Az amerikaiak a legnagyobb fosszilis tüzelőanyag-finanszírozók

A bankok csaknem 7 milliárd dollárt adtak a fosszilis tüzelőanyaggal foglalkozó cégeknek a párizsi megállapodás óta, – derül ki a jelentésből.

A világ 60 legnagyobb bankja közül az amerikaiak a legnagyobb fosszilis tüzelőanyag-finanszírozók, míg Európában a Barclays áll az élen.

Az amerikaiak a legnagyobb fosszilis tüzelőanyag-finanszírozókEgy szivattyú emelő egy olajkút felett a coloradói Dacono közelében. A jelentés szerint az amerikai bankok a 2023-ig rendelkezésre bocsátott 705 milliárd dollár 30%-át tették ki. Fénykép: David Zalubowski/AP

A bankok közel 7 milliárd dollárt adtak a fosszilis tüzelőanyagokkal foglalkozó cégeknek a párizsi megállapodás óta – derül ki a jelentésből.
A világ 60 legnagyobb bankja közül az amerikaiak a legnagyobb fosszilis tüzelőanyag-finanszírozók, míg Európában a Barclays áll az élen.

A világ nagy bankjai a szén-dioxid-kibocsátás korlátozásáról szóló párizsi megállapodás óta közel 7 milliárd dollár (5,6 milliárd font) értékben nyújtottak finanszírozást a fosszilis tüzelőanyag-iparnak – derül ki egy kutatásból.

2016-ban, a párizsi tárgyalásokat követően 196 ország írt alá megállapodást arról, hogy a szén-dioxid-kibocsátás következtében bekövetkező globális felmelegedést az iparosodás előtti szinthez képest legfeljebb 2 Celsius-fokra korlátozzák, az ideális határérték 1,5 Celsius-fok lenne a drasztikusan megváltozott éghajlat legsúlyosabb hatásainak megelőzése érdekében.

Számos ország azóta ígéretet tett a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére, de a legújabb kutatás szerint a magánérdekek továbbra is pénzt áramoltattak az olaj-, gáz- és szénipari vállalatokhoz, amelyek ezt a pénzt tevékenységük bővítésére használták fel.

A Guardian múlt héten közzétett felmérésének eredményei szerint a világ legjelentősebb klímatudósai közül 10-ből nyolcan legalább 2,5 Celsius-fokos globális felmelegedést jósolnak – ez az eredmény várhatóan pusztító következményekkel járna a civilizációra nézve.

Az immár 15. kiadásban megjelenő “Banking on climate chaos” jelentés (.PDF) kutatói elemezték a világ 60 legnagyobb bankjának kockázatvállalását és hitelezését több mint 4200 fosszilis tüzelőanyaggal foglalkozó cégnek az Amazonas és az Északi-sarkvidék pusztulását okozó vállalatoknak.

Ezek a bankok 6,9 milliárd dollár értékben nyújtottak finanszírozást olaj-, szén- és gázipari vállalatoknak, amelynek közel fele – 3,3 milliárd dollár – a fosszilis tüzelőanyagok bővítésére ment el. A jelentés szerint még 2023-ban is, két évvel azután, hogy számos nagybank a Net Zero Banking Alliance keretében fogadalmat tett a kibocsátás csökkentésére, a fosszilis tüzelőanyaggal foglalkozó vállalatoknak nyújtott banki finanszírozás 705 milliárd dollár volt, ebből 347 milliárd dollár a bővítésre ment.

A jelentés szerint az amerikai bankok voltak a fosszilis tüzelőanyag-ipar legnagyobb finanszírozói, a 2023-ban rendelkezésre bocsátott 705 milliárd dollár 30%-át adták. A világ bankjai közül a JP Morgan Chase adta a legtöbbet, 40,8 milliárd dollárral támogatta a fosszilis üzemanyaggal foglalkozó vállalatokat 2023-ban, míg a harmadik helyen a Bank of America végzett. A világ második legnagyobb fosszilis tüzelőanyag-finanszírozója a japán Mizuho bank volt, amely 37,1 milliárd dollárt biztosított.

A londoni székhelyű Barclays volt Európa legnagyobb fosszilis tüzelőanyag-finanszírozója 24,2 milliárd dollárral, őt követte a spanyol Santander 14,5 milliárd dollárral és a német Deutsche Bank 13,4 milliárd dollárral. Összességében az európai bankok a jelentés szerint 2023-ban a fosszilis tüzelőanyagok teljes finanszírozásának valamivel több mint negyedét adták.

Tom BK Goldtooth, a tanulmányt társszerzőként jegyző Indigenous Environmental Network ügyvezető igazgatója elmondta: “A fosszilis tüzelőanyagok finanszírozói és befektetői továbbra is az éghajlati válság lángját gyújtják. A gyarmatosítás generációival párosulva a fosszilis tüzelőanyag-ipar és a bankintézetek hamis megoldásokba történő befektetései élhetetlen körülményeket teremtenek a Földanyán élő összes rokon és emberiség számára.”

“Bennszülött népekként továbbra is az éghajlati katasztrófa frontvonalában vagyunk, és a fosszilis tüzelőanyag-ipar a mi földjeinket és területeinket veszi célba áldozati zónaként, hogy folytathassa kitermelését. A kapitalizmus és a kitermelésen alapuló gazdasága csak még több kárt és pusztítást fog okozni Földanyánkkal szemben, és ennek véget kell vetni.”

A jelentés kritikusai szerint a jelentés módszertana, amely a pénzügyi piaci adatszolgáltató cégek, például a Bloomberg és a Refinitiv által bejelentett ügyletek vizsgálatára támaszkodott, azt jelentette, hogy a kutatóknak nincs részletes képük arról, hogy mit és ki finanszírozott.

Konkrétan a szindikált hitelek, kötvénykibocsátások és jegyzési megállapodások gyakran több bankot vontak be különböző mértékű kitettséggel. A fosszilis tüzelőanyaggal foglalkozó vállalatoknak az átállási technológiai projektek finanszírozására nyújtott finanszírozást pedig nem lehetett megkülönböztetni az új olajkutak finanszírozásától.

A Barclays, a Bank of America, a JP Morgan Chase, a Deutsche Bank és a Santander szóvivői mind hangsúlyozták, hogy szervezetük támogatja az energiaszektor ügyfeleinek a fenntarthatóbb üzleti modellek felé történő átállását. A Mizuho nem kívánt nyilatkozni.

Forrás: The Guardian | Damien Gayle


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.