Az athéni nyilatkozat

Az athéni nyilatkozat az ukrajnai háború befejezésére és a “tartós béke” megteremtésére szólít fel. A nemzetközi progresszív vezetők által “a világot józanságra hívó” dokumentum egy olyan globális biztonsági keretet vizionál, amely elkötelezett a feszültségek enyhítése mellett a világban.

Az athéni nyilatkozat az ukrajnai háború befejezésére és a "tartós béke" megteremtésére szólít fel.Több ezer tüntető csatlakozik a Fridays for Future globális akciónapjához, hogy kiálljon Ukrajna mellett, és végigsétáljon a Willy-Brandt-Strasse-on, a németországi Hamburg egyik főutcáján.
(Fotó: Daniel Reinhardt/dpa/picture alliance via Getty Images)

Nemzetközi progresszívek egy csoportja pénteken nyilatkozatot tett közzé, amelyben az orosz erők sürgős kivonását követelik Ukrajnából, a “féktelen militarizmus” globális megszüntetését, valamint egy közös mozgalom összekovácsolását a tartós béke és a klímakatasztrófától biztonságos bolygó biztosítása érdekében.

Az athéni nyilatkozatot a görög fővárosban tartott sajtótájékoztatón mutatta be Ece Temelkuran török író, Jeremy Corbyn brit parlamenti képviselő és volt munkáspárti vezető, valamint Jánisz Varoufakisz volt görög pénzügyminiszter, a MeRA25 párt vezetője. Mindhárman a Progresszív Internacionálé tanácsának tagjai.

“Minden egymillió dollár, amit a nagy fegyverkezésre költenek, egymillió dollár, amit nem lehet iskolákra, nem lehet kórházakra, nem lehet lakásokra költeni, nem lehet a világ legéhesebbjeinek élelmezésére fordítani.”

“A mi célunk itt”, mondta Corbyn, “az, hogy… hangot adjunk a békének”.

A nyilatkozat teljes egészében kimondja:

  • Ukrajna népe mellett állunk, ahogyan minden olyan nép mellett állunk, amely megszállástól, kitelepítéstől és megszállástól szenved.
  • Azonnali tűzszünetet, az orosz erők kivonását és egy átfogó békeszerződést követelünk, amelyet az Európai Unió, az Egyesült Államok és Oroszország garantál az ENSZ keretében.
  • Sürgetjük a nemzetközi jog és a menekültek tiszteletben tartását, akiknek jogait meg kell védeni, és akiknek etnikai hovatartozásra, vallásra stb. való tekintet nélkül biztonságos helyet kell biztosítani.
  • Ellenezzük a világ versengő blokkokra való felosztását, amelyek a féktelen militarizmusba, a hipermodern tömegpusztító fegyverekbe és egy új hidegháborúba fektetnek be.
  • Hiszünk abban, hogy tartós béke csak úgy érhető el, ha minden katonai blokkot felvált egy olyan befogadó nemzetközi biztonsági keretrendszer, amely csökkenti a feszültségeket, kiterjeszti a szabadságjogokat, küzd a szegénység ellen, korlátozza a kizsákmányolást, társadalmi és környezeti igazságosságra törekszik, és megszünteti az egyik ország más országokkal szembeni uralmát.

Ezeket a gondolatokat szem előtt tartva felhívjuk a demokratákat szerte a világon, hogy egyesítsék erőiket egy Új El Nem Kötelezettek Mozgalmában. Ebben az összefüggésben úgy látjuk, hogy az el nem kötelezett, demokratikus és szuverén nemzetek együttműködése a tartós béke és egy olyan világ felé vezető út, amely képes elhárítani az éghajlati katasztrófát, és a következő generációra hagyni egy tisztességes esélyt a globálisan megosztott jólét feltételeinek megteremtésére.

Temelkuran – aki a sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a nyilatkozat “a világot a józanságra hívja” – az ukrajnai orosz invázióval összefüggésben mutatta be egy ilyen dokumentum szükségességét.

“Valójában közelebb vagyunk a háborúhoz, a totális háborúhoz, mint gondolnánk” – mondta, és figyelmeztetett, hogy “a fasizmussal is dolgunk van – és a fasizmus, akárcsak a háború, nem megy egyik napról a másikra”.

