Átadták az ország legnagyobb naperőművét Pakson

Átadták az MVM csoport paksi naperőművét, az ország jelenleg működő legnagyobb fotovoltaikus létesítményét.

A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében létrejött beruházásnak köszönhetően évi 22 ezer tonnával csökken Magyarország szén-dioxid-kibocsátása.

Az újonnan átadott paksi naperőmű napelemtáblái 2019. március 5-én. | ClimeNews - Hírportál

A Paksi Atomerőműtől néhány kilométerre épült napelemes erőmű 51 hektáros területen fekszik és több mint 74 ezer darab polikristályos napelemtáblából áll. Az ország legnagyobb, 9 milliárdos költséggel készült naperőműve az MVM Csoport megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalata, az MVM Zöld Generáció Kft. koordinálásával valósult meg az atomerőműtől néhány kilométerre. A fejlesztést 65 százalékban saját forrásából, 35 százalékban pedig európai uniós támogatásból finanszírozta a holding megújuló energia-termeléssel foglalkozó tagvállalata, az MVM Zöld Generáció Kft.

A 20,6 megawatt beépített kapacitású naperőmű mintegy 8500 háztartás, azaz több mint 20 ezer ember villamosenergia-ellátását biztosítja.

„Az MVM Csoport országszerte épülő naperőművei egyértelműen illeszkednek a kormány klímabarát energiaszektor kialakítására vonatkozó energetikai céljaihoz. A tiszta és megfizethető energia kulcskérdés Magyarország számára, mind az energiabiztonság, mind a gazdasági versenyképesség és a megfizethető energiaárak szempontjából” – hangsúlyozta Dr. Juhász Edit, nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és közműszolgáltatásokért felelős államtitkár az átadó ünnepségen.

Forrás: Energiaügyekért és Klímapolitikáért Felelős Államtitkárság
Kaderják Péter
energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkár