Nap és szél – jin-jang

Magyarországon a napelemek legideálisabb társai a szélerőművek, mint a jin-jang, úgy egészítik ki egymást, ezt mutatta ki a sok éves adatokon alapuló elemzésünk.

Magyarországon – az amúgy már korszerűtlennek mondható – szélerőművek jól teljesítenek, ezt a kapacitásfaktor is jelzi, az elmúlt 10 évben átlagosan az idő 23,3%-ban működtek, ami magasabb, mint az EU-s átlag (22,1%).

Nap és szél - jin-jang

Ennél még fontosabb a termelésük napszakos és évszakos ingadozása, mely jól ellensúlyozza a naperőművi termelést. Elmondható, hogy a hazai szélerőművek épp jókor termelnek, éjszaka jelentősen többet, amikor nem süt a Nap, illetve télen is többet, amikor töredéke a napenergiából megtermelhető áram mennyisége.

Az elemzést a MAVIR hivatalos adatainak felhasználásával készítettük el, sok évre visszamenőleg leátlagolva a szélerőművi termelés napi ingadozását és az év 365 napján megtermelt áram mennyiségét. Az adatok azt mutatják, hogy a napszakonkénti ingadozás épp ellensúlyozza a naperőművi termelést, nappal kevesebb szél fúj, éjszaka pedig több.

Szelerőművi termelés órás átlagai Magyarországon
A szélerőművi termelés órás átlagai Magyarországon

Nagyon hasonló képet kapunk, ha megnézzük, az év mely részében fúj a legtöbb szél. Ez éppúgy ellensúlyban van a naperőművi termeléssel, azt jól kiegészíti, télen többet fúj a szél, mint nyáron. Természetesen az adatokban nagy napi szórás van, de a trend ennél fontosabb.

Szélerőművi áramtermelés megoszlása az év folyamán, 5 év átlaga
Szélerőművi áramtermelés megoszlása az év folyamán, 5 év átlaga

Az adatok egyértelműen rámutatnak, hogy hazánkban jelentős mennyiségű szélerőművi kapacitás kiépítése szükséges épp a napenergia éves és napi ingadozásának ellensúlyozására, kiegészítésére. Ezek a nyilvános adatok bárki számára hozzáférhetők, így a szélerőműveket engedélyező (jelen esetben tiltó) döntéshozók számára is, kérdéses, hogy a jelenleg hatályban lévő jogszabályi korlátozás miért él továbbra is, mely teljesen ellehetetleníti a szélerőművek telepítését Magyarországon.

Lenkei Péter, iCC szakértő


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.