A kényszerítő jellegű népességszabályozás etikátlan

A kényszerítő jellegű népességszabályozás etikátlan, és egyébként sem működik. Az emberi jogi megközelítésű, oktatáson alapuló programok viszont igen, ráadásul hozzájárulnak a társadalom fejlődéséhez.

A kényszerítő jellegű népességszabályozás etikátlan | Climenews - Hírportál

William Ryerson 1998-ban hozta létre és azóta vezeti a Population Media Centert. A PMC-vel együttműködő Population Institute (Washington, DC) elnöke is 2008 óta. Biológiából doktorált a Yale Egyetemen és több mint 40 év szakmai tapasztalata van a reproduktív egészség, társadalmi és viselkedésbeli változások, kommunikáció terén.

Sok kormány kerüli a népesség témáját de nem mindegyik. Remek példa erre Thaiföld, Irán, vagy Kerala tartománya Indiában. Maguk az emberek – főleg a nők – összességében kevesebb gyermeket szeretnének, mint amennyi fogan. Főleg, ha oktatásban részesülnek. Emellett a fogamzásgátlást alkalmazó főszereplőket felvonultató szórakoztató műsorok is hatalmas pozitív hatással tudnak lenni a társadalmakra, egészségügyi és gazdasági téren is.

Ha tudván azt, hogy a bolygó erőforrásait súlyosan túlterheljük, ami elkerülhetetlenül a gazdaság és a népesség drámai csökkenéséhez vezet, akkor bölcsen tesszük, ha igyekszünk enyhíteni a károkat.

Amennyiben egyéni, közösségi, mozgalmi, vagy akár össztársadalmi szinten tudatosan törekszünk arra, hogy a lányok iskoláztatása, a fogamzásgátlás emberi jogának biztosítása, valamint a kisebb családok népszerűsítése révén először megállítsuk, majd csökkenésbe fordítsuk a népességnövekedést, akkor rengeteg szenvedést képesek volnánk megelőzni.

Egy súlyosan túlnépesedett világban vagy országban ésszerű volna a normák megváltozása a gyermeknemzés terén. Még manapság is magától értetődőnek veszi a többség, hogy a 30-as nőktől azt kérdezgetik, hogy nem akar-e gyereket. Pedig valójában mindezek fényében valójában nem az tartozik magyarázattal, akinek nincs gyermeke, hanem az, aki úgy dönt, gyermeket nemz.

Természetesen az emberiség, illetve egy adott nép vagy közösség fennmaradásához szükség van következő generációra. Ám az lehet kisebb is, mint a mostani, és alaposan át kell gondolni a gyermeknemzésről való döntést, mert hatalmas felelősséggel jár.

8 milliárd angyal – dokumentum film (részlet) – Főszerepben a Föld

Videóátirat

Van egy nagyon érdekes, és igen egyszerű válasz a népesedésre. A szaporodási ráta lecsökken, ha a nők oktatásban részesülnek.

A nők oktatási szintje az egyik legjobb indikátora annak, hogy az embereknek 2-nél nem több gyereke születik.

Nem meglepő, hogy egy nő bármilyen végzettséggel… nem akar 25 évesen belehalni abba, hogy megszüli 7. vagy 8. gyermekét.

Hogyan tudjuk elkezdeni csökkenteni a népességnövekedés ütemét, majd átfordítani csökkenésbe? Méghozzá úgy, ami nem diktatórikus jellegű?

Az emberek rögtön Kínára gondolnak. Az úgynevezett egykepolitikára. Ez talán a leghírhedtebb, de csupán egy példa.

Számos országnak volt népesedési politikája, és van ma is. Már több évtizede próbáljuk levinni a számokat.

Népszámlálásokat tartottunk.

A családtervezés kényszerítő módjai ellenkeznek az emberi jogokkal. Alapvető emberi jogok sérülnek, amikor ilyesmi történik. És jellemzően a nők jogai sérülnek ilyenkor.

Manapság a legtöbb gondolkodó ember egyetért abban, hogy nem a kényszerítés a válasz a népesedési problémára.

Kerala tapasztalata azt mutatja, hogy a két legjelentősebb tényező… a népesség csökkenésbe fordítása terén… az emberi fejlettség javulása és a nők emancipációja.

Amikor a nők beleszólhatnak a sorsukba, képzettek, foglalkoztatottak, és képesek eldönteni, hogy hány gyerekük legyen és mikor, és elég magas szintű az emberi fejlettség ahhoz, hogy biztosítsa a gyermekek túlélését, akkor nem lesz sok gyerek.

Kerala története ezt egyértelműen bizonyítja. Kerala egy nagyon különleges hely. Nagy kultúrája van a nyitottságnak, együttélésnek, írástudásnak, oktatásnak és a nők emancipációjának.

1819-ben Kerala lett az első hely a Földön, ahol ingyenes és kötelező általános iskolai oktatást vezettek be… fiúknak és lányoknak egyaránt. Most ünnepeljük ennek a pillanatnak a 200. évfordulóját.

Kerala emberi fejlettségi indexe nagyjából megegyezik az USA-éval. A csecsemőhalandóság Keralában összehasonlítható az amerikai értékkel, és jelentősen alacsonyabb, mint India többi részén. Ahogy az anyai halandóság is. A születési ráta Keralában csak 14,6 ezerből, míg India többi részén 22. Ennek eredménye, hogy a várakozások szerint… a következő népszámlálás csökkenést mutathat 2021-ben. Negatív lehet, valószínűleg alig 0 alatt.

