Egy nagyon ijesztő világvége forgatókönyv

ELEMZÉS

Ha elveszítjük a permafrosztot, elveszítjük a bolygót: Egy nagyon ijesztő világvége forgatókönyv

A szerkesztő megjegyzése: Marshall Brain – futurista, feltaláló, az NCSU (North Carolina State University) professzora, író és a “How Stuff Works” (Hogyan működnek a dolgok) című sorozat megalkotója a WRAL TechWire munkatársa. Brain komoly és egyben szórakoztató pillantást vet a Föld és az emberiség számára lehetséges világra. Ő a szerzője a “The Doomsday Book: Az emberiség legnagyobb veszélyei mögött álló tudomány” című könyvnek.

Megjegyzés az olvasóknak: A WRAL TechWire szívesen meghallgatja Önt a hozzászólóink által kifejtett nézetekkel kapcsolatban. Kérjük, küldjön e-mailt a következő címre: [email protected].

+++

Ha itt ülünk együtt, és végiggondoljuk, mi az, ami elpusztíthatja az emberi civilizációt, több lehetőség is azonnal eszünkbe jut:

 • A nukleáris armageddon (különösen a nukleáris tél, amely több nukleáris robbanófej felrobbantását követheti).
 • Aszteroida becsapódás (egy nagy aszteroida által, mondjuk egy mérföld átmérőjű vagy annál nagyobb).
 • Szupervulkán kitörés (amely során a kitörés annyi hidrogén-szulfidot és hamut juttat a légkörbe, hogy az súlyos téliesítő hatással jár).

Mindannyian hallottunk már erről a három veszélyről. Mindegyiknek “van értelme”. Ráadásul gyorsan bekövetkeznek. Az egyik percben a bolygó még rendben van, aztán néhány perccel később már teljes katasztrófa.

Van egy fenyegetés, amiről talán még nem hallottatok. Ez sokkal finomabb. Lassabban is hat, ami azt jelenti, hogy évek alatt bontakozna ki. De ugyanolyan katasztrofális lehet. Ezt a veszélyt permafroszt olvadásának nevezik. Ez a videó segíthet megérteni, hogy a permafroszt olvadása miért jelent ilyen hatalmas problémát:

MIÉRT OLYAN HATALMAS PROBLÉMA A PERMAFROSZT OLVADÁSA?

A Föld bolygó északi régióiban több millió hektárnyi terület van, ahol a talaj tartósan fagyott, néha több száz vagy ezer éve. Ezek a permafrosztos területek sok gigatonnányi szén-dioxidot és metánt tartalmaznak, amelyek mind szépen elzárva vannak, és nem jutnak ki a légkörből.

Amikor a permafroszt megolvad, az összes elzárt szén-dioxid és metán a légkörbe kerül. A permafroszt olvadásával az a hatalmas probléma, hogy ez egy megállíthatatlan visszacsatolási hurkot hozhat létre, amely így néz ki:

 1. A globális felmelegedés, amelyet a légkörben lévő szén-dioxid és metán koncentrációjának növekedése okoz, megolvasztja a permafrosztot.
 2. Az olvadó permafroszt több szén-dioxidot és metánt szabadít fel, amelyek eddig a permafrosztban voltak elzárva.
 3. Ezek a permafroszt kibocsátások további globális felmelegedést okoznak.
 4. Ami még több permafrosztot olvaszt el… és a körforgás ismétlődik.

Ahogy egyre több permafroszt olvad, a bolygó egyre melegebb és melegebb lesz. Végül a civilizáció összeomlik a permafroszt okozta globális felmelegedés összes mellékhatásától:

 • Aszályok
 • Árvizek
 • Terméskiesés és az azt követő éhínség
 • A bolygó egyes régiói lakhatatlanná válnak a hőség miatt.
 • Jegesmedvék és jégtakarók olvadása és az azt követő tengerszint emelkedés.
 • Az óceánok felmelegedése és a tengerek pusztulása
 • Az AMOC összeomlása
 • Kék óceán esemény az Északi-sarkvidéken (ami még nagyobb felmelegedést okoz).
 • Súlyos időjárási események, például erősebb hurrikánok.
 • És így tovább…

Ez a videó megismétli a lényeget, és bemutatja a permafroszt olvadásának egyéb hatásait:

MIT TEHET AZ EMBERISÉG A PERMAFROSZT-KATASZTRÓFA MEGELŐZÉSE ÉRDEKÉBEN?

A permafroszt már elkezdett olvadni, amint azt az előző két videó is mutatja. Katasztrófa akkor következik be, ha ez az olvadási folyamat olyan mértékben felgyorsul, hogy megállíthatatlanná válik – amikor az olvadó permafroszt jelentősen növeli a légkörben lévő szén-dioxid mennyiségét, és a visszacsatolás megállíthatatlanná válik. Ezen a ponton a bolygó ellenőrizhetetlenül és katasztrofálisan melegedni kezd.

A kérdés tehát a következő: Tesz-e az emberiség valamit a permafroszt olvadásának megállítása érdekében? Tesz-e az emberiség tényleges, konkrét lépéseket a globális felmelegedés megállítására és/vagy a bolygó lehűtésére? Vagy az emberiség továbbra is tétlenül fogja nézni, ahogy a permafroszt katasztrófa a szemünk előtt bontakozik ki? Az emberiségnek három lehetősége van:

 1. Abbahagyni a fosszilis tüzelőanyagok elégetését és megszüntetni a légkörbe jutó metánkibocsátást.
 2. Elkezdjük tömegesen kivonni a szén-dioxidot a légkörből. Az emberiség a fosszilis tüzelőanyagok elégetésével mintegy 1,6 billió tonna szén-dioxidot juttatott a légkörbe. Ennek legalább a felét vissza kell vonnunk a légkörből. (A termodinamika 2. második törvénye alapján lényegében ez nem lehetséges! – a szerk.)
 3. Geomérnöki technikák alkalmazása a bolygó mesterséges hűtésére.

Ezek a cikkek segíthetnek megérteni, hogy mi lehetséges:

Ez a videó segíthet mélyebben megérteni a permafroszt működését:

 

FORRÁSOK

 1. https://wraltechwire.com/2022/09/30/doomsday-watch-five-huge-threats-that-could-end-civilization-as-we-know-it/
 2. https://www.youtube.com/watch?v=XpqZTqIKMxs – Is PERMAFROST the Climate Tipping Point of No Return?
 3. https://www.youtube.com/watch?v=WaiXYQJUwQw – What happens when the permafrost thaws?
 4. https://youtu.be/lxixy1u8GjY?t=40 – Permafrost – what is it?
 5. https://www.nytimes.com/2022/06/03/climate/carbon-dioxide-record.html
 6. https://wraltechwire.com/2022/07/01/doomsday-how-one-new-law-could-quickly-eliminate-humanitys-carbon-dioxide-problem/
 7. https://wraltechwire.com/2023/02/05/why-were-facing-doomsday-even-when-something-must-obviously-happen-people-often-refuse-to-do-it/
 8. https://wraltechwire.com/2023/03/10/doomsday-or-fossil-fuels-mankind-has-a-choice-to-make-says-author-marshall-brain/
 9. https://wraltechwire.com/2022/05/27/geoengineering-could-be-key-to-combating-climate-change-check-out-these-ideas/

WRAL TechWire | Marshall Brain — 2023. április 7.


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.