AZ ÉLETÜNK AZ ÖNÖK KEZÉBEN VAN

Greta Thunberg, a fiatal aktivista, aki egy nemzedék hangjává vált, történelmi és úttörő beszédei.

Mindennek meg kell változnia. És ennek ma kell kezdődnie.

 

AZ ÉLETÜNK AZ ÖNÖK KEZÉBEN VAN | ClimeNews - Hírportál2018 augusztusában egy tizenöt éves svéd lány, Greta Thunberg úgy döntött, hogy egyik nap nem jár iskolába. Akciói az éghajlati válság elleni globális fellépési mozgalom felvirágzására ösztönözték a tanulók millióit, hogy sztrájkoljanak a bolygónkért. Arra kényszerítsék a kormányokat, hogy hallgassanak rá, és jelöljék Nobel-békedíjra.

Ez a május 30-án angol nyelven megjelent könyv először mondja el hamisítatlanul Greta szavait. Összegyűjtve beszédeit, amelyek Európa-szerte történelemé váltak, az ENSZ-től a tömegek utcai tiltakozásáig. Senki sem túl kicsi a változtatáshoz.

A III. Globális klímasztrájkig van még időnk arra, hogy megjelenjen egy-egy beszéde időrendi sorrendben, magyar nyelven, természetesen az Ő jóváhagyásával.

 

AZ ÉLETÜNK AZ ÖNÖK KEZÉBEN VAN
(Climate March, Stockholm, 8 September, 2018)

Múlt nyáron a klímatudós Johan Rockström és más tudósok is azt írták, hogy legfeljebb 3 évünk van visszafordítani az üvegházhatású gázok kibocsátásának növekedését, hogy elérjük a Párizsi Egyezményben meghatározott célokat.
Azóta 1 év és 2 hónap telt el, és számos más tudós fogalmazta már meg ugyanezt, ám sok dolog még rosszabb lett, valamint az üvegházhatású gázok kibocsátása továbbra is növekszik.
Így talán még kevesebb időnk maradt, mint a Johan Rockström által jelzett 1 év és 10 hónap.
Ha az emberek ezt tudnák, nem kérdeznék tőlem, miért vagyok olyan elkötelezett a klímaváltozással kapcsolatban.
Ha az emberek tudnák, hogy a tudósok azt mondják: 5 % esélyünk van arra, hogy be tudjuk tartani a Párizsi Egyezményben foglaltakat, vagy ha tudnák, hogy milyen rémisztő jövővel fogunk szembesülni, ha nem tartjuk a globális felmelegedést 2 Celsius fok alatt, nem kérdeznék tőlem, hogy miért sztrájkolok a parlament előtt.
Mert ha mindenki tudná, hogy milyen komoly a helyzet, és milyen keveset tettünk eddig, mindenki jönne és leülne mellénk.
Svédországban úgy élünk, hogy a bolygó erőforrásainak 4,2 százaléka a miénk.
Ökológiai lábnyomunk a 10 legrosszabb között van a világon. Ez azt jelenti, hogy Svédország évente ellop 3,2 évet a következő generációk természetes erőforrásaiból.
Mi, akik e jövő generáció tagjai vagyunk, szeretnénk, ha Svédország abbahagyná ezt.
Most rögtön.
Ez nem politikai szöveg. Az iskolai sztrájkunknak semmi köze a politikai pártokhoz.
Mert a klímaváltozást és a bioszférát nem érdekli a politikánk és a minden pillanatban pufogtatott üres szavaink.
Őt egyedül az érdekli, mit teszünk.
Ez segítségkérés. Az összes sajtóorgánum felé, amelyek még nem írtak és számoltak be a klímaváltozásról, még ha azt nyilatkozták is a svéd erdők lángolásakor, hogy a klíma „kritikus kérdés manapság”.
Mindazoknak, akik sosem kezelték a krízist krízisként.
Mindazoknak a befolyásos embereknek, akik mindenért kiállnak és felemelik a szavukat, kivéve a klímát és a természetet.
A politikai pártoknak, akik azt tettetik, hogy komolyan veszik a klímakérdéseket.
Mindazon politikusoknak, akik nevetségessé tesznek minket a közösségi médiában, és név szerint megszégyenítenek engem, amikor azt mondják, hogy fogyatékos, lotyó vagy terrorista vagyok.
Mindazoknak, akik azt választják, hogy inkább minden nap félrenéznek, mert sokkal jobban félnek az elkerülhetetlen változásoktól, amelyek a katasztrofális klímaváltozás megelőzésére szolgálnak, mint magától a katasztrofális klímaváltozástól.
Az Önök csendje a legrosszabb.
A következő generációk jövője nyugszik az Önök vállán.
Azoké, akik most még gyerekek és nem tudják megváltoztatni, amit Önök tesznek mindaddig, amíg fel nem nőnek annyira, hogy tehessenek valamit.
Sok ember azt mondja, hogy Svédország kicsi ország, így nem számít, mi mit teszünk.
Ám én úgy gondolom, hogy ha néhány kislány szalagcímeket kaphat szerte a világon, mert nem ment iskolába néhány hétig, képzeljék el, mit tudnánk tenni együtt, ha akarnánk.
Minden egyes ember számít.
Minden egyes kibocsátás számít.
Minden egyes kilogramm.
Minden számít.
Tehát kérem, kezeljék a klímaváltozást úgy, mint egy akut krízist és adjanak nekünk jövőt!
Az életünk az Önök kezében van.

Magyar nyelvre fordította: Rutkai Zsuzsanna

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.