Az Anti-Black Friday mozgalom elveti a fenntarthatatlan ünnepi vásárlást

A növekvő Anti-Black Friday mozgalom elveti a túlfogyasztást, a fenntarthatatlan ünnepi vásárlást.

Az Anti-Black Friday mozgalom elveti a fenntarthatatlan ünnepi vásárlást

A fogyasztók egyre inkább hajlanak arra, hogy olyan márkáktól vásároljanak (fenntartható és egyre inkább karbonsemleges – a szerk.), amelyek összhangban vannak a hitükkel és értékeikkel; a fekete péntek elleni mozgalom pedig fontos mutatója a célorientált és a még mindig a szokásos üzletmenetre építő márkák közötti növekvő szakadéknak.

A fekete péntek (Black Friday) a fogyasztás szemérmetlen ünneplése, és a legtöbb vállalat még mindig szívesen húz hasznot a hisztériából. A nem hivatalos ünnep hírhedt arról, hogy a vadszemű fogyasztók hordáit szítja, akik egymást akarják megütni az adott évben mélyen leárazott termékekért – ez az őrület a részt vevő kiskereskedők számára bevételt hoz, ami a társadalom és a környezet számára meredek árat jelent.

Tavaly az Egyesült Királyságban a becslések szerint a Black Friday közel 430 000 tonna károsanyag-kibocsátást okozott – ez 435 Londonból New Yorkba tartó oda-vissza repülőjáratnak felel meg. A Zöld Szövetség 2019-es jelentése pedig megállapította, hogy mindannak a 80 százaléka, amit a fekete pénteki banzáj során vásárolnak, röviddel a vásárlás után kidobásra kerül.

A fogyasztók azonban egyre inkább tudatában vannak annak, hogy a márkák nagymértékben felelősek a társadalmi és környezeti bajok állandósulásáért, és a fogyasztók 86 százaléka úgy véli, hogy a vállalkozásoknak ki kell venniük a részüket a környezeti és társadalmi kihívások megoldásából. A GlobeScan 2020-as kutatása szerint a fogyasztók egyre inkább hajlamosak arra, hogy kevesebb dolgot vásároljanak – vagy legalábbis alaposabban gondolkodjanak a vásárlás előtt, beleértve a hosszabb élettartamú termékek választásának növekvő preferenciáját -, és ennek megfelelően olyan márkákat támogassanak, amelyek segítenek nekik fenntarthatóbb életmódot és vásárlási magatartást kialakítani.

Minden évben egyre több márka dönt úgy, hogy lemond a pénzügyi év történetileg legjövedelmezőbb napjáról, és inkább arra ösztönzi vásárlóit, hogy megfontoltabb vásárlási magatartást tanúsítsanak – vagy akár egyáltalán ne is vásároljanak náluk. Ez az anti-fekete péntek.

Anti-Fekete Péntek: Az eredet

A fekete péntek elleni forradalom hivatalosan 2011-ben kezdődött. Az akkori támadást megelőzően a Patagonia egy egész oldalas hirdetést vásárolt a New York Times-ban, amelyen egy gyapjúszövet fotója szerepelt, a “Ne vedd meg ezt a kabátot” felirattal.

A REI volt a következő, aki átlépte a határt – a szövetkezet 2015-ben indította el a #OptOutside-ot, hogy arra ösztönözze dolgozóit, családjaikat és vásárlóit, hogy a fekete pénteket a szabadban töltsék, ahelyett, hogy a plázában (vagy a REI-üzletekben) küzdjenek a tömeggel. Azon a 2015 novemberi első végzetes napon a szabadtéri szabadidős felszereléseket gyártó cég bezárta kapuit, és fizetett a dolgozóinak, hogy vegyék ki a szabadnapot. #OptOutside mozgalmat indított el, amelyben a márkák megszabadultak a vásárlók kivéreztetett pénztárcájából származó, sávok nélküli nyerészkedéstől, de valami mást is tett: Azzal, hogy megszabadultak a patkánygazdaságtól, az olyan vállalatok, mint a REI és a Patagonia, megkülönböztették magukat a többi, a vásárlók figyelméért versengő kiskereskedőtől.

A vásárlók egyre inkább hajlanak arra, hogy olyan márkáktól vásároljanak, amelyek összhangban vannak a hitükkel és az értékeikkel; és a fekete péntek elleni fellépés fontos mutatója a célorientált és a még mindig a szokásos üzletmenetre építő márkák közötti növekvő szakadéknak.

Az ünnepi vásárlás változó jellege

Tavaly a koronavírus-járvány gyakorlatilag leállította az üzletekben történő vásárlást; de a vásárlók száma – virtuálisan és más módon – még így is tekintélyes, 186,4 millió embert tett ki a hálaadási hétvégén. Tavaly a vásárlások nagy része online történt.

A 2020-as változások 2021-ben és valószínűleg azon túl is megmaradnak. Ahogy Jill Standish, az Accenture vezető ügyvezető igazgatója egy nemrégiben készült jelentésben fogalmazott: “A fekete péntek csökkenő népszerűsége, valamint az, hogy a fogyasztók korán kezdik az ünnepi vásárlást, azt jelenti, hogy a kiskereskedőknek és a márkáknak az egész szezonban be kell vonniuk a fogyasztókat”.

