Miért egyre nagyobbak az óceáni hullámok?

Károsodott partvonalak és erősebb viharok várnak ránk a jövőben.

Miért egyre nagyobbak az óceáni hullámok?A tudósok azt is felfedezték, hogy az éghajlatváltozás a szó szoros értelmében hullámokat kelt. (Kép: David Clapp / Getty Images)

Az éghajlatváltozás miatt világszerte egyre veszélyesebbé, vagy egyes esetekben lakhatatlanná válnak a területek. Az óceán sem kivétel az éghajlatváltozás hatásai alól. Az óceánok 2023-ban rekordmagas hőmérsékletet értek el, ami veszélyeztette a tengeri élővilágot, és pusztulást hozott számos korallzátonyra. A melegebb vizek miatt több és erősebb hurrikán és vihar is kialakult, amelyek pusztítást okoztak a part menti régiókban. Most a tudósok azt is felfedezték, hogy az éghajlatváltozás a szó szoros értelmében hullámokat vet. Így van: A hullámok egyre nagyobbak és erősebbek lesznek, ami még több kárt okozhat a partvidékeken, és potenciálisan súlyosbíthatja a már meglévő viharokat.

Miért nőnek a hullámok?

A nagyobb hullámok olyan jelenség, amelyet világszerte megfigyeltek, és amely a felmelegedő éghajlatnak tulajdonítható. “A globális felmelegedés megnövekedett energiát juttat a légkörbe, ami erősebb viharokat eredményez, fokozódó szelekkel, amelyek megnövekedett hullámmagasságot generálnak” – mondta Peter Bromirski oceanográfus a The Washington Postnak. “A hullámtevékenység további növekedése a partok mentén potenciálisan ezt követi, ami súlyosbítja a tengerszint emelkedésével járó magasabb árapályok okozta problémákat.”

A hullámenergia az idők során növekedett, ezt a statisztikát a tudósok szeizmométerek segítségével fedezték fel. Ezek az eszközök a Nature Communications (.PDF) című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a talajmozgásokat mérik, amelyek általában földrengésekből erednek. A legerősebb hullámokat az Antarktiszt körülvevő Déli-óceánban fedezték fel, de az Atlanti-óceán északi részén tapasztalták a hullámenergia legnagyobb mértékű növekedését az elmúlt 40 évben, összehasonlítva a történelmileg tapasztalt növekedési szintekkel. “Ahogy ezek a hullámok kölcsönhatásba lépnek a parttal és a tengerfenékkel, nyomják és húzzák a tengerfeneket, és ez erőt hoz létre” – mondta Richard Aster, a Nature Communications tanulmány szerzője a San Francisco Chronicle-nek. “És ez az erő szeizmikus hullámokat hoz létre, amelyek az egész világon terjednek.”

Páraviharok fenyegetik az embereket és a vagyont

Milyen kockázatokkal jár ez?

“Ha a hullámok szélsőségesek” – mondta a Postnak Itxaso Oderiz, az IHCantabria parti veszélyekkel foglalkozó kutatója – “az üledékszállítás jelentős lehet, ami eróziót okozhat és hatással lehet a part menti infrastruktúrára”, és “a vízszint jelentősen emelkedhet, ami parti áradásokhoz vezethet”. Ezeket a tényezőket figyelembe kell venni ahhoz, hogy “rugalmas közösségeket hozzunk létre az emelkedéssel szemben” – mondta Patrick Barnard, az Egyesült Államok Geológiai Intézetének kutatógeológusa a The New York Timesnak.

Ráadásul ez a jelenség az előrejelzések szerint súlyosbodni fog. Kalifornia partjainál például a JGR Oceans (.PDF) című folyóiratban megjelent tanulmány szerint az átlagos téli hullámmagasság 1970 óta, amikor a tudósok szerint a Föld gyorsuló ütemű felmelegedése elkezdődött, csaknem egy méterrel nőtt. A nagy, legalább 13 láb magas hullámok előfordulása is “sokkal gyakrabban fordul elő, 1996 és 2016 között legalább kétszer olyan gyakran, mint 1949 és 1969 között” – jelentette az Associated Press.

“Ahogy a tengerszint emelkedik és a hullámok nagyobbak lesznek, a part menti hatások súlyosbodnak” – magyarázta Aster. Emiatt a part menti területek egyre kevésbé lesznek lakhatóak, és az emberek kénytelenek lehetnek beljebb költözni a szárazföld belsejébe. “Ez csak egy újabb jele annak, hogy a dolgok rossz irányba haladnak” – jegyezte meg a KSBW-nek Gary Griggs, a Kaliforniai Egyetem Santa Cruz-i oceanográfusa. “Olyan ez, mint egy óriási kémiai kísérlet, csak nem tudjuk kikapcsolni.” Hozzátette: “A hullámok egyre nagyobbak, erősebbek, az időjárás egyre őrültebb. Így ez nagyobb hatással lesz a partvonalra”.

Forrás: The Week | EVIKA RAO


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.