Magyarország konkrét vállalásai

Áder János államfő szeptember közepén négynapos látogatásra az egyesült államokbeli San Franciscóba utazott, ahol felszólalt a Global Climate Action Summit konferencián. Beszédében kiemelte, nem a Föld atmoszférájának jövője a fontos, hanem civilizációnk jövője a tét.

Magyarország konkrét vállalásai | ClimeNews - HírportálAmikor Jerry Brown meghívott minket a konferenciára, mindenki számára világossá tette meghívásában, hogy csak azért senki ne jöjjön el a csúcsra, hogy egy újabb lelkesítő beszédet tartson – kezdte beszédét Áder János a nemzetközi klímacsúcson. A magyar államfő elmondta, Jerry Brown Kalifornia kormányzója ara kért mindenkit, konkrét vállalásokkal érkezzenek az országok.

Sokan és sokféleképpen beszéltek már a klímaváltozás veszélyeiről, azonban ha a konferencián elhangzottakat egy gondolatban kellene összefoglalni, akkor az ez lenne: Ma már nem a Föld atmoszférája a kérdés, hogy mi történik vele, hanem civilizációnk jövője a tét – hangsúlyozta a magyar államfő.

Kifejtette: Magyarország Európa szívében egy tízmilliós ország, kibocsátás szempontjából nem lehet hasonlítani sem az Egyesült Államokhoz, sem Kínához. Mégis azon 21 ország közé tartozik a világban, ahol 1990 óta úgy nőtt a bruttó hazai termék (GDP) 50 százalékkal, hogy közben az energiafelhasználás 15 százalékkal, az üvegházhatású gázok kibocsátása pedig 35 százalékkal csökkent.

Ez a múlt, most azonban már a jövőről kell beszélni – hangoztatta felszólalásában Áder János.

Magyarország vállalásai

Elmondta, a magyar kormány elfogadta már a Nemzeti Éghajlat-változási Stratégiát, melynek egyik legfontosabb célkitűzése, hogy 1990-hez viszonyítva 2050-re 85 százalékkal csökkenti Magyarország az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Az ország másik vállalása és célja, hogy 2030-ra a magyarországi áramtermelés 90-95 százaléka szén-dioxidmentes legyen, amit atom- illetve napenergia révén kívánunk elérni – húzta alá az államfő.

Párizs lendülete megtört – fogalmazott Áder János. A köztársasági elnök a szubnacionális szervezetek szerepét hangsúlyozta a károsanyag-kibocsátás csökkentésében, hozzátéve: ezen földrajzi egységek tudják fenntartani a párizsi klímamegállapodás után megtorpant lendületet.

Reményét fejezte ki, hogy kezdeményezésére hamarosan a küzdelem ezen szereplői is, a városok és a tartományok is csatlakozhatnak a párizsi megállapodáshoz. Beszámolt arról is, hogy Budapest mellett további huszonhárom magyar város csatlakozott a klímánk védelme érdekében szükséges cselekvés gyorsítását szorgalmazó Under 2 mozgalomhoz, így az ország lakosságának mintegy 40 százaléka részese annak.

Forrás: MTI