Csak radikális változtatással előzhetjük meg a katasztrófát

Képtelenebbnél képtelenebb ötletek a globális felmelegedés kezelésére.

Csak radikális változtatással előzhetjük meg a katasztrófát | ClimeNews - Hírportál

Bár számos fantáziadús elképzelés született a globális felmelegedés ütemének csökkentésére, ám ezek többsége csak elhanyagolható változás előidézésére elégséges a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Karának tudományos főmunkatársa szerint. Hetesi Zsolt a Magyar Nemzetnek hangsúlyozta: az emberiség valószínűleg csak az energiatermelésének és -felhasználásának radikális megváltoztatásával lesz képes megakadályozni a klímakatasztrófa bekövetkeztét.

A mai formájában ismert modern civilizáció létét fenyegető klímaváltozás és ennek részeként a globális felmelegedés pusztító hatásainak enyhítésére már évtizedekkel ezelőtt is különböző ötletek születtek. A környezeti katasztrófa bekövetkezésének növekvő kockázatával pedig megszaporodtak a színesebb elképzelések, amelyek némelyike rendhagyóságával a tudományos-fantasztikus irodalom világában is megállná a helyét. Hetesi Zsolttal, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Karának tudományos főmunkatársával vettük sorra a különböző tudományos és ismeretterjesztő portálokon található ötleteket, javaslatokat, amelyekkel az éghajlatváltozás lassítását vagy hatásainak elhárítását oldanák meg egyes kutatók.

– A legtöbb ilyen tervvel az a probléma, hogy a tervezőasztalon kitalált dolgok általában nem a várt módon működnek a valóságban. Az is ritka, hogy egy-egy elképzelésnek az egész bolygó szempontjából számottevő hatása legyen, így a legmerészebb ötletektől sem lehet csodát várni. A szén-dioxid és más üvegházhatású gázok kibocsátását nagyjából 80 százalékkal kellene visszaszorítani ahhoz, hogy érezhetően lassuljon a klímaváltozás. Továbbá az emberi eredetű üvegházgázokat ki kellene vonni a légkörből. Emellett a mezőgazdaság és az erdőgazdálkodás szerepe is megkerülhetetlen a légköri üvegházgázok szintjének kordában tartásához – fejtette ki a fizikus. Mint mondta, a fák és a zöldterületek összességében akkora mennyiségű szén-dioxidot képesek megkötni, amely más módon nehezen lenne megoldható.

Csak radikális változtatással előzhetjük meg a katasztrófát | ClimeNews - Hírportál

– Ezért – folytatta – azzal az elképzeléssel, amely szerint mesterséges fákkal helyettesítenék az erdőket, részben az a probléma, hogy rendkívül drága gépekről, lényegében komputerekről van szó, amelyek kihelyezése és karbantartása darabonként is igen költséges, még akkor is, ha figyelembe vesszük, hogy ezek a készülékek a fáknál akár ezerszer hatékonyabban kötnek meg gázokat.

A kutató a másik legjelentősebb természetes üvegházgáz-megkötő közegként a világtengereket említette, hiszen az óceánok vize, valamint az algák a szárazföldi bioszférával vetekedő mennyiségű szén-dioxidot nyelnek el, illetve használnak fel a fotoszintézis során.

– Az egyik legrealisztikusabb elképzelés az algák anyagcseréjét gyorsítaná, amelyek így több szenet képesek megkötni. Erre az egyik megoldás az lehet, ha vasvegyületeket szórnak az óceánokba, de e vízinövények „étvágya” valószínűleg növelhető a különböző hőmérsékletű vízrétegek megfelelő mozgatásával. Egyébként ezt látja gyakorlatba ültethető megoldásként James Lovelock brit tudós, aki a Gaia-elmélet modern kori megalkotásáról is ismert – közölte Hetesi Zsolt, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy az ökológiai rendszerekbe történő minden jelentős beavatkozás kockázatos, hiszen ilyenkor előre nem látható következményekkel is számolni kell.

