A klímaváltozás frontvonalából

Hogyan alkalmazkodjanak a partmenti közösségek az erózióhoz és a tengerszint emelkedéséhez?

A klímaváltozás miatt felerősödött partmenti erózió és a tengerszint emelkedése komoly fejtörést okoz a partmenti településeknek. A Climate Now című műsor egy bretagne-i faluból jelentkezett, a klímaváltozás frontvonalából.

A Copernicus Klímaváltozás Szolgálat legfrissebb adatai azt mutatják, hogy az idei volt globálisan az ötödik legmelegebb május, 0,3 Celsius fokkal volt melegebb az 1991 és 2020 közötti átlagnál. Franciaország az eddigi legmelegebb májusát élte meg, 3 fokkal mértek többet az ilyenkor normálisnál, hőhullám volt Spanyolországban és Portugáliában is. Ezzel szemben Kelet-Európában és Nyugat-Ázsiában az északnyugati szél jóval az átlagos alatt tartotta a hőmérsékletet.

A klímaváltozás frontvonalábólÁtlaghőmérséklet alakulása 2022 májusában Európában
Copernicus Climate Change Service implemented by ECMWF

A bolygó egészére jellemző volt ez a hőmérsékleti anomália. Közép-Ázsiában és Szibériában melegebb volt az átlagnál, a Csendes-óceán fölött viszont folytatódott a La Niña jelenség. Ennek a hidegebb víztömegnek köze van az elmúlt hónapokban látott szélsőséges klímaeseményekhez, az ausztráliai heves esőzésektől kezdve a nyugat-amerikai szárazságig.

A klímaváltozás frontvonalábólÁtlaghőmérséklet alakulása 2022 májusában, globálisan
Copernicus Climate Change Service implemented by ECMWF

Újratervezés a partmenti településeken

Múlt hónapban a francia kormány hozta nyilvánosságra azt a térképet, amelyen 126 tengerparti város és falu szerepel, amelyeknek meg kell újítaniuk várostervezésüket a partmenti erózió miatt. Ezt a problémát súlyosbítja az éghajlatváltozás következtében felgyorsuló tengerszint-emelkedés.

A klímaváltozás frontvonalábólÉrintett partmenti települések Franciaországban – Copernicus Climate Change Service implemented by ECMWF

A bretagne-i Plougonvelinben most tanulják, hogy ha klímaváltozásról van szó, szükség van tervre is. Ennek érdekében Bertrand Audren polgármester kérte a felvételt a francia kormány listájára, hogy újrarajzolják a várostervezési térképet.

“Ezzel a döntéssel el akarjuk kerülni, hogy 30, 40 vagy 50 év múlva a sziklafal eróziója az embereket és a házakat veszélyeztesse, vagy hatással legyen az itt élők otthonaira. Tehát a probléma megelőzéséről van szó, hogy az emberek fel tudjanak készülni,” mondta a polgármester.

A következő hat hónapban a szakértők felmérik, a falu mely részei vannak veszélyben, a kormány pedig segít a szükséges lépések finanszírozásában.

A polgármester már most is tesztel néhány természetes védelmi módszert. Természetes gátakat építettek, gyakorlatilag újra létrehoztak néhány dűnét.

Plougonvelinben a sziklafal évente több centimétert kopik. A városrendezési térképet alaposan át kell dolgozni, de a polgármester nem aggódik túlságosan. “Természetesen körültekintőnek kell lennünk. De nem szabad azt gondolnunk, hogy minden csak rossz lehet,” véli Bertrand Audren.

Pusztító hullámokra és árvízre készülhetünk

Az átlagos tengerszint 1993 óta 9 centiméterrel nőtt globálisan, és évente 4 milliméterrel emelkedik. A klímavédelemmel foglalkozó szakember, Gonéri Le Cozannet szerint szerint két fronton van szükség azonnali lépésekre.

“Először is korlátozni kell a globális felmelegedést, hogy stabilizáljuk a tengerszint emelkedését éve 4 milliméteres szinten. A második az alkalmazkodás, akár védelemmel, áthelyezéssel, akár az alacsonyan fekvő területeken történő építkezések elkerülésével, hogy vissza lehessen fogni a tengerszint emelkedésének hatásait,” mondta a szakértő.

A klímaváltozás frontvonalábólGlobális tengerszint-emelkedés 1993 óta – Copernicos Climate Change Service

Az évszázad végére minden francia tengerparti településnek fel kell készülnie a tengerszint emelkedése által felerősödő pusztító hullámokra, mondja Alisée Chaigneau óceánkutató.

“Az olyan ritka esetek, mint a partmenti árvíz, ami ma talán százévente történik meg, a jövőben akár évente előfordulhat,” figyelmeztet a szakértő. “Meg kell védenünk magunkat a partmenti áradás növekedésével szemben, ami mindenképpen bekövetkezik az évszázad végéig,” mondta Alisée Chaigneau óceánkutató az Euronews riporterének, Jeremy Wilksnek.

Forrás: Euronews | Climate Now

Climate Now | Copernicus

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.