Az olajipari cégek klímavédelmi állításai zöldrefestés

Az olajipari cégek klímavédelmi állításai zöldrefestés (greenwashing), állapítja meg a tanulmány.

Az eddigi legátfogóbb tudományos elemzés szerint a szavak nem állnak összhangban a tettekkel.

Az olajipari cégek klímavédelmi állításai zöldrefestésA pénzügyi elemzés megállapította, hogy a nagy olajvállalatok üzleti modellje még mindig a fosszilis tüzelőanyagoktól függ. Fénykép: Rich Pedroncelli/AP

Az eddigi legátfogóbb tanulmány szerint megalapozottak a zöldrefestés vádjai a nagy olajtársaságokkal szemben, amelyek azt állítják, hogy átállnak a tiszta energiára.

A szakmailag lektorált tudományos folyóiratban közzétett kutatás az ExxonMobil, a Chevron, a Shell és a BP nyilvántartását vizsgálta, amelyek együttesen a globális szén-dioxid-kibocsátás több mint 10%-áért felelősek 1965 óta. A kutatók a 2020-ig terjedő 12 év adatait elemezték, és arra a következtetésre jutottak, hogy a vállalatok állításai nem állnak összhangban a tetteikkel, amelyek között a kutatás növelése helyett a csökkentés szerepel.

A tanulmány megállapította, hogy az elmúlt években – különösen a Shell és a BP éves jelentéseiben – jelentősen megnőtt az “éghajlat”, az “alacsony szén-dioxid-kibocsátás” és az “átállás” említése, és a stratégiákban egyre több cselekvési ígéretet tettek. A konkrét intézkedések azonban ritkák voltak, és a kutatók szerint: “A pénzügyi elemzés a fosszilis tüzelőanyagoktól való folyamatos üzleti modellfüggőséget, valamint a tiszta energiára fordított jelentéktelen és átláthatatlan kiadásokat tárja fel”.

Számos korábbi tanulmány kimutatta, hogy már most is több kőolaj- és földgáztartalék van, és több a tervezett kitermelés, mint amennyit el lehetne égetni úgy, hogy a nemzetközileg elfogadott 1,5 Celsius-fokos hőmérsékletcél alatt maradjon. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) 2021 májusában azt mondta, hogy nem lehet új fosszilis tüzelőanyag-fejlesztés, ha a világ 2050-re el akarja érni a nettó nullát.

Az olajtársaságokra egyre nagyobb nyomás nehezedik a befektetők részéről, hogy igazítsák üzleti tevékenységüket az éghajlati célokhoz. Terveik azonban szkeptikusak, ami arra késztette a kutatókat, hogy elvégezzék az új kutatást, amely szerintük objektív és átfogó.

“Amíg nincs nagyon konkrét előrelépés, addig minden okunk megvan arra, hogy nagyon szkeptikusak legyünk a zöld irányba való elmozdulásra vonatkozó állításokkal kapcsolatban” – mondta Gregory Trencher professzor a japán Kiotói Egyetemről, aki Mei Li-vel és Jusen Asukával dolgozott a Tohoku Egyetemen.

“Ha eltávolodnának a fosszilis tüzelőanyagoktól, akkor például a feltárási tevékenység, a fosszilis tüzelőanyag-termelés, az értékesítés és a fosszilis tüzelőanyagokból származó nyereség csökkenésére számítanánk” – mondta. “De ha valamire, akkor ennek éppen az ellenkezőjére találtunk bizonyítékot.”

“A közelmúltbeli ígéretek nagyon szépnek tűnnek, és sok embert lázba hoznak, de ezeket a vállalatok eddigi tevékenységének kontextusába kell helyeznünk” – mondta Trencher. “Olyan ez, mintha egy nagyon rosszcsont iskolás fiú azt mondaná a tanárnak, hogy ‘megígérem, hogy jövő héten megcsinálom az összes házi feladatomat’, de a diák soha nem dolgozott keményen.”

A PLOS One folyóiratban közzétett új tanulmány szerint az éghajlatváltozással kapcsolatos kulcsszavak említése az éves jelentésekben 2009 és 2020 között meredeken emelkedett. A BP például 22-ről 326-ra növelte az “éghajlatváltozás” használatát.

