Feltételezhetjük a kereskedelmi hatását a CSR programoknak?

Elvárás, hogy a mostani vállalatok úgynevezett szándéknyilatkozatot (Corporate Social Responsibility (CSR)) tegyenek.

„…a vállalatok társadalmi felelőssége (angol műszóval: CSR – Corporate Social Responsibility) a fenntartható gazdasági fejlődéshez való hozzájárulás iránti elkötelezettségként határozható meg. Mindezt a munkavállalókkal, azok családjával, a helyi közösséggel és a tágabb értelemben vett társadalommal együttműködve teszik, azzal a céllal, hogy az életszínvonalukat emeljék.” Forrás: World Business Council for Sustainable Development (WBCSD)

A CSR ereje! | Feltételezhetjük a kereskedelmi hatását a CSR programoknak?A mostani nehéz gazdasági helyzetben a vállalkozások csökkentették a kiadásaikat annak érdekében, hogy a vállalati vezetők igazolni tudják a kiadásaik megtérülését (ROI-t). A CSR fejlődési szakaszában most egyre több eltérő értelmezés kezd kialakulni. Hiszen legfőképpen a CSR a fenntarthatóságot hivatott biztosítani a társadalommal együttműködésben. A hagyományos értelmezések szerint szociális és jótékonysági tevékenységeken keresztül mennek a támogatások gyakran közvetlenül azon közösségek részére, ahol a társaság a működését folytatja. Ez egyértelműen egy fontos terület a munkavállalók és érintettek bevonására, de nem feltétlenül felel meg az egyre sürgetőbb feladatnak, miszerint ez a tevékenység igazolja a ROI-t. A kérdés továbbra is az, hogy vajon a közösségek részére nyújtott a tevékenységekből származó rendszeres adomány, a pénz révén adott támogatás biztosítja valóban, hogy fenntarthatóak lesznek a vállalkozások és ez teljesen indokolt a részvényesek részére.

A CSR-nak fel kell nőnie! Egyes vállalatok már kiszélesítették a meghatározását és a szerepét a CSR-nak, mely egy szélesebb körű fenntartható üzleti gyakorlatot biztosít annál, minthogy az ellátási lánc etikus, és nagyobb hangsúlyt fektetnek a környezeti fenntarthatóságra. Ezek a vállalatok egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek abba, hogy ne szennyezzék valóban a Földet, odafigyelnek az energia felhasználásukra, ezt optimalizálják. Nem engedik meg az energia pazarlást és folyamatosan felülvizsgálják a tevékenységüket az új megállapított szempontok szerint. Rájöttek arra, hogy a legtöbb pénz amit szociális feladatokra is lehetne fordítani, ami javítaná a dolgozók hangulatát a megnövekedett energia költségekre fordítódnak. Ezen a területen lehet a legtöbbet tenni és ez az ami valóban szolgálja a fenntarthatóságot!
A tulajdonosok pedig egyre nagyobb figyelmet fordítanak arra, hogy a CSR jelentésben a környezeti fenntarthatóság mekkora szerepet kap különösen a környezeti teljesítmények javítására, mekkora kezdeményezések kapnak hangsúlyt. Ez pedig összefügg egy érdekes információval, melyre ismét mindenki felkaphatja a fejét. Az Egyesült Királyság kormánya is megkezdte ezt a folyamatot 2013-tól, amely megköveteli minden FTSE (Angol tőzsdei cégek) cégektől, hogy beszámoljanak a szén-dioxid-kibocsátásukról, azaz a karbon lábnyom nagyságukat határozzák meg és azt hozzák nyilvánosságra a jelentéseikben.
Miért van erre szükség? A válasz kézenfekvő… nagyot változott az elmúlt pár évben a világ és a mostani befektetők legfontosabb információja amit figyelembe vesznek nem az, hogy egy vállalat mennyit fordít adományokra, hanem valójában mennyire fenntartható környezetvédelmi szempontból, erre a területre mennyit fordított vagy tervez fordítani és nem csak kötelező módon.

Ami nem karbonsemleges, az nem fenntartható! Másképpen fogalmazva, semmi sem fenntartható ami nem karbonsemleges. Jó volna, ha ez mindenkiben tudatosulna és még időben, mielőtt tönkremegy a vállalata, vállalkozása.

A vállalatoknak még keményebben kell dolgoznia mint valaha, a környezetvédelmi szempontokból is megfelelően kialakított CSR hatását az érdekelt felekkel meg kell értetni. A 2012-es Fenntarthatósági Leadership jelentés elemezte a 100 vezető céget Angliában és megállapította, hogy a hozzáadott környezetvédelmi vezetés, irányítás és a fenntarthatóság a hagyományos emberbaráti tevékenység a CSR által kommunikálva létfontosságú üzleti érték. A környezetről való gondoskodás az egyik fontos pillére a sikeres CSR programnak, ez lehet egy erőteljes szándéknyilatkozat, amely növeli a cég hírnevét, javítja az érintettek bevonását és megnyitja az új bevételi lehetőségeket.

A Carbon Management gyakran kulcsfontosságú eleme a környezetvédelmi programoknak. A vállalatok egyre inkább ismerik és mérik a CO2 terhelésüket és megfogalmazzák az üzleti előnyöket kibocsátás csökkentésük kezelésére, a költségmegtakarításra, a dolgozói elkötelezettségre, az energiahatékonyságra vonatkozóan.

A magyarországi karbon neutralizálással foglalkozó cég, mint az iCC (International Carbon Cycle) is egyre több nagyvállalati partnerre talál, olyanokra akik figyelembe veszik a fentebb leírtakat. Persze hosszú utat kell bejárni ezen a területen mindenkinek, de pont ez a lényeg, ha végigmegyünk rajta, azt csak a “fenntarthatósággal” lehet. Így a megfelelő CSR melletti elköteleződés, az érintettek elvárásaihoz való alkalmazkodás üzleti szempontból jelentős megtérülést fog hozni.

Ledó Edit és Rampasek László

 


A ClimeNews – Hírportál számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlatról, a természetről és a szennyezésekről szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva.
Legyen a ClimeNews - Hírportál Támogató Tagja! A független médiát olvasóink zöme a ClimeNews digitális és ingyenes tartalmaiból is tájékozódik. A klímaváltozás felgyorsult és a kapcsolódó események megsűrűsödtek! Annak érdekében, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon még több információval szolgáljuk ki olvasóinkat, támogasson minket rendszeres vagy egyszeri hozzájárulással! Köszönjük. Lépjen a támogatói oldalunkra.
ClimeNews TÁMOGATÁS


Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.