Az emberiség úgy növekszik, mint a kígyó

“Forradalmi könyv, mert csak negyven oldal – két óra alatt el lehet olvasni. Ki az ördögnek van ideje egy 300 oldalas könyvre? Nincs semmi, amit ne lehetne két órában elmondani, ha az lényeges.”

Az emberiség úgy növekszik, mint a kígyó | ClimeNews - Hírportál

Így nyilatkozott Szent-Györgyi Albert Nobel-díjas magyar biokémikus, a C-vitamin felfedezője, az izomműködés, a rákbetegség világhírű kutatója, amikor 1970-ben megjelent a The Crazy Ape (Az örült majom) című könyve Amerikában. Igaza volt: mindent, ami lényeges, röviden is el lehet mondani. Hűen ehhez az elvhez, egy tudós zseni munkásságához sem kell hosszú ajánló. Szent-Györgyi Albert minden sora élet volt, és az élete magáért beszél.

„Az emberiség úgy növekszik, mint a kígyó. Időnként levedli régi bőrét, és új bőrre tesz szert.”

Az őrült majom 1989-ben jelent meg Magyarországon, majd’ 20 évvel az után, hogy az eredetit megismerhette a tengerentúli ifjúság.

Az emberiség úgy növekszik, mint a kígyó | ClimeNewsMert a könyvet az ifjúságnak ajánlotta a szerző. Azaz mindenkinek, aki a világot még egyben, összefüggéseiben szeretné érteni, aki számára nem ábránd, hogy a dolgok mögött a lényeget, a lényegben pedig az élet teljességét láthatja. Az őrült majom: az ember. Ez a könyv arra figyelmeztet, mit kellene felismernünk ahhoz, hogy saját tükörképünk ne legyen annyira kiábrándító. Agy, erkölcs, információ, politika, szex, élet és halál: a kis kötet igazi felvilágosító olvasmány azok számára, akik elhiszik, hogy a valódi közlés mindig eredeti, egyenes és ébresztő. Szent-Györgyi tényleg nem kért sok időt ehhez. Míg a 7-es busszal a végállomásig érünk, sok mindennek megértjük a lényegét, a tudományét, az alapkutatás jelentőségét és a kormányok feladatát. De megértjük azt is, hogy az ünnepelt magyar tudóslegenda milyen különleges, közeli, csodálatos ember volt. És mire az utolsó oldalt is elhagyjuk, alig várjuk majd, hogy újra kézbe vegyük valamelyik írását.

Szent-Györgyi Albert Nobel-díjas biológus írta Az őrült majom c. könyvében (1970) a fiataloknak:

Minden, aminek valamilyen köze van a házasságon kívüli nemi élethez, az bűnös: ez az érzés az örökség, melyet a vallás hagyott reánk. De úgy látszik, fiataljaink ma lerázták magukról ezt a természetellenes örökséget, ennek eredményeképpen remélhetőleg már a közeljövőben helyesebben, fogékonyabban, észszerűbben ítéli meg a világ a nemiséget…

Fiatal koromban nemi kapcsolatokat házasságon kívül fenntartani bűnnek számított, a szüzesség erénynek… Mindezek a szokások az erkölcsösség igényével léptek fel, de véget nem érő szenvedéseknek voltak az okozói…
Azután jött a penicillin és a ‘pirula’, és világszerte fellazult az egész erkölcsi szerkezet. Úgy látszik, régi erkölcseink alapja a terhességtől és a nemi betegségektől való félelem volt… Egy nemi betegségekkel és törvénytelen gyermekekkel terhelt társadalom nem lehetett volna szilárd…
A gyötrő szexuális korlátainktól való felszabadulás lényeges fordulópontja az emberiség élettörténetének.
Szememben fiatalságunknak egyik legnagyobb érdeme – hatalmas erkölcsi bátorságának jele – az, hogy az egyik legerősebb emberi érzésnek, a szexuális vonzódásnak képes volt visszaadni a tisztaságát és méltóságát.
Ezzel sokkal gazdagabbá és derűsebbé tették az emberi életet, és engem személy szerint arra késztettek, hogy sajnáljam, miért nem születtem ötven vagy hatvan esztendővel később…

Ha ifjúságunk képes volt egy új, egészségesebb szexuális kódot alkotni, ha képes volt elvetni a nemiséggel kapcsolatos mélyen gyökerező, hagyományos színlelést és szemforgatást az őszinteségért, becsületességért és méltóságért, nincs okunk kételkedni abban, miért ne lehetne új erkölcsi szemlélet kialakítója minden más – számunkra létkérdést jelentő – területen.
Az ifjúság megpróbálja helyettesíteni a szűk látókörű nacionalizmust az emberi szolidaritással, a háborút a békével…
Sohase adják meg magukat, tartsanak ki mindig, a fenyegetések és megtorlások dacára.”

Szent-Györgyi Albert gondolatai minden korban megállják a helyüket.

Források: Antikvárium.HU | BOCS Civilizációtervezés Alapítvány – BLOG

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.