– Egyes ötletek esetében a nem várt utóhatások kockázata valószínűleg jóval magasabb. Létezik például egy elképzelés, amely szerint kénvegyületeknek a légkörbe juttatásával csökkenthető lenne a földfelszín hőmérséklete, mivel a kis részecskék, az úgynevezett aeroszolok visszaverik a napfényt. Ez valóban így lehet, hiszen vulkánkitöréseknél is ezt tapasztaljuk, ám azt is figyelembe kell venni, hogy savas eső formájában is visszahullhatnak a szulfidok, amelyek ugyanakkor fontos kondenzációs magok, vagyis erős felhőképző hatással bírnak, ezért növelni tudják a földön az árnyékos területek nagyságát – fogalmazott a kutató.

Hozzátette: az aeroszolokra építő megoldás célravezető lehet, hiszen a repülőgépek kondenzcsíkjának – amely szintén tartalmaz ilyen részecskéket – erős hőmérséklet-csökkentő hatása van. Szavai szerint ugyanakkor a radikálisabb beavatkozásoknál az előrejelzett nyolc-tíz hatás mellett többször annyi nem várt hatásra lehet számítani, amelyek további drasztikus és akár kontrollálhatatlan változásokat eredményezhetnek. Az emberi beavatkozás megjósolhatatlan hatásaira Hetesi Zsolt más területről vett példaként említette azt a közelmúltban napvilágot látott hírt, hogy az afrikai Burkina Fasóban génmódosított szúnyogok kibocsátásával szerették volna egy adott faj által hordozott betegségek, köztük a malária terjedését csökkenteni, ám a mutáns, sterilnek gondolt egyedek mégis képesek voltak utódokat nemzeni.

Bizonyos esetekben még a laikusok is könnyen beláthatják, hogy életszerűtlen egy környezetvédő hatásúnak szánt elképzelés. Ilyen például a Lyndon Johnson egykori amerikai elnök szakértői által az 1960-as években felvázolt ötlet, amely szerint sok ezer milliárdnyi pingponglabdát helyeztek volna ki az óceánok felszínére, hogy azok visszaverjék a napfényt – fogalmazott Hetesi Zsolt, aki szerint több mai terv sem kecsegtet ennél több reménnyel. Szintén képtelenségnek nevezte a műanyagok részleges kiváltását a baromfitelepeken begyűjtött tollak felhasználásával előállított „bioműanyagokkal”, hiszen – mint mondta – a világ összes madarának a kültakarója sem fedezné a gyártáshoz szükséges alapanyagot az igény szerinti mennyiségben.

– A műanyagoknak az építőanyagban történő újrahasznosítása sem a legjobb ötlet, hiszen a mindenütt jelen lévő mikroműanyagok ma is nagy problémát jelentenek például a vizeinkben. Ez a probléma csak súlyosbodna mondjuk a műanyagot tartalmazó útfelületek kopásával – hangsúlyozta a kutató.

Hetesi Zsolt célszerűtlen elképzelésnek nevezte a tundrának nagy testű növényevő állatokkal történő betelepítését. – E vízió kiötlői arra számítanak, hogy a hóréteg állatok általi eltúrásával, letaposásával mélyebben fagyna át a talaj, ám ehhez óriási méretű állatállomány telepítésére volna szükség, s az előre nem látható következmények felülírnák a talaj kismértékű lehűléséből származó előnyt – mondta. Hangsúlyozta, hogy

önáltatás jelentős változást remélni bármifajta olyan elképzeléstől, amely nem alapjaiban változtatná meg az energiatermelésünket és -felhasználásunkat.

– Így például a hagyományos villanyégők energiatakarékosra cserélése és minden ehhez hasonló divatos elképzelés is csak csepp a tengerben. Ebben az összefüggésben is megállja a helyét Sir Arthur Conan Doyle regényhősének, Sherlock Holmesnak a megállapítása, amely szerint ha minden megvizsgált lehetőséget kizártunk egy feladvánnyal kapcsolatban, akkor a megoldás szükségszerűen abban rejlik, ami marad, bármilyen hihetetlen is az. Bár sokféle érvvel, sokan próbálták már bebizonyítani, hogy nem az emberiség a felelős a globális felmelegedésért, ám a tudomány állása szerint ezek mindegyike valószínűtlen.

Mi vagyunk az egyik legfőbb ok. Ezt elfogadva és szem előtt tartva kell megpróbálni megelőzni a katasztrófát

– mutatott rá Hetesi Zsolt.

Forrás: Magyar Nemzet | Kárpáti András

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.