Veszélyhelyzet Magyarországon – rendkívüli hír! (frissítve)

Rendkívüli jogrendet hirdettek Magyarország teljes területére. A kormány kihirdeti a veszélyhelyzetet, mert ez a leghatékonyabb módja annak, hogy országos szintén felléphessenek a hatóságok a járvány ellen – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdai sajtótájékoztatóján.

Veszélyhelyzet Magyarországon - rendkívüli hír! | ClimeNews - Hírportál

Beutazási tilalmat rendelnek az Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából, Iránból érkezők számára. A magyar állampolgárokon kívül senki sem léphet be az országba, de a hazai embereknek hatósági karanténba kell vonulniuk, a saját otthonukból nem távozhatnak. Visszavezetik a schengeni határokon az ellenőrzést, hogy a lépéseket be tudják tartani.

Mint kijelentette, az Olaszország és Magyarország között lévő két országgal – Szlovéniával és Ausztriával – is egyeztetnek az összehangolt intézkedésekről.

Intézmény látogatási tilalmakat rendelnek el a magyar egyetemeken. “Sok a külföldi hallgató, az eddigi fertőzötteknél is azt látjuk, hogy többségükben külföldiek” – magyarázta meg a lépést a miniszter, aki szerint távoktatásra van lehetőség. A közoktatásban viszont egyelőre nem vezetnek be hasonló intézkedést.

Megtiltják az 100 főnél nagyobb rendezvények megtartását, az olyan eseményeket is tiltják, ahol ennyi ember összegyűlhet. Ez az éttermekre, vendéglátóhelyekre nem vonatkozik, de már a szórakozóhelyekre igen.

A veszélyhelyzet alatt nem kell megújítani a lejáró személyigazolványokat, jogosítványokat, egyelőre ezt a kötelességet felfüggesztik.

A döntések visszavonásig érvényesek.

Most nem napokról, hanem hetekről és hónapokról beszélünk

– tette hozzá a miniszter, aki szerint ugyan lesznek gazdasági károk, a kormány ezek kapcsán intézkedik, de most egyelőre az egészségügyi intézkedésekkel foglalkoznak.

A legfontosabb a magyar emberek biztonsága

– magyarázta Gulyás Gergely, aki arra kérte az ellenzéket, hogy most ne folyjanak bele “kisstílű politikai vitákba”.

A miniszter hangsúlyozta, hogy szerdán folyamatosan jelennek majd a szükséges intézkedésekről szóló kormányrendeletek. Éjféltől lesz hatályos a legtöbb intézkedés.

Forrás: MTI | Napi.hu


Mindeközben világjárványt hirdetett a WHO

Veszélyhelyzet Magyarországon - rendkívüli hír! | ClimeNews - Hírportál

Világjárvány szintjére lépett a Covid-19 vírusfertőzés – jelentette be Tedrosz Adamon Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója szerdán Genfben.

A WHO éjjel-nappal értékeli a járványt. Mély aggodalommal tölt el minket a vírus súlyosságának és terjedésének, illetve a tétlenségnek a riasztó szintje. Ezért úgy értékeltük, hogy pandémiaként jellemezhető a Covid-19

– közölte sajtótájékoztatóján Tedrosz Adamon Gebrejeszusz.

Mint mondta,

a Kínán kívül észlelt fertőzések száma 13-szorosára emelkedett az utóbbi két hétben.

“Mindannyian ugyanabban a csónakban evezünk, és higgadtan a megfelelő dolgot kell tennünk”

– mutatott rá, hozzátéve, nem tudja kellőképpen hangsúlyozni, hogy minden ország megváltoztathatja a járvány terjedésének menetét, ha észleli, kezeli, elkülöníti a fertőzötteket és végigköveti a fertőzések útját, mozgósítva egészségügyi személyzetét.

Kiemelte, hogy határozott egészségügyi intézkedésekkel

még mindig lehetséges csökkenteni az új fertőzések számát.

Hangsúlyozta azt is, hogy az elkülönítésnek kell lennie a fő pillérnek a vírus terjedésének megakadályozása végett.

Az ismert fertőzöttek száma világszerte meghaladja a 124 ezret, a halálos áldozatok száma szerdán 19 órakor 4585. A járvány 114 országot ért el.

Mike Ryan, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vészhelyzeti programjának ügyvezető igazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy

jelenleg Irán és Olaszország a legsúlyosabban érintett a járvány által sújtott országok közül,

de más államok is nagyon hamar ugyanebbe a helyzetbe kerülhetnek.

Forrás: MTI

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.