: a “kritikus tömeg” képes alakítani a gazdaság szereplőinek viselkedését. Még akkor is ha az irányváltás a márka védelme, a támadási felület megszüntetése (damage control) jegyében zajlik. A kampány ugyanis a Nestlé talán legfontosabb termékcsaládját vette célkeresztbe: a KitKat csokira tüzelt brand-károsító töltényeket – videó formájában.

A Greenpeace olyan provokatív “reklámfilmet” helyezett a YouTube-ra, amelyben egy unatkozó irodai alkalmazott kibontja a Kit Kat csokoládét, ám amikor letöri egy darabját, és rágcsálni kezdi, rájön, az nem csokoládé, hanem egy orángután ujja – végül vér folyik ki a száján.



A Reuters szerint a Nestlé – Kit Katot érintő – szerzői jogokra hivatkozva megpróbálta levetetni a bejátszást az internetről. Erre a Greenpeace egy másik honlapon jelentette meg a filmet, valamint a Twittert és a Facebookot használta, hogy világgá kürtölje a Nestlé mesterkedését. Erre felhasználók ezrei esküdöztek, hogy bojkottálni fogják a világelső élelmiszergyár termékeit.

Etikus csoki

“A kampányunk során több százezer ember közölte a Nestlével, hogy nem fognak az esőerdők felégetéséből származó termékeket vásárolni”, nyilatkozta Szegfalvi Zsolt, a Greenpeace igazgatója. “A többi, esőerdők kiirtásával termelt pálmaolajat felhasználó céget is felszólítjuk, hogy kövessék a Nestlé példáját. A Nestlé döntése világos és határozott üzenet a környezetpusztító cégek számára, hogy a tudatos vásárlók, a környezetért felelősséget vállaló fogyasztók növekvő ereje miatt a piac nem tolerálja az esőerdők pusztítását. Tevékenységüket fenntartható alapokra kell helyezniük.”

KitKat-botrány: nem esznek többet orángután-ujjat | ClimeNews - HírportálA Nestlé olajpálma-fogyasztásának mindössze 18 százaléka “zöld”, vagyis ilyen kis arányban kapja olyan fákból, amelyeket környezettudatos módon termesztenek. A vállalat 2011-re 50 százalékra kívánja növelni ezt az arányt, 2015-re pedig kizárólag “zöld” pálma-olajat hajlandó beépíteni termékeibe. “A Greenpeace ellenőrizni fogja a mostani vállalások teljesülését”, mondta Pat Venditti, a Greenpeace International Erdővédelmi kampányvezetője. Az indonéz ültetvények alkalmazottai a Nestlé termékek bojkottálására szólítottak fel.

A nagyvállalat célja a Kit Kat csokoládé piaci pozíciójának megőrzése, és ebben fontos tényező a termék ökológiai kihatása, illetve a gyártásával járó környezettudatos etika. Nem ez az első lépés, hogy a Nestlé lépéseket tesz kulcsfontosságú terméke glóriájának fényesítésére. Januárban a Kit Kat Fair Trade címkét kapott, amikor a Nestlé vállalta, hogy korrekt árszinten szerzi be, akár a nyomott világpiaci áron felül is – amit fair trade gyakorlatnak neveznek.

A Nestlé-story
  • A Nestlé évente 320 000 tonna pálma-olajat használ fel termékeihez, ez a globális pálmaolaj-forgalomnak körülbelül 0,7 százaléka.
  • A Nestlé állítólag nyomást gyakorolt a Cargill amerikai mezőgazdasági és élelmiszergyártó óriáscégre és más iparági szereplőkre, hogy ne vásároljanak pálma-olajat az esőerdőket pusztító termelőktől.
  • A Nestlé beszállítóinak meg kell őrizniük a CO2-elnyelő tőzegföldeket és lápokat. Ez főleg az indonéziai és malajziai beszállítókra érvényes, mert e két országban irtottak ki hatalmas méretekben esőerdőket, hogy olajpálma-ültetvényekkel helyettesítsék azokat.
  • A Nestlé technológiai támogatást is nyújt partnereinek, amelyek megfelelnek az ökológiai sztenderdnek.

Forrás: Piac és Profit