Zöld torzításaink 1. rész – „Nagyon könnyű egyetérteni a diétával, mikor nem éhes az ember!”

Ezért (is) bukod a zöld fogadalmaid!

Zöld torzításaink 1. rész - „Nagyon könnyű egyetérteni a diétával, mikor nem éhes az ember!”

 

Pár éve nagyot ment az a vitatható kutatás, ami szerint a vegák körülbelül harmada részegen eszik húst. Persze kiderült, hogy nem tudományos kutatásról van szó, arról azonban a legtöbb embernek van tapasztalata, hogy mennyi ideig tart ki egy- egy újévi fogadalma vagy, hogy egy feszültebb időszakban meddig bírja az önmegtartóztatást.

Jack London, amerikai író, a Sárga Sátán című könyvében felidéz egy történetet arról, hogyan fogadták meg matróztársaival, hogy mikor végre kikötnek a Bonin-szigeteken, ötvenegy nap hajókázás után, nem fognak piálni. Körbetúrázzák a sziget vulkánjait, bennszülött falvakat fedeznek fel és virágos ösvényeken sétálgatva, csupa józan kalandba bonyolódnak majd. A kikötői kocsmáknál azonban messzebb nem nagyon jutottak. Elég volt végre partot érni, pénzzel a zsebben, és minden máshogy alakult. Mi köze ennek a környezetvédelemhez?

Szokásaink megváltoztatásához akaraterő kell. Ahogy azonban egyre több szokásunkról derül ki, hogy hosszútávon a bolygó pusztulásához vezethet, elkerülhetetlen, hogy jó néhányon változtassunk. Indokolatlan szívószál használat, túlzásba vitt műanyag csomagolás, eldobált cigi csikk, mértéktelen vásárlás stb. Jó részük ugyan nem jár fiziológiás függéssel, de olyan szinten átszövik a mindennapi életünket, hogy a róluk való lemondás komolyan igénybe veszi az akaraterőnket. Az egyik pszichológiai akadály, amely fogadalmaink útjában áll, az empátiás szakadék vagy hideg-meleg empátiás szakadék. A fogalmat George Loewenstein, amerikai közgazdász alkotta és arra a jelenségre utal, mikor az ember rendre alábecsüli a zsigeri hatások mértékét a saját magatartására. Egy hűvös racionális lelkiállapotban képtelen előre jelezni, hogyan fog viselkedni egy felfokozott lelki állapotban, így a „hűvös” lelki állapotban hozott szabályok nagyon könnyen felülíródnak egy felfokozott, sóvárgó lelkiállapotban.

A jelenséget számos kísérlet igazolta. Az egyik legdurvább az volt, amikor férfiaknak kellett különböző szexuális töltetű viselkedések előfordulási valószínűségét megbecsülni, maszturbálás közben. Például Leitatna egy nőt azért, hogy ágyba vigye? El tudja e képzelni, hogy vonzónak találjon egy 12 éves lányt? Mindig használna e óvszert, ha nem ismerné egy nő szexuális előéletét? Stb. Az eredmények azt mutatták, hogy a kísérletben résztvevők maszturbálás közben magasabb valószínűséggel tették volna meg az egyébként morálisan elítélt cselekedeteket. Roy F. Baumeister, az akaraterő kutatás egyik legismertebb alakja idéz egy történetet egy hippi kommunáról, ahol a közösség lakói napközben megvetően beszéltek a tömegélelmiszerekről, de mikor leszállt az este, nem bírtak ellenállni a feldolgozott élelmiszerek és édességek csábításának. De még hippinek sem kell lennünk, hogy ilyen kudarcokat éljünk át. A kutatások szerint még azoknál a vevőknél is, akik bevásárló listával érkeznek a szupermarketbe, a vásárlási döntések több mint fele akkor születik, amikor meglátják a terméket.

Zöld torzításaink 1. rész - „Nagyon könnyű egyetérteni a diétával, mikor nem éhes az ember!”

Mit lehet tenni?

Csodaszerek sajnos nincsenek. Kognitív torzítás lévén már az is sokat segíthet, ha az ember tudatában van a jelenségnek. Ismeri azokat a helyzeteket, lelkiállapotokat, amikor az akaratereje leginkább ostrom alatt van. Terveket készít, de nem csak a célokról, hanem a buktatók elkerüléséről is. Nem becsüli alá az éhség, a fáradtság és a stressz erejét, amikor vásárolni megy. Vagy megpróbálja a jelenbeli énjét a jövőbeli énjéhez közelíteni (a kutatások szerint ilyenkor hajlamosabbak vagyunk az önmérsékletre és az etikus döntésekre). De egy megoldás sem tökéletes. Ahogy a kísértések is ezerféle módon támadnak ránk, úgy a megoldások minél szélesebb repertoárjával érdemes felvérteznünk magunkat. A csomagolásmentes fogadalmak betartásához itt szedtünk össze néhány segítséget.

Csizmadia Máté

A szerző:
Pszichológus; Agrárközgazdász; Munkajogi szakokleveles tanácsadó. A Mezőgazdasági Termelők Országos Szövetségének foglalkoztatási szakértője. Az Európai Mezőgazdasági Munkaadók Szövetségének (COPA – GEOPA) magyar delegáltja. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat önkéntes pszichológusa. A Zöld Pszichológia blog főszerkesztője.

Források:
https://en.wikipedia.org/wiki/Empathy_gap
http://www.urbanlegends.hu/2015/10/a-vegak-harmada-tenyleg-hust-eszik-reszegen/
Charles Duhigg: A szokás hatalma
Dan Ariely, George Loewenstein: The Heat of the Moment: The Effect of SexualArousal on Sexual Decision Making
Jack London: Sárga sátán
Roy F. Baumesiter – John Tierney: Akaraterő
Walter Mischel: Pillecukorteszt

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.