JavaScript must be enabled in order for you to see "WP Copy Data Protect" effect. However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser. To see full result of "WP Copy Data Protector", enable JavaScript by changing your browser options, then try again.

A kérdésnek nem annak kellene lennie, hogy miért cselekedjünk, hanem hogy miért nem cselekedtünk már

Jim Yong Kim arra kérte a Davosban megjelent privát szektorosokat és kormányzati vezetőket, hogy „érdemi módon cselekedjenek”, majd hozzátette, hogy legfőbb ideje cselekedni a jövőbeni generációkért, mielőtt még túl késő lesz.

Annual Meeting 2014A Világbank elnöke Jim Yong Kim ma bejelentette, hogy 2015-re a zöld kötvény piacot 50 milliárd dollár értékűre akarja növelni, ezen lépésével igyekezett hangsúlyozni a sürgős cselekedet szükségességét, annak érdekében, hogy megbirkózhassunk a klímaváltozással.

„Egy évvel ezelőtt ezen a találkozón arról beszéltem, hogy a klímaváltozással való megbirkózáshoz egy olyan tervre van szükségünk melyet kimondottan az előttünk áll kihívások leküzdésére fejlesztettek ki.”

„Egy évvel később már láthattuk, hogy kezükbe vették az irányítást az országok és a cégek, de a kibocsátások még mindig emelkednek, és a szegények még mindig szenvednek,” írta Kim egy a Gazdasági világfórum (WEF) éves találkozójáról beszámoló blogban.

Továbbá üdvözölte az ENSZ főtitkárának az idén Szeptemberben tartandó, a klímaváltozásról szóló vezetői csúcstalálkozóra való felhívását.

.
A Világban elnöke elmondta, hogy első lépésként meg kellene duplázni – és ezzel 20 milliárd dollár értékűre növelni – a zöld kötvény piacot a Szeptemberi csúcstalálkozóig. Majd a piacot a 2015-ben tartandó Párizsi találkozóig 50 milliárd dollár értékűre kellene emelni.

Kim arra kérte a Davosban megjelent privát szektorosokat és kormányzati vezetőket, hogy „érdemi módon cselekedjenek”, majd hozzátette, hogy legfőbb ideje cselekedni a jövőbeni generációkért, mielőtt még túl késő lesz.

„Ez az az év, amikor ténylegesen fel kell vennünk a harcot a klímaváltozás ellen. Nincs többé hely a kifogásoknak. Mert ha megbukunk a gyerekeink és az unokáink azt fogják tőlünk kérdezni, hogy miért nem cselekedtünk, amíg még volt rá esély,” tette hozzá Kim.

A Világbank elnöke hangsúlyozta, hogy olyan vezetőkre van szükség, akik nem „választási ciklusokban” gondolkoznak.

„Olyan vezetőkre van szükségünk, akik a jelen-, valamint a következő generációk legsebezhetőbb pontjaival való törődést tartják a legfontosabbnak,” mondta Kim.

Kijelentette, hogy a kormányoknak meg kell szabniuk a szennyezés árát, valamint hogy teljesítményi standardokat kell kiszabni többek között az épületekre, a kocsikra, az eszközökre is.

Továbbá hozzá tette, hogy a kulcs abban rejlik, hogy meghatározzuk a szén-dioxid árát az adókon, vagy a piacon alapuló eszközökön keresztül, tette hozzá.

„Az úgynevezett hosszú-távú befektetőknek fel kell ismerniük a bizalmassági felelősségüket a jövőbeni nyugdíjasok felé, akiknek az életére a most hozott döntések komoly hatással lesznek.”

„A vállalati vezetőknek még az előtt cselekedniük kellene, mielőtt a piaci jelzések megfelelőek és a nemzeti befektetési irányelvek a helyén vannak,” mondta Kim.

Forrás: Business Standard and World Economic Forum 2014. Fordította: Pál Tamás