Esőbomba Szkopjéban!

Megrendítő adatokkal teli, szörnyű vihar tombolt esőbomba jelenséggel, szombaton a Macedon fővárosban, Szkopjéban !

Esőbomba Szkopjéban! - ClimeNewsAz öt órán át tartó vihar leghevesebb 2 órájában 800 villámcsapást regisztráltak. Talán nem is annyira a szél okozta a legnagyobb károkat ami egy órán keresztül 70 km/h-nál is nagyobb sebességgel süvített, hanem az igen rövid idő alatt leömlő csapadék mennyisége, ami elérte a 93 litert négyzetméterenként!

Az ottani honvédség bevonásával megkezdődtek a mentési munkálatok. Sajnos legkevesebb 15 (egyes hírforrások szerint legalább 20) ember meghalt és több mint 100-an szenvedtek el kisebb-nagyobb sérüléseket. Úgy gondolom, hogy el tudja képzelni mindenki, ha a történelem viharai folyamán oly sok mindent megélt Szkopje mostani polgármestere Koče Trajanovski úgy jellemezte a helyzetet, hogy ez a legrosszabb, amit Szkopje valaha látott!

Esőbomba Szkopjéban! - ClimeNewsSajnos újabb bizonyítékként szolgál a mostani jelenség a klímaváltozás valóságára és arra, hogy a klímakatasztrófa mivel fog járni ha hagyjuk, hogy az bekövetkezzen. A most folytatódó Nyári Olimpia helyszínén az ENSZ 1992-ben Rio de Janeiróban rendezett Környezet és fejlődés konferenciáján (Föld-csúcs) született meg A biológiai sokféleségről szóló egyezmény, az éghajlat-változási keretegyezmény, valamint elfogadták a fenntartható és tartamos erdőgazdálkodás alapelveit, illetve meghatározták a sivatagosodással foglalkozó nemzetközi megállapodás kidolgozásának szükségességét. Ezek közös alapelveit a „riói nyilatkozatban” rögzítették. Ott akkor felvázoltak a tudósok egy forgatókönyvet, és mi történt az elmúlt 24 ėvben? Vitatkoztak és vitatkoztak valamint vitatkoztak a klímaváltozásról az okáról és, hogy valóban az emberi faj a felelőse stb… Röviden el lett cseszve az idő. A változtatásra, Földi mértékkel másodperceink maradtak!

Tudja mindenki, csak lassan indulnak be a kerekek, hogy karbonsemlegesíteni kell azonnal, amibe nem fér bele, hogy valakik most elkezdenek fákat ültetni. Ez utóbbi legalább annyira nevetséges elképzelés, mint az elmúlt 24 év ebben a témában.

Rampasek László
Források: AFP; republika.mk; wiki