A stratégiát és a fellépéseket tekintve azonban a kutatók úgy találták, hogy “a vállalatok inkább ígéretet tesznek a tiszta energiára való áttérésre és célokat határoznak meg, mint konkrét lépéseket tesznek”.

A kutatók szerint a Chevron és az ExxonMobil “lemaradók” voltak a Shellhez és a BP-hez képest, de még az európai nagyvállalatok tettei is ellentmondani látszottak ígéreteiknek. A BP és a Shell például azt ígérte, hogy csökkenti a fosszilis tüzelőanyag-kitermelési projektekbe történő beruházásokat, de mindkettő növelte az új feltárásokra szánt területeit az elmúlt években – mondták a kutatók.

Az olajipari cégek klímavédelmi állításai zöldrefestés

Az elemzés szerint továbbá a Shell, a BP és a Chevron növelte a fosszilis tüzelőanyagok kitermelésének volumenét a vizsgált időszakban. Egyik vállalat sem közöl közvetlenül adatokat a tiszta energiába történő befektetéseiről, de a Carbon Disclosure Projectnek szolgáltatott információik szerint az éves tőkekiadások (capex) 0,2%-a az ExxonMobil és 2,3%-a a BP esetében. Az IEA külön elemzése szerint az olaj- és gázipari vállalatok tiszta energiába történő beruházásai 2020-ban a beruházási költségek 1%-át tették ki.

“Amíg a cselekvések és a beruházási magatartás nem kerül összhangba a diskurzusokkal, a zöldrefestés vádja megalapozottnak tűnik” – mondták a kutatók.

Az ExxonMobil szóvivője elmondta: “Az alacsonyabb kibocsátású jövő felé való elmozduláshoz többféle megoldásra van szükség, amelyek széles körben megvalósíthatók. Azt tervezzük, hogy vezető szerepet játszunk az energetikai átmenetben, miközben a részvényesi hozam maximalizálása érdekében megőrizzük a befektetési rugalmasságot a fejlődő lehetőségek portfóliójában, beleértve például a szén-dioxid-leválasztást, a hidrogént és a bioüzemanyagokat”.

A Chevron szóvivője elmondta: “Arra összpontosítunk, hogy csökkentsük működésünk szén-dioxid-intenzitását, és arra törekszünk, hogy a hagyományos üzletágaink mellett az alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátású üzletágakat is növeljük. 2028-ig 10 milliárd dollárnyi alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátású beruházást tervezünk”.

A Shell szóvivője azt mondta: “A Shell célja, hogy 2050-re a társadalommal lépést tartva nettó nulla kibocsátású energiaipari vállalkozássá váljon. Rövid, közép- és hosszú távú intenzitási és abszolút céljaink összhangban vannak a Párizsi Megállapodás ambiciózusabb, 1,5 Celsius-fokos céljával. Emellett mi voltunk az első olyan energetikai vállalat, amely szavazásra bocsátotta részvényesei elé az energiaátalakítási stratégiáját, és ezzel határozott támogatást nyertünk.”

A BP szóvivője elmondta: “A BP 2020-ban határozta meg új nettó nulla célkitűzéseit, céljait és stratégiáját, és 2021-ben befejezte a vállalat történetének legnagyobb átalakítását, hogy ezeket megvalósítsa. Mivel ez a dokumentum történelmileg a 2009-2020 közötti időszakra tekint vissza, nem hisszük, hogy teljes mértékben figyelembe veszi ezeket a fejleményeket és az előrehaladásunkat.”

Trencher visszautasította azt a vádat, hogy az elemzés elavult: “Azokat a dokumentumokat vettük figyelembe, amelyek 2021 folyamán kerültek nyilvánosságra, így az úgynevezett adathiány csak körülbelül hat hónap, és nem találunk bizonyítékot olyan új intézkedésekre, amelyek megváltoztatnák bármelyik megállapításunkat”.

“Sajnos, ahogyan az energiapiacok világszerte strukturáltak, a fosszilis tüzelőanyagok még mindig számos [szabályozási és adóügyi] előnyt élveznek, a megújuló energiaforrások pedig még mindig hátrányos helyzetben vannak” – mondta.

Damian Carrington
Forrás: The Guardian


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.