Az éghajlati célok túllépése

Az éghajlati célok túllövése jelentősen megnövelheti a billenési kaszkádok kockázatát.

Az 1,5-2 Celsius-fokos éghajlati célok átmeneti túllépése több mint 70 százalékkal növelheti a Föld rendszerének számos elemének billenési kockázatát ahhoz képest, hogy a globális felmelegedést az ENSZ párizsi megállapodásban meghatározott tartományban tartanák – derül ki egy nemzetközi kutatócsoport új kockázatelemző tanulmányából.

Ez a billenési kockázat még akkor is megnő, ha hosszabb távon a globális hőmérséklet a párizsi megállapodásban meghatározott éghajlati célok tartományán belül stabilizálódna. A túllépés elkerülése tehát korlátozná a kockázatokat – állapítják meg a kutatók.

Az éghajlati célok túllépéseA négy egymással kölcsönhatásban lévő éghajlati billenő elem térképe. Minden nyíl egy-egy fizikai kölcsönhatási mechanizmust jelképez egy-egy billenő elempár között, amely lehet destabilizáló (+), stabilizáló (-) vagy nem egyértelmű (±). AMAZ, amazóniai esőerdő; GIS, grönlandi jégtakaró; WAIS, nyugat-antarktiszi jégtakaró.

“Megmutatjuk, hogy bizonyos globális felmelegedés túllépési forgatókönyvek esetén nagyon jelentősen megnövekedhet egyes billenési események kockázata” – magyarázza Nico Wunderling, a Potsdami Éghajlati Hatáskutató Intézet tudósa, a Nature Climate Change című folyóiratban megjelenő tanulmány (.PDF) vezető szerzője. “Még ha sikerülne is 1,5 fokra korlátozni a globális felmelegedést egy több mint két fokos túllépés után, ez nem lenne elég, mivel egy vagy több globális billenési pont kiváltásának kockázata még mindig több mint 50 százalékos lenne. Hosszú távon további felmelegedéssel a kockázatok drámaian megnőnek”.

“Az összes billenési kockázat hatékony megelőzéséhez a globális átlaghőmérséklet emelkedését legfeljebb egy fokban kellene korlátozni – jelenleg már körülbelül 1,2 foknál tartunk” – teszi hozzá Jonathan Donges, a PIK Föld ellenálló képessége az antropocénben című FutureLab társvezetője. “Az IPCC legutóbbi jelentése azt mutatja, hogy nagy valószínűséggel azon az úton vagyunk, hogy átmenetileg túllépjük az 1,5 Celsius-fokos hőmérsékleti küszöbértéket.”

Legalább egy billenési esemény bekövetkezése a csúcshőmérséklet emelkedésével együtt növekszik

Az eredményekhez a tudósok az Earth Commission – a Future Earth által összehívott vezető tudósok csoportja – társszerzőivel együtt különböző globális felmelegedési túllépési forgatókönyveket használtak két és négy fok közötti csúcshőmérsékletekkel, és ezeket négy, egymással kölcsönhatásban álló billenő elemre alkalmazták: a grönlandi jégtakaróra, a nyugat-antarktiszi jégtakaróra, Atlanti-óceáni meridionális visszaforduló áramlásra (AMOC) és az Amazonas esőerdőre. A kutatók modellszimulációk millióin alapuló kockázatelemzési megközelítést alkalmaztak, hogy tükrözzék a releváns paraméterek, például a kritikus hőmérsékleti küszöbértékek, valamint a kölcsönhatások erőssége és a kölcsönhatás szerkezete bizonytalanságát. Ilyen mennyiségű szimuláció számítási szempontból túl drága lenne a teljesen összekapcsolt Földrendszer-modell szimulációk alapján. A különböző túllépési forgatókönyvek esetében a kutatócsoport ezután elemezte a kritikus küszöbértékek átlépésének kockázatát és a négy elem közötti kaszkádszerű kölcsönhatások kiváltásának lehetőségét, a túllépés nagyságától és időtartamától, valamint a hosszú távon fennmaradó felmelegedéstől függően.

“Azt találtuk, hogy a csúcshőmérséklet emelkedésével nő a kockázata legalább egy billenési esemény kialakulásának – már három Celsius-fokos csúcshőmérsékletnél az összes szimuláció több mint egyharmada mutatott ki billenési eseményt még akkor is, ha a túllépés időtartamát erősen korlátozták. Négy Celsius-fokos csúcshőmérsékletnél ez a kockázat már az összes szimuláció több mint felére terjed ki” – magyarázza Nico Wunderling.

A felmelegedés túllépése esetén fellépő billenési mechanizmusok

“Különösen a grönlandi és a nyugat-antarktiszi jégtakaró van kitéve a billenés veszélyének még kis túlmelegedés esetén is, ami azt hangsúlyozza, hogy ezek a legveszélyeztetettebb billenési elemek közé tartoznak. Bár hosszú időbe telne, amíg a jégveszteség teljesen kibontakozna, azt a hőmérsékleti szintet, amelynél az ilyen változások beindulnak, már hamarosan elérheti” – mondja Ricarda Winkelmann, a Föld biztosa és a Föld ellenálló képessége az antropocénben című FutureLab társvezetője. “Az elkövetkező évek intézkedései tehát évszázadokra, sőt évezredekre eldönthetik a jégtakarók jövőbeli pályáját.” A tanulmányban vizsgált másik két billenő elem, az AMOC és az amazóniai esőerdő kritikus hőmérsékleti küszöbe magasabb. Mégis sokkal gyorsabban reagálnának, ha a billenési folyamat már elindult. Ezért sokkal nehezebb lenne megállítani a billenési folyamatukat, ha azt egyszer már elindította egy átmeneti globális felmelegedés túllépése.

A jelenlegi mérséklési politikák várhatóan 2-3,6 Celsius-fokos globális felmelegedéshez vezetnek az évszázad végére.

“Ez nem elég. Bár egy átmeneti hőmérséklet-túllépés mindenképpen jobb lenne, mintha elérnénk a csúcshőmérsékletet és ott maradnánk, a túllépés egyes hatásai visszafordíthatatlan károkat okozhatnak egy magas éghajlati kockázati zónában, és ezért az alacsony hőmérséklet-túllépés kulcsfontosságú” – magyarázza Jonathan Donges. Ricarda Winkelmann hozzáteszi: “Minden tizedfok számít. Mindent meg kell tennünk, hogy a lehető leggyorsabban korlátozzuk a globális felmelegedést”.

Rampasek, László A.
Forrás: Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) e. V.


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.