Döbbenetes mennyiségű szén-dioxid került a légkörbe

Döbbenetes mennyiségű szén-dioxid került a légkörbe a 2021-es erdőtüzek miatt.

Döbbenetes mennyiségű szén-dioxid került a légkörbeMTI/EPA/Jaktuföldi természetvédelmi minisztérium

Csak a szibériai bozóttüzek következtében annyi szén-dioxiddal dúsult az atmoszféra, mint amennyit Németország egyetlen év alatt kibocsát.

Egészen lesújtó adatokat közölt a CAMS időjárás-megfigyelő társaság, az eddig elvégzett kutatásaik alapján ugyanis megtudhattuk, Jakutföldről idén 800 millió tonnányi szén-dioxid került a légkörbe, ami hihetetlen módon leterhelte a bolygó atmoszféráját.

2020-ban ugyanez az adat még csupán 450 millió tonna volt, ami azt bizonyítja, hogy a globális felmelegedés és klímaváltozás hatására kialakult erdőtüzek jelentős módon hozzájárulhatnak az üvegházhatású gázok koncentrációjának megemeléséhez.

Az emissziós kvótákat ebben az esetben teljesen el lehet felejteni, hiszen a tüzeket képtelenség szabályozni, egyetlen megoldás az lenne, ha megelőznék a lángok fellobbanását, ehhez azonban az kéne, hogy intenzívebben ellenőrizzék a száraz helyeket, illetve ha leállítanák a bolygó tönkretételét.

Sokfelé pusztítanak erdőtüzek

Az erdőtüzek nyomán kialakult füst egyébként elérte az észak-amerikai régiót is, és még az sem kizárható, hogy a kanadai erdőségek egy része elpusztul a fák leveleire lerakódott hamu miatt.

Mindeközben az Északi-sark is jócskán kaphat a füstből, a gomolygó hamufelhők ugyanis nemsokára elérhetik az arktiszi térséget is, ami még a klímakutatókat is sokkolta, hiszen nem gondolták volna korábban, hogy ez lehetséges.

Ha folytatódik a trend, akkor elképzelhető, hogy a Szibériában található örökös jégréteg olvadásnak indulhat, a permafroszt egy nagyobb része pedig akár ki is szakadhat a szárazföldből, melynek hatására tovább súlyosbodhat a széndioxid-probléma.

Forrás: LINER.HU

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.