A zöldben van az igazi pénz

A világ legnagyobb befektetési alapja, az 5000 milliárd dollárnyi eszközt kezelő BlackRock szerint többé senki sem hunyhat szemet az éghajlatváltozás pénzpiacokra és céges vagyonokra gyakorolt hatása felett.

Az oslói CICERO (Center for International and Environmental Research) klimatológusai szövetkeztek a Világbankkal, a világ legnagyobb befektetési alapjával, a BlackRockkal és más befektetőkkel, hogy konkretizálják a globális felmelegedés pénzügyi kockázatait. (Már a hitelezésbe is beleszól a klímaváltozás.) A cél az, hogy a legbefolyásosabb befektetőket képbe hozzák azokról a lehetséges anyagi károkról, melyeket az egyre gyakoribbá váló szélsőséges időjárási események (árvíz, aszály, hurrikán, stb.) és a tengerszint-emelkedés jelentenek infrastruktúráknak, iparágaknak, befektetéseknek.

A zöldben van az igazi pénz - ClimeNewsMivel a befektetőket a lehetséges hozam érdekli, a klímaváltozást többé nem lehet elválasztani ettől és ignorálni – vélik. A BlackRock a jogi környezet változását is kiemelten fontosnak tartja ebből a szempontból.
“A klímaváltozás ellen küzdő törvényi szabályozások új hulláma érkezik, a kockázatokat még nem mérték fel, de hamarosan hatni kezdenek.”  E mondat egyértelműen arra utal, hogy a világ kormányai aláírták a jogilag kötelező érvényű globális klímamegállapodást, amely korlátozza és csökkenti az ÜHG-kibocsátást, a kormányok pedig ennek érdekében beárazzák az emissziót, amitől növekszik a nagy szennyező iparágak működési költsége, s általában mindenféle üzleti tevékenység költségvonzata, mely emisszióval jár.

DiCaprio leszámolt a fosszilis energiával
Leonardo DiCaprio is azon befektetők között van, akik mintegy 17 ezer milliárd font értékben kivonják tőkéjüket a fosszilis energiahordozók piacáról. A Divest-Invest kampányalap számára készített jelentés szerint több mint 400 intézmény és 2000 magánbefektető tett ígéretet arra, hogy a fosszilis energiahordozók helyett megújuló energiába és tiszta technológiákba fektet. A lépés mellett kormányok, nyugdíjalapok, jótékonysági intézmények, egyházi szervezetek, városi önkormányzatok és egyetemek is kiálltak.

“A befektetők többé nem ignorálhatják a klímaváltozást”, szögezte le Philip Hildebrand, az alap alelnöke és Deborah Winshel társadalmi hatású befektetésekért (impact investing) felelős menedzser. “Egyesek megkérdőjelezhetik a tudományos okait, de mindannyiunknak szembe kell néznünk a klímával kapcsolatos szabályozások és technológiai innovációk hullámával. Valljuk, hogy minden befektetőnek klímatudatosan kell invesztálnia.”

A jelenleg érvényben lévő emissziócsökkentő szabályozások nem lesznek képesek 3 Celsius fokban megállítani a klímaváltozást 2100-ig – vélik a szakemberek. Mivel az éghajlatváltozás miatt gyakoribbá válnak a szélsőséges természeti és időjárási jelenségek, az ezekből eredő károk, illetve az ellenük való védekezés miatt eszközölt infrastrukturális beruházások egyre több pénzt fognak elvinni mind a kormányok, mind a cégek büdzséiből.

A BlackRock az alábbi grafikonnal érzékeltette az USA-ban történt természeti katasztrófák számának változását és a belőlük eredő költségek alakulását:

A zöldben van az igazi pénz - ClimeNews | Forrás grafikonok: BlackRock

Az alap szakértői szerint a világ több ezer millió dollárral van lemaradva az igényekhez képest, vagyis sokkal több tőke kellene a zöld beruházásokra, hogy a világgazdaságot alacsony karbontartalmú működési pályára lehessen állítani.

A BlackRock munkatársai szerint elképzelhető, hogy a zöld befektetéseknél és az emissziócsökkentő beruházásoknál a befektetők magas hozamot realizálhatnak, olyat, amire a 2007-es válság óta csak nagyon ritkán van lehetőség.

A zöldben van az igazi pénz - ClimeNews | Forrás grafikonok: BlackRock

De önmagában is egy vállalat “zöld” volta, ökológiai tudatosságának mértéke jó mérce arra, hogy a befektető meg tudja ítélni, érdemes-e befektetni az adott cégbe. Ha ugyanis a cég nem igyekszik zöldíteni energiafogyasztását, karbonsemlegessé tenni épületeit, energiafogyasztását és termelését, akkor a hosszú távú életképessége és ezáltal a profittermelő képessége is limitált – vélik a világ legnagyobb befektetési alapjának szakértői.

A BlackRock munkatársai már azt látják, hogy a különbség a kétfajta -az ökotudatos és a klímaignoráló- társaságok közötti különbség már most meglátszik: “Azok a vállalkozások, melyek terveikben számításba veszik ezeket a klímakockázatokat láthatólag jobban teljesítenek azoknál, melyek nem.”

Forrás: Business Insider, BlackRock