Egy új kutatás 14 lehetséges evolúciós zsákutcát térképez fel

Egy új kutatás 14 lehetséges evolúciós zsákutcát térképez fel az emberiség számára, és azt, hogyan kerülhetjük el őket.

A tudósok most először alkalmazták az evolúciós csapdák fogalmát az emberi társadalmak egészére. Megállapították, hogy az emberiséget 14 evolúciós zsákutcában való megrekedés veszélye fenyegeti, a globális éghajlati fordulópontoktól kezdve a rosszul összehangolt mesterséges intelligencián, a vegyi szennyezésen és a felgyorsuló fertőző betegségeken át.

Egy új kutatás 14 lehetséges evolúciós zsákutcát térképez fel
(a) Az antropocén csapdák három fő csoportjához kapcsolódó rendszerdinamika, globális csapdák, technológiai csapdák…

Az emberiség evolúciója rendkívüli sikertörténet volt. De az antropocén – a javasolt geológiai korszak, amelyet mi, emberek alakítottunk – egyre több repedést mutat. Több globális válság, mint például a COVID-19 világjárvány, az éghajlatváltozás, az élelmezési bizonytalanság, a pénzügyi válságok és a konfliktusok egyszerre jelentkeznek, amit a tudósok polikrízisnek neveznek.

“Az ember mint faj hihetetlenül kreatív. Képesek vagyunk újítani és alkalmazkodni számos körülményhez, és meglepően nagy léptékben képesek vagyunk együttműködni. Ám ezekről a képességekről kiderül, hogy nem szándékolt következményei vannak. Egyszerűen szólva azt mondhatjuk, hogy az emberi faj túl sikeres és bizonyos szempontból túl okos volt a saját jövőjéhez képest” – mondja Peter Søgaard Jørgensen, a Stockholmi Egyetem Stockholm Resilience Centerének, valamint a Svéd Királyi Tudományos Akadémia Global Economic Dynamics, és a Biosphere programjának, valamint az Anthropocene laboratóriumának kutatója.

Ő a vezető szerzője annak az új tanulmánynak (.PDF), amely egy nagyobb értékelés részeként jelent meg a Philosophical Transactions of the Royal Society B című folyóiratban. Az értékelés a természet-, társadalom- és bölcsészettudományok számos különböző tudományágának meglátásait gyűjti össze, hogy megértsük, hogyan alakult ki az antropocén, és hogyan fejlődhet tovább a globális fenntarthatóság a jövőben.

Az új tanulmány bemutatja, hogy az emberiség miként ragadhat “evolúciós csapdákba” – a kezdetben sikeres innovációkból eredő halálos végpontokba. Egy első felmérés során 14 ilyen csapdát azonosítottak, köztük a mezőgazdaság egyszerűsödését, az embereknek és a környezetnek előnytelen gazdasági növekedést, a globális együttműködés instabilitását, az éghajlati fordulópontokat és a mesterséges intelligenciát.

“Az evolúciós csapdák jól ismert fogalom az állatvilágban. Ahogyan sok rovart vonz a fény, ami egy olyan evolúciós reflex, amely a modern világban az életükbe kerülhet, az emberiséget is fenyegeti az a veszély, hogy káros módon reagál az új jelenségekre” – magyarázza Peter Søgaard Jørgensen.

A mezőgazdasági rendszerek egyszerűsítése egy példa erre a csapdára. A néhány nagy termőképességű növényre, például a búzára, a rizsre, a kukoricára és a szójára való támaszkodás azt eredményezte, hogy a megtermelt kalóriamennyiség az elmúlt évszázadban az egekbe szökött. Ez azonban azt is jelentette, hogy az élelmezési rendszer nagyon sebezhetővé vált a környezeti változásokkal, például az időjárási szélsőségekkel vagy az új betegségekkel szemben.

A 14 evolúciós csapdából 12 előrehaladott állapotban van,

ami azt jelenti, hogy az emberiség a határán van annak, hogy olyan mértékben megrekedjen, hogy nagyon nehéz lesz kijutni belőle. Mi több, a 14-ből 10-ben a társadalmak továbbra is rossz irányba haladnak.

Riasztó, hogy ezek az evolúciós csapdák hajlamosak egymást erősíteni. Ha a társadalmak megrekednek egy zsákutcában, nagyobb valószínűséggel fognak megrekedni más zsákutcákban is. A két zsákutca, amely jelenleg kevésbé fejlett, a technológia autonómiája – az AI és a robotika – és a társadalmi tőke elvesztése a digitalizáció révén.

Az új értékelés azt is vizsgálja, hogy a társadalmak miért küzdenek olyan nehezen azért, hogy kimozduljanak ezekből a csapdákból.

“Az antropocént létrehozó evolúciós erők globális szinten nem működnek jól. A mai globális rendszerekben a társadalmi és környezeti problémák olyan helyeken nőnek ki, amelyek távolinak tűnnek azoktól a társadalmaktól, amelyek megelőzhetnék őket. Emellett a kezelésükhöz gyakran olyan léptékű globális együttműködésre van szükség, amelyhez sok evolúciós erő gyakran nem illeszkedik jól” – mondja Lan Wang-Erlandsson társszerző, a Stockholmi Egyetem Stockholmi Ellenálló Képesség Központjának és a Svéd Királyi Tudományos Akadémia antropocén laboratóriumának kutatója.

Ez nem jelenti azt, hogy az emberiség kudarcra van ítélve, állítják a kutatók. De el kell kezdenünk aktívan átalakítani társadalmainkat. Az antropocén eddig nagyrészt más evolúciós folyamatok tudattalan mellékterméke volt.

“Itt az ideje, hogy az emberek tudatában legyenek az új valóságnak, és közösen lépjünk oda, ahová fajként el akarunk jutni. Megvan hozzá a képességünk, és már látjuk is az ilyen mozgások jeleit. Kreativitásunk, innovációs és együttműködési képességünk tökéletes eszközökkel ruház fel bennünket a jövőnk aktív megtervezéséhez. Ki tudunk törni a zsákutcákból és a megszokott üzletmenetből, de ehhez táplálnunk kell a kollektív emberi cselekvőképességet, és olyan környezetet kell kialakítanunk, ahol ez virágozhat” – magyarázza Peter Søgaard Jørgensen.

Majd így folytatja: “Egy nagyon egyszerű dolog, amit mindenki megtehet, hogy többet foglalkozik a természettel és a társadalommal, miközben megismeri saját helyi tetteink pozitív és negatív globális következményeit is. Nincs is jobb, mint kitenni magunkat annak, amit meg kell védeni.”

Forrás: © Phys.org | Stockholm Resilience Centre


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.