7,8 milliárd ember él együtt több tízmilliárd háziállattal

Egy olyan világban, ahol 7,8 milliárd ember él együtt több tízmilliárd háziállattal, ahol a vadállatokat is egyre inkább háziállatokként kezeljük (Persányi Miklós), és ahol a világ légitársaságai naponta 110 000 felszállást teljesítenek (ez másodpercenként több mint egy!), nem csodálkozhatunk a világjárványok megjelenésén. Sajnos!

7,8 milliárd ember él együtt több tízmilliárd háziállattal | ClimeNews - HírportálSürgősségi kórház a spanyol influenzajárvány idején, Camp Funston, Kansas (Imge: Wikimedia Commons)

“A kanyaróhoz hasonlóan – ami a marhavész közeli rokona (Wells 2002) – a szamárköhögés, a tuberkulózis, a himlő, az influenza, a tüdőbaj, a malária, a pestis és a kolera is eredetileg mind háziállataink kórokozója volt, és csak a tömeges állattartás elterjedése miatt váltak képessé (és lett alkalmuk egyáltalán) az ember megfertőzésére – és ezért hiányoztak a népes amerikai városokból Kolumbusz előtt (Diamond 1997, Lieberman 2013). A fertőző betegségek emberre átterjedéséhez ugyanis hosszan tartó és közeli testi kontaktus szükséges (Wells 2002), amiben a háziasított állataikat naphosszat gondozó, csutakoló, fejő stb. állattartóknak ugyancsak részük volt. A természeti népek ilyen mértékű és tartamú érintkezésnek nem voltak kitéve, és mivel kis csoportokban éltek, körükben e kórokozók nem is maradhattak volna fenn. Így az őslakosság nem is viszonozhatta az újkori hódítók betegségeit, leszámítva a maláriát és sárgalázat, amelyek némiképp gátolták is a trópusi országok gyarmatosítását (Diamond 1997)”
(A beteg bolygó)

“2010-ben világszerte több mint 300 millió szarvasmarha és vízibivaly, közel 1,4 milliárd sertés, 1 milliárd kecske és bárány, csaknem 5 millió ló, több mint 2 millió teve, 55 milliárd csirke és több mint 3 milliárd kacsa és pulyka végezte vágóhídon.”
(Erkölcs és civilizáció)

Horváth Balázs
Forrás: Facebook

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.