Észak-Amerikánál is nagyobb ózonlyuk nyílik az Antarktisz felett

“Az egyik legnagyobb a rekordok közül”: Észak-Amerikánál is nagyobb ózonlyuk nyílik az Antarktisz felett.

Műholdas adatok azt mutatják, hogy az idei ózonlyuk az Antarktisz méretének mintegy kétszeresére nőtt. A kutatók szerint a Tonga víz alatti vulkán tavaly év eleji kitörése részben felelős lehet a hatalmas hiány kialakulásáért.

Észak-Amerikánál is nagyobb ózonlyuk nyílik az Antarktisz felettAz Antarktisz felett megnyíló idei ózonlyuk szimulációja az Európai Űrügynökség Copernicus Sentinel-5P műholdja által gyűjtött adatok alapján. (A kép forrása: ESA/Copernicus Sentinel adatai (2023)/feldolgozta: CAMS/ECMWF).

Az Antarktisz felett az idén keletkezett lyuk az egyik legnagyobb, amelyet valaha láttak – derül ki a műholdas adatokból. A szakértők szerint a Földet a Nap káros ultraibolya sugaraitól védő pajzson keletkezett hatalmas rést a Tonga víz alatti vulkán 2022 elején történt kitörése okozhatta.

Az ózonréteg a Föld légkörének egy rétege a felszín felett 9 és 18 mérföld (15 és 30 kilométer) között, ahol magas az ózon koncentrációja – az oxigénmolekulák egy olyan típusa, amelyben kettő helyett három atom van. Az ózonréteg blokkolja a Napból érkező káros ultraibolya (UV) sugárzást, amely védelem szükséges a különböző életformák, köztük az ember túléléséhez.

1985-ben a kutatók felfedezték, hogy a Föld sarkvidékei fölött nagy lyuk keletkezett az ózonrétegben, és hogy a fluorozott-klórozott szénhidrogének (CFC-k) – az aeroszolos dobozokban, csomagolóanyagokban és hűtőszekrényekben akkoriban gyakran használt vegyi anyagok – reakcióba lépnek a Föld légkörében lévő ózonréteggel, csökkentve az ózonszintet. Ez vezetett ahhoz, hogy a nemzetközi közösség 1989-ben betiltotta a CFC-ket, ami lehetővé tette, hogy az ózonszint idővel helyreálljon.

Az ózonrétegben azonban a sarkvidékek felett még mindig keletkeznek hiányok a téli hónapokban, amikor a hideg levegő sarki sztratoszférafelhőket (PSC) hoz létre – apró jégkristályokból álló, néha szivárványszínűnek tűnő, rendkívül magas felhőket -, amelyek tovább csökkentik a sarkok felett található, amúgy is korlátozott ózonmennyiséget.

Az Európai Űrügynökség (ESA) szerint, amely a Copernicus Sentinel-5P műholddal figyeli az ózonlyukat, az Antarktisz feletti ózonlyuk idén szeptember 16-án érte el a maximális méretét, amikor is 26 millió négyzetkilométeren (10 millió négyzetmérföldön) tetőzött. Ez nagyjából akkora terület, mint Észak-Amerika, háromszor akkora, mint Brazília, Oroszország és Kína együttvéve, illetve körülbelül kétszer akkora, mint maga az Antarktisz.

Észak-Amerikánál is nagyobb ózonlyuk nyílik az Antarktisz felettAz ózonlyuk szeptember 16-án érte el maximális méretét. (A kép forrása: ESA/Copernicus Sentinel adatai (2023)/feldolgozta a DLR)

“A 2023-as ózonlyuk korán elindult, és augusztus közepe óta gyorsan nőtt” – mondta Antje Inness, a Középtávú Időjárás-előrejelzések Európai Központjának kutatója a közleményben. Ez “az egyik legnagyobb ózonlyuk, amelyet valaha is feljegyeztek” – tette hozzá.

A hatalmas rés a Hunga Tonga-Hunga Ha’apai víz alatti vulkán kitörésének tudható be, amely több mint 100 hirosimai bomba erejével robbant fel, és az eddigi legmagasabb feljegyzett kitörési felhőt hozta létre, amikor 2022 januárjában felrobbant – mondták a kutatók.

Műholdfelvétel a Tonga kitöréséről 2022. január 15-én. (A kép forrása: NASA)Műholdfelvétel a Tonga kitöréséről 2022. január 15-én. (A kép forrása: NASA)

2022 augusztusában tudósok egy külön csoportja arra figyelmeztetett, hogy a kitörés destabilizálhatja az ózonréteget, miután több mint 50 millió tonna víz került a felső légkörbe, ami a légköri víz mennyiségének 10%-os növekedésével egyenértékű. A tudósok szerint a vízgőz tovább destabilizálhatja az ózonréteget, miután ionokra, azaz töltött molekulákra bomlik, amelyek a CFC-khez hasonlóan reagálnak az ózonnal. Az ESA szerint a vízgőz növeli a PSC-k kialakulásának esélyét a sarkvidékeken is.

Most úgy tűnik, hogy ezeknek a tudósoknak igazuk volt, mondta Inness. De további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy megerősítsék az idei ózonlyuk és a kitörés közötti kapcsolatot – tette hozzá.

Észak-Amerikánál is nagyobb ózonlyuk nyílik az Antarktisz felettSzivárványszínű sarki sztratoszférafelhők (PSC) az izlandi Jökultindur-hegy csúcsa felett az Északi-sarkvidéken lefényképezve idén január 25-én. (A kép forrása: Jónína Guðrún Óskarsdóttir)

A két pólus feletti ózonlyukak természetes változékonyságot mutatnak, ami szintén szerepet játszhatott az idei óriási hiány kialakulásában. 2019-ben az Antarktisz ózonlyuka a feljegyzések szerint a legkisebb méretűre zsugorodott, ami a szokatlanul meleg hőmérsékletnek köszönhető, amely megakadályozta a PSC-k kialakulását. 2020 és 2022 között azonban az ózonlyuk mérete évről évre nőtt, mivel a hidegebb hőmérsékletek visszatértek.

Az idei El Niño esemény is játszhatott egy kis szerepet a sarkok körüli hőmérséklet változásában, de ez az összefüggés jelenleg nem világos.

Bár a jelenlegi ózonlyuk az egyik legnagyobb, amit valaha láttak, nincs ok a pánikra, mondták az ESA kutatói. Az ózonlyuk alatti terület nagyrészt lakatlan, és néhány hónapon belül ismét teljesen bezárul. Ha a CFC-k szintje alacsony marad, akkor az ózonréteg 2050-re teljesen helyreáll – tették hozzá.

Forrás: Live Science | Szerző: Harry Baker, aki a  Live Science brit munkatársa.
Tengerbiológiát tanult az Exeteri Egyetemen (Penryn campus), és a diploma
megszerzése után elindította saját blogoldalát, a “Marine Madness”-t,
amelyet más óceánrajongókkal együtt továbbra is vezet. Emellett érdekli az evolúció,
az éghajlatváltozás, a robotok, az űrkutatás, a környezetvédelem és minden, ami megkövesedett.


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.