Paksi elhallgatás és kockázat?

Nézzük a híreket a Paksi Erőműben történt üzemzavar elhallgatás, és az a lelkület vagy kényszer ami ezt eredményezte engem is mélységesen felháborított.

Jávor Benedek szerint elkentek egy 2013-as paksi üzemzavart

elhallgatás - Jávor Benedek | ClimeNews - Hírportál

A Párbeszéd Magyarországért (PM) információi szerint 2013 májusában egy üzemzavar miatt körülbelül hatvanezer liter bóros víz folyt el a paksi erőműben. Jávor Benedek, a párt EP-képviselője erről az MTI-nek beszélt.
A hármas blokk kiégetett kazetták pihentetésére szolgáló medencéjének keringető rendszerében történt és a csövek korróziójából fakadt a meghibásodás. A bóros víz a rendszerből a betonágyazatba szivárgott el. Ez a folyadék korrodálhatja a vasbetont, és ezzel csökkentheti az ellenálló képességét.

A politikus azt mondta, a szivárgásról hivatalosan sem az Országos Atomenergia Hivatal (OAH), sem pedig a MVM Paksi Atomerőmű Zrt. nem tájékoztatta a nyilvánosságot. Hozzátette, az esetről egyedül 2013 novemberében jelent meg egy cikk a Világgazdaságban, de abban az erőmű egy

elkenős, a problémát minimalizálni igyekvő

tájékoztatást adott. Az erőmű a meghibásodásról az Országos Atomenergia Hivatalt sem tájékoztatta időben, a hivatal a saját ellenőrzései során jutott arra a következtetésre, hogy valamilyen probléma lehet. „Miután az OAH megkereste az erőművet, ott előbb szóban, majd írásban is elismerték a hibát” – mondta Jávor Benedek.

A vizsgálat kiderítette, hogy a csövek erősen korrodálódtak, ezért a hármas blokkban ki kellett cserélni a csőrendszert, amely az egyesben és a kettesben is kisebb mértékben korrodálódott. Jávor Benedek hangsúlyozta, hogy az egyes blokk élettartamát úgy hosszabbították meg húsz évvel, hogy az akkori vizsgálatok nem tárták fel ezt a hibát. Szerinte ezek alapján a vizsgálatok alapossága és az engedélyező hatóság elkötelezettsége is kétségbe vonható.

Az erőmű tájékoztatása szerint az elfolyt bóros víz részben egy kiépített gyűjtőrendszerbe, részben pedig hordókba került. Az erőmű azt közölte, hogy a területről nem jutott ki sugárszennyezett anyag, mert a figyelőkutakban nem tapasztalták a sugárzás növekedését.

Forrás: index.hu

elhallgatás - atomhulladek_teher - ClimenewsEddig a hírek, ami nem verte igazán ki a biztosítékot azok számára, akik nem voltak ebben érintettek. Mindeközben a propaganda gyerekeket, iskolásokat szervez az atomerőmű látogatására és annak hasznosságáról próbálja győzködni azt a generációt, akire sugárzó hagyatékként terhelni akarják a jelenben is kockázatokat jelentő technológiát. Az igazi veszélyt nem a cikkben olvasható elrozsdásodó csövek jelentik, hanem maga az ember, minden örökölt vagy beidegződött tulajdonságával, mely a legprofibb biztonsági rendszereket is képes kijátszani és emiatt veszélybe sodor több százezer embert, nagyobb probléma esetén az egész Magyar Nemzetet.
Nem véletlen, hogy a fejlett országok az atomenergia leépítésére törekszenek és a megújuló energiákat létesítik előnyben. Magyarország azzal, hogy a paksi erőmű bővítése mellett dönt, megint nem a fejlett országokra jellemző magatartást követi, milliárdokat pocsékol el egy olyan energiaforrás fejlesztésére, amellyel egyenértékű, független és valóban tiszta megoldást ezen összegek töredékéből létesíthetne, legyen szó szél-, napenergia-, vagy vízierőműről. Emiatt feltételezhetően érdekes lehet a valódi ok, amit lehet örökölt ez az ország vagy ismét arról szól, hogy bárkit meg lehet venni még egy politikust is? Találjuk meg a valódi okokat és az lehet megnyugtatna sokakat.

Addig is nem engedem az erőmű közelébe a saját gyerekeimet, ilyen lelkület, szellemiség nem erősít hanem az ellenkezőjét váltja ki belőlem. Az ipari propagandával pedig óvatosabban! – Miért ilyenkor az jut az eszembe, hogy a “Hülyeség kora” ?

Rampasek László