A Világbank tavaly dollármilliárdokat ölt a fosszilis tüzelőanyagokba

A Világbank 2022-ben dollármilliárdokat költött a fosszilis tüzelőanyagok támogatására, derül ki egy tanulmányból.

A kampányolók becslése szerint a bank zöld ígéretei ellenére mintegy 3,7 milliárd dollárnyi kereskedelmi finanszírozás jutott olaj- és gázipari projekteknek.

A Világbank tavaly dollármilliárdokat ölt a fosszilis tüzelőanyagokbaA Shell által üzemeltetett olajáramlás állomás a nigériai Port Harcourtban. Az ország olajkitermelése valószínűleg részesül a Világbank által nyújtott kereskedelmi finanszírozásból. Fénykép: Bloomberg/Getty Images

A Világbank tavaly dollármilliárdokat ölt a fosszilis tüzelőanyagokba világszerte annak ellenére, hogy többször megígérte, hogy újra az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaságra való áttérésre összpontosít – derült ki egy kutatásból.

A pénz egy speciális finanszírozási formán, a kereskedelmi finanszírozáson keresztül folyt be, amelyet a globális tranzakciók megkönnyítésére használnak.

Az Urgewald, a fosszilis tüzelőanyagok globális finanszírozását nyomon követő kampánycsoport megállapította, hogy a Világbank 2022-ben mintegy 3,7 milliárd dollár (2,95 milliárd font) értékben nyújtott kereskedelmi finanszírozást, amely valószínűleg olaj- és gázipari fejlesztések finanszírozásába került.

Heike Mainhardt, a kutatás (.PDF) szerzője a Világbank és magánfinanszírozási ága, a Nemzetközi Pénzügyi Társaság (IFC) reformjára szólított fel, hogy az ilyen tranzakciókat átláthatóbbá tegyék, és a fosszilis energiahordozók finanszírozását zárják ki a hitelezésből. “Nem mondhatják, hogy igazodnak a párizsi megállapodáshoz, mert nincs elég átláthatóság ahhoz, hogy ezt meg lehessen állapítani” – mondta.

A fosszilis tüzelőanyagokkal foglalkozó vállalatok ezt kihasználnák – tette hozzá. “Látják, hogy így hozzáférhetnek a közpénzekhez anélkül, hogy felhívnák magukra a figyelmet, és nagyon okosak, ezért ezt fogják tenni” – mondta a Guardiannek.

A kereskedelmi finanszírozás a finanszírozás egy olyan formája, amely átláthatatlanabb, mint a szokásos projektfinanszírozás. Míg a projektfinanszírozás általában kormányokhoz, szervezetekhez vagy konzorciumokhoz áramlik egy adott, jól meghatározott célra, és viszonylag könnyen nyomon követhető, addig a kereskedelemfinanszírozás sokkal diffúzabb.

Számos összetett pénzügyi eszközt foglal magában, amelyeket a bankok és más pénzügyi intézmények használnak arra, hogy működőtőkét biztosítsanak a kormányoknak vagy vállalkozásoknak. A kereskedelemfinanszírozás hitel vagy garanciák formájában valósulhat meg, és fontos eszköz a Világbank számára, mivel segít “kockázatmentesíteni” a fejlődő országok finanszírozását, amelyeket gyakran a szokásosnál magasabb kamatlábakkal büntetnek, amikor magánfinanszírozást próbálnak felvenni.

Ha például egy nigériai olajipari fejlesztő fúró- vagy finomítóberendezést szeretne importálni, a kereskedelmi finanszírozás garanciát nyújthat a berendezés gyártójának arra, hogy az áruk kifizetése megtörténik. Nem lehet azonban tudni, hogy történt-e ilyen tranzakció, mivel az IFC nem hozza nyilvánosságra az ilyen részleteket.

Mainhardt megvizsgálta az IFC kereskedelmi finanszírozási tranzakcióit, és becsléseket alkalmazott az olaj- és gázipari fejlesztésekre fordított finanszírozási összegek alapján 2006 és 2012 között, az utolsó olyan időpontokban, amelyekre vonatkozóan megbízható becslések állnak rendelkezésre. A fosszilis tüzelőanyagokra fordított általános arányok valószínűleg nem sokat változtak, mivel az IFC továbbra is nagymértékben üzletel olajtermelőkkel, különösen a Közel-Keleten és Afrikában, és az általa engedélyezett kereskedelemfinanszírozási tranzakciók közül nem zárják ki az olajat, a gázt és a szenet.

Számos fejlett és fejlődő ország sürgeti a Világbank reformját, amelynek szerintük újra kell összpontosítania erőfeszítéseit az alacsony szén-dioxid-kibocsátású globális gazdaságra való áttérésre. A Világbank új elnökét, Ajay Banga-t júniusban nevezték ki, miután az előző hivatalban lévő elnök, a Trump által kinevezett David Malpass lemondott, miután felmerült a kérdés, hogy tagadja-e az éghajlatváltozást.

Mainhardt úgy érvelt, hogy a reformnak magában kell foglalnia a kereskedelem finanszírozásának nagyobb átláthatóságát. “Először is nagyobb átláthatóságra van szükségünk. Másodszor, az olaj, a gáz és a szén fel kell kerüljön a kizárási listára [ami megakadályozná, hogy az IFC ilyen ügyleteket finanszírozzon]” – mondta.

Az IFC szóvivője elmondta: “Az Urgewald jelentése súlyos ténybeli pontatlanságokat tartalmaz, és durván túlértékeli az IFC fosszilis tüzelőanyagok támogatását. Az IFC kereskedelemfinanszírozási projektjeit szigorú folyamat során választjuk ki, amely egyensúlyt teremt az éghajlatváltozással kapcsolatos kötelezettségvállalások és a sürgős fejlesztési szükségletek között azokban az országokban, ahol dolgozunk. Az IFC kizárja a szenet a kereskedelmi finanszírozásból, és csak korlátozottan engedélyezi az olaj- és gázipari projekteket, kizárólag elosztási célokra (termelés nélkül), a fejlesztési hatások függvényében. Ezt csak azokban az országokban vesszük figyelembe, ahol az energiabiztonság kritikus fontosságú.”

“Az IFC különböző csatornákon keresztül rendszeresen pontos és időszerű projektinformációkat közöl” – tette hozzá a szóvivő.

Forrás: The Guardian | Fiona Harvey


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.