A hatodik jelentési ciklus

Az IPCC a 41. ülésén, 2015. februárjában úgy határozott, hogy elkészíti a hatodik értékelő jelentését (AR6). A 2016. áprilisában tartott 43. ülésén pedig úgy határozott, hogy három különjelentést, egy módszertani jelentést és az AR6-ot készíti el.

A hatodik jelentési ciklus (IPCC) | ClimeNews - Hírportál

Az IPCC az 1,5ºC-os globális felmelegedéssel kapcsolatos plenáris ülése alapján egy különjelentést készít. Az IPCC különjelentésének témája az iparosodást követő 1,5 °C-os globális felmelegedés hatásai, a kapcsolódó globális üvegházhatású gázkibocsátási folyamatok, az éghajlatváltozás fenyegetésére adott válaszok, a fenntartható fejlődésre és a szegénység felszámolására tett erőfeszítések. Ez lesz a témája a Koreai Köztársaságban, Incheon-ban tartott 48. ülésnek, 2018. október 1-5-én.

Az üvegházhatást okozó gázok nemzeti nyilvántartására vonatkozó IPCC 2006. évi iránymutatásainak finomítására vonatkozó módszertani jelentést 2019-ben fogják benyújtani. Az IPCC 2019-ben két további különjelentést fog elkészíteni: az egyik különjelentés a változó éghajlat óceánokra és globális jégtakaróra gyakorolt hatásáról szól majd, a másik pedig az éghajlatváltozás szárazföldre gyakorolt hatásáról: az elsivatagosodásról, a talajromlásról, a fenntartható földgazdálkodásról, az élelmezésbiztonságról és az üvegházhatású gázok szárazföldi ökoszisztémákra gyakorolt hatásáról. Az AR6 összefoglaló jelentését 2022 első felében véglegesítik.

Category: IPCC
Tags: globális felmelegedés, különjelentés, plenáris ülés, üvegházhatást okozó gázok