“A csúnya, a rossz és a gonosz normalizálásával kezdődik” – mondta Temelkuran.

“A világjárvány semmit sem tanított nekünk a globális egyenlőtlenségről és a globális bizonytalanságról?”
“Az egyik legveszélyesebb tény napjainkban” – folytatta – “a nemzetközi intézmények meg nem támadása és a tekintélyelvű vezetők büszke szemérmetlensége”.

De “amikor nincs remény, ott van a mi elszántságunk, hogy összefogjunk, hogy az igazságot kimondjuk, és hogy megvédjük az igazságosságot és az emberi méltóságot” – mondta. “Ez az, ahol mi vagyunk”.

Corbyn felszólalásában kitért Oroszország inváziójára is, mondván, hogy “a világ helyzete jelenleg szörnyű és komor”.

Rámutatott arra a nagyjából hatmillió emberre, akik kénytelenek voltak elmenekülni Ukrajnából, valamint “a háború borzalmaira”, amelyek “életeket követelnek, pusztítást végeznek”, és “fenyegetik a világ élelmiszerellátását”.

Nézze meg a teljes sajtótájékoztatót:

Corbyn arra is figyelmeztetett, hogy “ennek a háborúnak a gazdasági pusztítása hatalmas hatással lesz a világgazdaságra, és a világgazdaság egyenlőtlensége miatt a legszegényebb országok legszegényebb emberei fognak a leginkább szenvedni, őket követik a legszegényebb emberek a leggazdagabb országokban”.

“Ha a világ egyre több és több katonai szövetségre, egyre nagyobb és nagyobb fegyverkezési és tömegpusztító fegyverekre fordított kiadásokra törekszik, akkor fel kell tennünk magunknak a kérdést, hogy minden egyes millió dollár, amit a főbb fegyverkezési eszközökre költünk, egy millió dollár, amit nem tudunk iskolákra, kórházakra, lakhatásra, a világ legéhesebbjeinek élelmezésére fordítani.”

“A világjárvány semmit sem tanított nekünk a globális egyenlőtlenségről és a globális bizonytalanságról?” – mondta.

“Ezért a mai kérésünk” – mondta Corbyn – “egy sürgős és azonnali tűzszünetre szólít fel, ahol a világ összes vezetője ezt követeli… és egy jövőbeli biztonsági megállapodásra, amelyet a világ összes nagyhatalma garantál, egy békésebb világ felé tett lépésként”.

A nyilatkozatot egy nappal a Progresszív Internacionálé négynapos csúcstalálkozójának kezdete után jelentették be.

Csütörtöki beszédében Corbyn a csúcstalálkozót “építkezés helyszínének” nevezte, és azt mondta, hogy azért hívták össze, hogy “számot vessünk ezzel a haldokló világgal, és felépítsük az újat, amely felváltja majd – életet árasztó, szeretet által összekötött, a népszuverenitás által hajtott”.

ANDREA GERMANOS – 2022. május 13.
Forrás: Common Dreams


Munkánk a Creative Commons (CC BY-NC-ND 3.0) licenc alatt áll. Nyugodtan újraközölhetjük és széles körben megoszthatjuk.

Elegünk van belőle. Az 1% birtokolja és működteti a vállalati médiát. Mindent megtesznek, amit csak tudnak, hogy megvédjék a status quo-t, elnyomják az ellenvéleményt, és megvédjék a gazdagokat és a hatalmasokat. A Common Dreams médiamodellje más. Olyan hírekkel foglalkozunk, amelyek a 99%-nak fontosak. Küldetésünk? Tájékoztatni. Inspirálni. Változásra ösztönözni a közjó érdekében. Hogyan? Nonprofit módon. Független. Olvasók által támogatott. Ingyenesen olvasható. Szabadon újra közzétenni. Szabad a megosztás. Reklámok nélkül. Fizetős falak nélkül. Nem adjuk el az adataidat. Több ezer apró adomány finanszírozza szerkesztőségünket, és teszi lehetővé, hogy továbbra is publikálhassunk. Ön is hozzájárulna? Nélküled nem tudjuk megcsinálni. Köszönjük.


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.