Mi lehet fontosabb a klímavédelemnél?

Az idei Nobel-békedíjat Greta Thunbergnek kellett volna kapnia – mi lehet fontosabb a klímavédelemnél?

Sok méltó jelölt volt az idei díjra, beleértve a győzteseket is, de ha nem díjazzuk kellőképpen az éghajlati igazságot, az éghajlati igazságosságot és az éghajlati cselekvést, akkor minden más, beleértve minden más méltó ügy is, elsöprésre kerül.

Mi lehet fontosabb a klímavédelemnél?

Greta Thunberg svéd klímaaktivista a színpadon a Fridays for Future globális klímasztrájk során Berlinben. (Copyright 2021 The Associated Press. Minden jog fenntartva)

Maria Ressa és Dmitrij Muratov, bátor kampányoló újságírók kapták az idei Nobel-békedíjat. Sok szeretettel gratulálunk nekik. Méltó nyertesei a díjnak. Nem tudok azonban nem arra gondolni, hogy a Nobel-bizottság elszalasztott egy trükköt, és elszalasztott egy történelmi lehetőséget.

November 1-jén Glasgow-ban kezdődik a világ talán legfontosabb konferenciája, amelyet valaha is látott. A Cop26 fogja eldönteni, hogy a világ “vezetői” komolyan gondolják-e, hogy megpróbálják-e megakadályozni az ökológia által vezérelt civilizációs összeomlást. A Nobel-díjat idén azok kaphatták volna, akik a legzseniálisabban dolgoznak éghajlatunk stabilizálásán.

A legkézenfekvőbb ilyen jelölt, akit jelöltek is, Greta Thunberg. Hallgassuk meg őt egy percre: “Mi gyerekek legtöbbször nem azt tesszük, amit mondanak nekünk. Azt tesszük, amit ti. És mivel ti felnőttek leszarjátok a jövőmet, én sem fogom. A nevem Greta, és kilencedikes vagyok. És a választások napjáig iskolasztrájkolok a klíma miatt.”

A dátum 2018. augusztus 20-a volt, és ezzel a tweet-tel a 15 éves Greta elindította azt, ami később világméretű mozgalommá nőtte ki magát, és a középpontba katapultálta az emberek és a bolygó megmentéséért folytatott küzdelemben. A választás napja eljött és el is múlt, és még mindig, három évvel később is folytatja a sztrájkot. Csakhogy most már nincs egyedül.

A “Greta-effektusnak” köszönhetően nem csak a fiatalokat ébresztette rá a bolygó helyzetére. Egyre nagyobb platformját arra is felhasználta, hogy egyenes beszédével, nem szűkszavú beszédével kihívást intézzen a politikusokhoz.

Először 2018 októberében találkoztam vele, amikor Londonba jött, hogy támogassa az Extinction Rebellion (XR) elindítását. Az a megtiszteltetés ért, hogy beszédét követően dicsőíthettem őt, amikor az első XR-akciót hajtottuk végre, és blokkoltuk a parlamenthez vezető járműforgalmat.

A 2019. áprilisi nagy londoni Extinction Rebellion tüntetésen találkoztam vele újra, amikor lehetőségem nyílt megkérdezni tőle nyilvánosan, hogy támogatja-e az XR-t. Ő a tőle megszokott egyenességgel, egyszavas választ adott: “Igen.” Utoljára akkor találkoztam vele, amikor 2020 januárjában Davosban, a Világgazdasági Fórumon voltunk együtt. Azóta sajnos a Covid-19 természetesen megnehezítette az utazást és a személyes találkozókat.

Most, hogy ez elkezdett változni, fontos, hogy minél többször visszatérjünk a nyilvános polgári akciókba. A klíma nem várakozik – tovább romlik. Alig várom, hogy Grétával újra találkozzunk a glasgow-i klímakonferencián idén novemberben.

Nem teljesen szerény véleményem szerint ő egy olyan világtörténelmi személyiség, aki egy szinten áll Pankhurstékkel és Martin Luther Kinggel. A szellemessége, mély intelligenciája, végtelenül bátor igazmondása, és az a hajlandósága, hogy megmutassa, milyen érzelmi áldozatokat követel magától és sok más gyermektől és fiataltól az egyre súlyosbodó éghajlati és ökológiai vészhelyzet, valós időben változtatja meg a világot.

Gretát először 2019-ben, majd 2020-ban és idén ismét Nobel-békedíjra jelölték. De még mindig nem kapta meg.

Greta, aki a Time magazin által a legfiatalabb “év embere” volt, újra és újra bebizonyította, hogy megvan benne a karaktererő ahhoz, hogy a világ élére álljon a legnagyobb kihívással szemben, amellyel valaha is szembe kell néznünk. Szégyent hoz választott, úgynevezett vezetőinkre.

És miközben őt bátorságáért és éleslátásáért ünnepelni kellene, nekünk, többieknek is szégyenkeznünk kellene. Szégyellnünk kellene, hogy idáig jutottunk. Az olyan fiataloknak, mint ő, arra kell időt és energiát fordítaniuk, hogy nem kevesebbet tegyenek, mint hogy könyörögjenek az életükért.

Igazi szégyen, hogy azok, akik a Nobel-békedíj odaítéléséről döntenek, elszalasztották a lehetőséget, hogy ebben a létfontosságú pillanatban nagyot lendítsenek az éghajlatváltozás elleni valódi fellépésért. Sok méltó jelölt volt az idei díjra, beleértve a győzteseket is, de ha nem díjazzuk kellőképpen az éghajlati igazságot, az éghajlati igazságosságot és az éghajlati cselekvést, akkor minden más, beleértve minden más méltó ügy is, elsöprésre kerül. Ebbe beletartozik gyermekeink jövője is.

Rupert Read professzor a Kelet-Angliai Egyetemen tanít. Az Extinction Rebellion korábbi szóvivője és stratégája. Szülők a jövőért – Hogyan akadályozhatjuk meg gyermekeink szeretetével az éghajlati összeomlást című könyvét részben Greta Thunberg inspirálta.

Forrás: INDEPENDENT – Rupert Read


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.