Lehet, hogy a fekete péntek és a kiberhétfő dominanciája csökken, de az emberek 2021-ben többet terveznek költeni ünnepi vásárlásokra, mint tavaly. A teljes fogyasztás semmiképpen sem csökken, csak átrendeződik. A márkák az Accenture tanácsát követve az egész szezonban “bevonják” vásárlóikat a heteken és hónapokon át tartó, elhúzódó leárazásokkal, nem pedig egyetlen napos vagy hétvégi akciókkal.

Más márkák számára a vásárlók bevonása azt jelenti, hogy teljesen ellenállnak a fekete péntek hagyományának, és új utakat találnak a vásárlók bevonására a célzott vásárlás, az adományozás és a körforgás révén.

Íme, néhány márka hogyan áll ellen a nyugati fogyasztói társadalom legjellegzetesebb eseményének:

 • A Freitag újrahasznosított táskák márkája már harmadik éve zárja be online áruházát a fekete pénteken, és arra ösztönzi az embereket, hogy új vásárlás helyett cseréljenek és kereskedjenek. A S.W.A.P. (Shopping Without Any Payment) kezdeményezés révén a táskatulajdonosok elcserélhetik tartós Freitag termékeiket a vállalat táskacsereplatformján, így ösztönözve a kereskedelmet és a cserekereskedelmet a fogyasztás helyett az év legnagyobb vásárlási napján.
 • Az összecsukható kerékpárok úttörője, a Brompton ingyenes kerékpárkölcsönzést kínál az Egyesült Királyságban, hogy a vezetés és a költekezés helyett a kerékpározást és a testmozgást ösztönözze.
 • A vegán tornacipőiről ismert Flamingos life szintén bezárja online áruházát a fekete pénteken. A vállalat még egy Fekete Pénteki Kiáltványt is kiadott, amelyben a következőket írja: “Rengeteg jó ok van arra, hogy ne vegyünk részt a Fekete Pénteken. A túlzásba vitt akciós hisztériával együtt ez egy olyan nap, amely nagyon keveseknek segít, és sokkal többeknek árt – legyen szó társadalmi, ökológiai vagy gazdasági szempontból. Sem termelőként, sem személyesen fogyasztóként nem kívánjuk támogatni ezt a fajta őrjöngő fogyasztást”.
 • A holland Secrid pénztárca- és kártyavédő gyártó ingyenes javítási szolgáltatást kínál a vásárlóknak.
 • A fenntartható szörf- és jógaruházatot gyártó Oy szintén bezárja online áruházát, és helyette adományokat kér.
 • A REI folytatja hét éve tartó hagyományát, miszerint fekete pénteken bezárja üzleteit és blokkolja az online vásárlásokat, ehelyett 13 000 alkalmazottját a #OptOutside-ra fizeti. Idén a vállalat kiemeli a Cooperative Action Fund (Együttműködési Alap) támogatottjait is, akik egy igazságosabb és befogadóbb outdoor-kultúra kialakításán és a szabadtéri kikapcsolódáshoz való hozzáférés mindenki számára történő növelésén dolgoznak.
 • A magyar Rethy-FashionA kidobásra ítélt farmerből kihozni valami újat, valami egyedit!” jelmondatával teremtett divatot és egy új márkát, amire már figyelnek külföldön is. A pénteki teljes bevételét, kizárólag a tevékenységéhez kapcsolódó karbonlábnyomának lenullázására fordítja évek óta! Semmilyen akciót nem folytat vagy hirdet a fogyasztás növelését ösztönözve az őrültek napján.
 • A szintén magyar és évek óta karbonsemleges KENDERKÓC Kézműves Webáruház  teljes pénteki bevételét a BOCS Civilizációtervezés Alapítvány részére utalja át. Ezzel még jobban ráirányítják a figyelmet a globális problémákra, azok okaira, és a leghatékonyabb megoldásra az ökológiai problémák megoldásával kapcsolatban, illetve a fenntarthatóság elérésére, a népesedés kiemelt ökológiai szerepére.
 • A svéd Asket divatmárka ötödik éve a Black Friday tiszteletére bezárja weboldalát és boltját, és arra ösztönzi vásárlóit, hogy a divatiparról tájékozódjanak, ahelyett, hogy bármi újat vásárolnának.
 • A Made Trade fenntartható online piactér a szokásos 1% for the Planet kötelezettségvállalását 10 százalékra növeli a fekete pénteken. Mi több, a vásárlóknak lehetőségük van 10 százalékos kedvezményt adni a november 26-29-i vásárlásaikból, vagy a megtakarított 10 százalékot a Made Trade Black Friday Fund nevű alapítványának adományozni, amely gyümölcs- és dióültetvények telepítését támogatja az élelmiszerellátás szempontjából bizonytalan városi közösségekben.
 • A MiiR rozsdamentes acélból készült italkészleteket gyártó vállalat a Black Friday online és kiskereskedelmi eladásainak 100 százalékát a charity: water javára ajánlja fel, hogy hatékonyan segítsen a vízválság kezelésében, és tiszta, biztonságos vizet biztosítson a családoknak világszerte.
 • A háztartási cikkek óriása, az IKEA elindította a Zöld Pénteket, hogy ösztönözze a megfontolt fogyasztást. November 19-26. között az IKEA fenntartható termékkedvezményeket kínál. Az IKEA Family tagjai mostantól használt IKEA-termékeiket áruházi kreditre cserélhetik; a vásárlók pedig használt IKEA-termékeket vásárolhatnak a vállalat körforgásos központjain keresztül.

Rampasek, László A.
Forrás: Sustainable Brands

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.