Feltételezhetjük a kereskedelmi hatását a CSR programoknak?

Elvárás, hogy a mostani vállalatok úgynevezett szándéknyilatkozatot (Corporate Social Responsibility (CSR)) tegyenek.

„…a vállalatok társadalmi felelőssége (angol műszóval: CSR – Corporate Social Responsibility) a fenntartható gazdasági fejlődéshez való hozzájárulás iránti elkötelezettségként határozható meg. Mindezt a munkavállalókkal, azok családjával, a helyi közösséggel és a tágabb értelemben vett társadalommal együttműködve teszik, azzal a céllal, hogy az életszínvonalukat emeljék.” Forrás: World Business Council for Sustainable Development (WBCSD)

A CSR ereje! | Feltételezhetjük a kereskedelmi hatását a CSR programoknak?A mostani nehéz gazdasági helyzetben a vállalkozások csökkentették a kiadásaikat annak érdekében, hogy a vállalati vezetők igazolni tudják a kiadásaik megtérülését (ROI-t). A CSR fejlődési szakaszában most egyre több eltérő értelmezés kezd kialakulni. Hiszen legfőképpen a CSR a fenntarthatóságot hivatott biztosítani a társadalommal együttműködésben. A hagyományos értelmezések szerint szociális és jótékonysági tevékenységeken keresztül mennek a támogatások gyakran közvetlenül azon közösségek részére, ahol a társaság a működését folytatja. Ez egyértelműen egy fontos terület a munkavállalók és érintettek bevonására, de nem feltétlenül felel meg az egyre sürgetőbb feladatnak, miszerint ez a tevékenység igazolja a ROI-t. A kérdés továbbra is az, hogy vajon a közösségek részére nyújtott a tevékenységekből származó rendszeres adomány, a pénz révén adott támogatás biztosítja valóban, hogy fenntarthatóak lesznek a vállalkozások és ez teljesen indokolt a részvényesek részére.

A CSR-nak fel kell nőnie! Egyes vállalatok már kiszélesítették a meghatározását és a szerepét a CSR-nak, mely egy szélesebb körű fenntartható üzleti gyakorlatot biztosít annál, minthogy az ellátási lánc etikus, és nagyobb hangsúlyt fektetnek a környezeti fenntarthatóságra. Ezek a vállalatok egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek abba, hogy ne szennyezzék valóban a Földet, odafigyelnek az energia felhasználásukra, ezt optimalizálják. Nem engedik meg az energia pazarlást és folyamatosan felülvizsgálják a tevékenységüket az új megállapított szempontok szerint. Rájöttek arra, hogy a legtöbb pénz amit szociális feladatokra is lehetne fordítani, ami javítaná a dolgozók hangulatát a megnövekedett energia költségekre fordítódnak. Ezen a területen lehet a legtöbbet tenni és ez az ami valóban szolgálja a fenntarthatóságot!
A tulajdonosok pedig egyre nagyobb figyelmet fordítanak arra, hogy a CSR jelentésben a környezeti fenntarthatóság mekkora szerepet kap különösen a környezeti teljesítmények javítására, mekkora kezdeményezések kapnak hangsúlyt. Ez pedig összefügg egy érdekes információval, melyre ismét mindenki felkaphatja a fejét. Az Egyesült Királyság kormánya is megkezdte ezt a folyamatot 2013-tól, amely megköveteli minden FTSE (Angol tőzsdei cégek) cégektől, hogy beszámoljanak a szén-dioxid-kibocsátásukról, azaz a karbon lábnyom nagyságukat határozzák meg és azt hozzák nyilvánosságra a jelentéseikben.
Miért van erre szükség? A válasz kézenfekvő… nagyot változott az elmúlt pár évben a világ és a mostani befektetők legfontosabb információja amit figyelembe vesznek nem az, hogy egy vállalat mennyit fordít adományokra, hanem valójában mennyire fenntartható környezetvédelmi szempontból, erre a területre mennyit fordított vagy tervez fordítani és nem csak kötelező módon.

Ami nem karbonsemleges, az nem fenntartható! Másképpen fogalmazva, semmi sem fenntartható ami nem karbonsemleges. Jó volna, ha ez mindenkiben tudatosulna és még időben, mielőtt tönkremegy a vállalata, vállalkozása.

A vállalatoknak még keményebben kell dolgoznia mint valaha, a környezetvédelmi szempontokból is megfelelően kialakított CSR hatását az érdekelt felekkel meg kell értetni. A 2012-es Fenntarthatósági Leadership jelentés elemezte a 100 vezető céget Angliában és megállapította, hogy a hozzáadott környezetvédelmi vezetés, irányítás és a fenntarthatóság a hagyományos emberbaráti tevékenység a CSR által kommunikálva létfontosságú üzleti érték. A környezetről való gondoskodás az egyik fontos pillére a sikeres CSR programnak, ez lehet egy erőteljes szándéknyilatkozat, amely növeli a cég hírnevét, javítja az érintettek bevonását és megnyitja az új bevételi lehetőségeket.

A Carbon Management gyakran kulcsfontosságú eleme a környezetvédelmi programoknak. A vállalatok egyre inkább ismerik és mérik a CO2 terhelésüket és megfogalmazzák az üzleti előnyöket kibocsátás csökkentésük kezelésére, a költségmegtakarításra, a dolgozói elkötelezettségre, az energiahatékonyságra vonatkozóan.

A magyarországi karbon neutralizálással foglalkozó cég, mint az iCC (International Carbon Cycle) is egyre több nagyvállalati partnerre talál, olyanokra akik figyelembe veszik a fentebb leírtakat. Persze hosszú utat kell bejárni ezen a területen mindenkinek, de pont ez a lényeg, ha végigmegyünk rajta, azt csak a “fenntarthatósággal” lehet. Így a megfelelő CSR melletti elköteleződés, az érintettek elvárásaihoz való alkalmazkodás üzleti szempontból jelentős megtérülést fog hozni.

Ledó Edit és Rampasek László

 

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.