A gének föláldozzák az egyént, hogy lemásolódva fennmaradhassanak

Ha kivédjük a baleset-teherbeesések természeti csapását, kivédtük a klímamegbolondulást, fajkihalást is.

A gének föláldozzák az egyént, hogy lemásolódva fennmaradhassanak | ClimeNews

A Föld már ’telítve’ van emberekkel és dolgaikkal, és az ökolábnyom-számítás alapján súlyosan túlterheljük.[1] Emiatt fogy a természeti tőke, és amíg nem érjük el a fenntarthatóságot, addig összeomlás elé nézünk. A társadalmi és környezeti problémák gyökerénél ott van a folytatódó népességnövekedés. A világ népessége évente 80 millióval nő,[2] ami megfelel Németország lakosságának. Képzeljük el, hogy egy ökológiailag túlterhelt bolygón minden évben helyet kell találni egy újabb Németországnak! Lehetetlennek tűnik? Az is.

Mindezt úgy, hogy a nemzések nagy része a párok által nem kívánt. Világszerte 270 millió termékeny korú nő szeretne kisebb családot, de nem fér hozzá a fogamzásgátlás eszközeihez, illetve a kapcsolódó tudáshoz és jogokhoz. Emiatt másodpercenként 4 nő esik teherbe akarata ellenére![3] Más szóval, a népességnövekedés már rég káros, viszont nem szükségszerű!


A termékenység, illetve a nem kívánt teherbeesés gyakran természeti csapásnak számít.

  1. Képzeld bele magad a terhességtől rettegő, állandóan teherbe eső, ezekbe belerokkanó, végül belehaló fiatal nők helyzetébe! Évente több, mint félmillió nő hal meg terhesség, szülés, vagy nem biztonságos abortusz miatt,[4] jórészt olyan terhesség kapcsán, amit eleve nem akartak. (A fogamzásgátlás az abortuszok megelőzésének is hatékony módja.)
  2. Minden gyermeknek joga, hogy felkészült pár felelős döntésével foganjon meg! Viszont jelenleg naponta kb. 130 000 olyan gyerek születik, akit a szülei nem akartak.[3] A fogamzásgátlási lehetőségek híján anyák túl fiatalon, illetve túl gyakran szülnek, ami miatt jóval nagyobb az újszülött-halandóság kockázata.[5] De még ha meg is maradnak, életre szóló pszichés sérüléseket szenvednek, és sokukra beteges, alultáplált, iskolázatlan sors vár.
  3. A gének föláldozzák az egyént, hogy lemásolódva fennmaradhassanak. Számukra a lényeg, hogy az egyén szaporodjon (beleértve az utódgondozást), aztán akár el is pusztulhat. Emiatt az egyének és utódaik élete gyakran szenvedéssel teli. Ám mindez elkerülhető volna!

QFPC - Minőségi Családtervezési Karbonkredit | hirdetés

Az embert a szaporodás nélküli szex emelte ki az állatvilágból (többek közt). Az állatok nem szexelnek, csak szaporodnak (néhány fejlett kivétellel). Ezért emberi mivoltunknak része, hogy fejben és gyakorlatban szét tudjuk választani a szexet a szaporodástól. Utóbbinak pedig kulcsfontosságú eleme a fogmazásgátlókhoz és a szexuális neveléshez való hozzáférés.

Nem sokkal a fogamzásgátló tabletta feltalálása után az ENSZ 1968-ban emberi jognak kiáltotta ki a fogamzásgátlást.[6] A világ országai évtizedekkel ezelőtt megegyeztek, hogy minden nő számára biztosítják a fogamzásgátlás emberi jogát, ám nem következetesek a végrehajtásban. Ezért azt látjuk, hogy újra és újra megegyeznek erről (pl. Kairói Egyezmény, Millenniumi Fejlődési Célok, Fenntartható Fejlődési Célok), de sosem teljesítik.

52 éve alapvető emberi jog a családtervezés (frissítve)

Egyes országok saját állampolgáraik számára ingyenessé tették a fogamzásgátlás eszközeihez való hozzáférést, amivel egészségügyi és emberi jogi szempontból kiváló példával járnak elő.[7] Túlnépesedett világunkban sok fejlett ország népessége már csökken, amivel példát mutatnak a fejlődő országoknak. Nem árt tudni, hogy sok fejlett ország legalább annyira túlnépesedett, mint a fejlődő országok, illetve a többségük ökológiailag túlterhelt,[8] így jelenleg a népességcsökkenés a legjobb, ami történhet egy országgal. Ez ugyanis hozzájárul a fenntarthatóság eléréséhez, és így az összeomlás elkerüléséhez.

Ám a példamutatás nem elég. A fejlett országok népességének felelőssége, hogy biztosítja a fogamzásgátlás emberi jogát a szegény országok lakosai számára, illetve saját szegényei számára. Ez egyúttal a leghatékonyabb segélyezési mód,[9] és egyben a leghatékonyabb egyéni klímavédelmi stratégia.[10]

Ha nem tudjuk megvédeni magunkat és másokat a baleset-teherbeesések, vagyis a termékenység természeti csapásától, akkor a népességrobbanás miatt nem tudjuk megvédeni magunkat a klímamegbolondulás, a járványok és éhínség természeti csapásaitól se, és az erőszaktól! Saját érdeked is, hogy segítsd a fogamzásgátlást nélkülözők százmillióit!

Kántor Sztella Nóra

Források:

[1] https://www.footprintnetwork.org/our-work/
[2] https://www.worldometers.info/world-population/world-population-by-year/
[3] https://www.guttmacher.org/news-release/2020/new-estimates-show-worldwide-decrease-unintended-pregnancies
[4] http://www.appg-popdevrh.org.uk/Return%20of%20the%20Population%20Growth%20Factor.pdf
[5] https://www.guttmacher.org/report/family-planning-can-reduce-high-infant-mortality-levels
[6] https://www.unfpa.org/press/family-planning-human-right
[7] https://www.businessinsider.com/all-of-the-countries-where-birth-control-is-free-2015-1
[8] http://data.footprintnetwork.org/#/
[9] https://www.copenhagenconsensus.com/post-2015-consensus/economist
[10] https://climenews.com/a-leghatekonyabb-egyeni-klimavedelmi-strategia

Eredeti cikk: BOCS – Hírek