Mindegy hol vizsgálódunk ebben az országban, már senki sem akar nagy családokat. Még a szegények sem. Kis családokat akarnak, később akarnak szülni, de nincsenek hozzá az eszközeik.

Szóval kielégítetlen igény van a fogamzásgátlásra.

Indiának van egészségügyrendszere, ami mindig is prioritásként kezelte a családtervezést, a fogamzásgátlást.

De nem volt képes mindenkit elérni. És akiknek a legnagyobb a kielégítetlen igénye, azok a tinédzser anyák, a 15 és 19 éves házas lányok körében. Kifejezetten azoknál, akik képzetlenek, és a legszegényebb környékeken élnek.

Képzeljünk el egy fiatal lányt, aki házas, és nem akar teherbe esni. Fogamzásgátlást szeretne, de nincsenek meg a fizikai vagy társadalmi feltételek. Szegény, képzetlen, és egy eldugott vidéki területen él.

Szóval hogyan érjük el ezekkel a szolgáltatásokkal?

Ha biztosítanánk, hogy minden ember hozzáférjen… az oktatáshoz, a családtervezési szolgáltatásokhoz, és az egészségügyi szolgáltatásokhoz. Ez már önmagában csökkentené a szaporodási rátát.

Ennek már lenne hatása.

De a másik tényező is nagyon fontos. Ez egy meglehetősen patriarchális társadalom. A fiúkat értékelik, a lányokat kevésbé.

Mivel India egy patriarchális társadalom, a szexuális és reproduktív egészséggel kapcsolatos döntéseket is férfiak hozzák.

A nőknek gyakran nincs szava ezekben a dolgokban.

Nem lenne fontos tehát valahogy arra biztatni a férfiakat, hogy ők is felelősséget vállaljanak, mint élettárs, férj, vagy apa?

Ez az érem másik oldala annak, hogy korlátozzák a nők hatalmát.

Ami azért lenne fontos, mert enélkül nem oldjuk meg a problémát.

Számos kormány bámulatos munkát végzett… a népességnövekedés csökkentése terén, tudatos kampányokkal a kis családok népszerűsítésére.

Mindezt az emberi jogok fényében, önkéntes alapon.

Sok kormány kerüli a népesség témáját.

Persze, nem mindegyik.

Irán egy nagyon híres példa, ahol nem kényszerítő módok révén… a termékenységi rátájuk 6-ról 2 alá csökkentette pár évtized alatt.

A 80-as években tudatosan egy sor szakpolitikát megalkottak, hogy csökkentsék a termékenységi rátát nem kényszerítő jelleggel. Sok egészségügyi intézményt nyitottak. Az egész országban biztosították a hozzáférést az egészségügyhöz. Bevezették, hogy a házassági kivonat megszerzéséhez… részt kellett venni egy családtervezési kurzuson.

És nagyjából két évtized leforgása alatt… lecsökkentették a termékenységi rátát közel 6-ról 2 alá.

Ez egy hihetetlenül sikeres program volt.

Etiópiában 8 főműsoridős rádió-drámát sugároztunk. Ugyanis Etiópiában ahhoz, hogy elérjük a vidéki lakosságot, ahol a legtöbb ember él, ahhoz rádió kell.

Szóval sokáig futó rádió-drámákat csinálunk. Majdnem a lakosság fele rendszeresen hallgatta a műsorokat. Az egyik műsorban egy karakter eldöntötte, hogy családtervezést alkalmaz. A lányt nagyon csodálta a hallgatóság. Etiópia szerte a termékenységi ráta egy egésszel csökkent, amíg a műsor adásban volt.

Szóval tudjuk, hogy meg lehet változtatni társadalmakat, az embereket egészségesebbé, boldogabbá tudjuk tenni, és gazdaságilag jobb helyzetbe tudjuk őket hozni.

Ha elég sok hangot megváltoztatsz, ha eléred, hogy elég ember beszéljen erről, elég hangosan és gyakran beszéljenek erről, akkor meg tudod változtatni a normákat.

Nem az lesz a megszokott, hogy mindenki azt kérdezgeti… egy 30-as egyedülálló nőtől, hogy nem akar-e gyerekeket. Ami hihetetlenül tolakodó, és senkinek nem kéne ilyeneket kérdezgetnie. De azt gondoljuk, jogosan tesszük.

Szerintem azért tartozunk magyarázattal, ha gyereket akarunk, mindazoknak a problémáknak a fényében, amit látunk.

Szóval meg tudnánk változtatni a kultúrát, hogy a magyarázat terhe megforduljon. Hogy ne azt a választásodat kelljen indokolni, hogy gyermektelen maradsz. Hanem hogy talán azt érezd, azt kell megindokolnod, hogy több gyereket akarsz, miközben tisztában vagy a hatásaival.

Amit a Földdel művelünk, arról szól, hogy más érző, szerető, nagyszerű élőlények… fognak élni rajta a jövőben, és ezt képesek vagyunk jóvá vagy borzalmassá tenni.

És egyszerűen elképesztő, hogy erről kell beszélgetnünk.

Az előző részek:

Az emberi populáció is elkerülhetetlenül le fog csökkenni
A népesedési világnap margójára – 2021
A szex tabutéma az egész világon

Forrás: Civilizáció Tervezés Alapítvány | HÍREK

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.