A kibocsátások tovább emelkednek

Lelepleződött: A világ CO2-kibocsátása 2023-ban mintegy 1 százalékkal új rekordra emelkedik.

A tudósokat megdöbbentik a számok, mivel a CO-kibocsátásnak gyorsan és erőteljesen csökkennie kellene ahhoz, hogy elkerüljük az elszabadult klímaváltozást.

A kibocsátások tovább emelkednekA Párizsi Megállapodásban 196 ország írta alá azt a jogilag kötelező érvényű szerződést, amelynek célja, hogy “a globális átlaghőmérséklet emelkedését jóval 2°C alatt tartsa az iparosodás előtti -“, és hogy “a hőmérséklet-emelkedést 1,5°C-ra korlátozza az iparosodás előtti szinthez képest” (Fotó: Charlie Riedel/AP).

Egy kulcsfontosságú elemzés szerint a világ CO-kibocsátása az előrejelzések szerint idén mintegy 1 százalékkal új rekordra emelkedik.

A becslés riadalmat keltett a tudósok körében, mivel a légkörbe pumpált szén-dioxid mennyiségének gyorsan és erőteljesen csökkennie kell, ha a bolygónak reménye van arra, hogy elkerülje az elszabaduló klímaváltozást – mondják.

Miután a világjárvány elején évtizedek óta először csökkent a világ teljes szén-dioxid-kibocsátása – amelyet az autóktól, repülőgépektől és más közlekedési formáktól kezdve a villamos energián és a fűtésen át a gyártásig és az élelmiszeriparig mindenféle tevékenység okoz – egyértelműen ismét emelkedik.

Ez megdöbbentette, ha nem is meglepte az elemzés mögött álló tudóst.

A kibocsátások tovább emelkednekA globális CO2-kibocsátás növekedése és az előrejelzések szerint további növekedése (Glen Peters (CICERO) és Global Carbon Budget).

“Inkább kiábrándító, mint meglepő, hogy a fosszilis CO-kibocsátás tovább nő” – mondta Glenn Peters, a Global Carbon Project és a norvégiai Nemzetközi Éghajlatkutató Központ (CICERO) munkatársa, aki az előrejelzést készítette.

“Ahhoz, hogy a párizsi megállapodásban meghatározott kétértelmű éghajlati céloknak megfeleljen, a globális fosszilis CO-kibocsátásnak évente több mint 5%-kal kellene csökkennie. Ez egyszerűen nem fog megtörténni. Minden egyes év, ahogy a kibocsátások tovább emelkednek, még nehezebbé teszi a párizsi célok elérését, és még több éghajlati hatásba zárja a világot” – mondta az i-nek.

A párizsi megállapodásban 196 ország írta alá azt a jogilag kötelező érvényű szerződést, amelynek célja, hogy “a globális átlaghőmérséklet emelkedését jóval az iparosodás előtti szinthez képest 2°C alatt tartsa”, és folytassa az erőfeszítéseket “a hőmérséklet-emelkedésnek az iparosodás előtti szinthez képest 1,5°C-ra való korlátozására”.

A tudósok figyelmeztetnek, hogy a 2°C feletti hőmérséklet-emelkedés a világ nagy részén pusztító következményekkel járna, mivel a szélsőséges időjárás, például a kegyetlen viharok, az intenzív hőhullámok és a hosszan tartó aszályok egyre gyakoribbá válnának.

A Globális Szén-dioxid-projekteket az Exeteri Egyetem vezeti, és 18 ország több mint 100 tudósának részvételével zajlik. Értékelései jelentős súlyt képviselnek a tudósok és a politikai döntéshozók körében.

A csoport a decemberi dubaji COP28 éghajlat-változási csúcstalálkozón fogja bemutatni az idei évre vonatkozó legfrissebb kibocsátási becslését.

Dr. Peters elmondta, hogy a csúcstalálkozón adott becslés némileg változhat a jelenlegi 1 százalékos becsléshez képest, amint a csoport értékeli a legfrissebb adatokat – bár nem valószínű, hogy nagymértékben módosulna, ha egyáltalán módosulna.

Valószínűleg 0,5 és 1,5 százalék között lesz, és szinte biztosan 0 és 2 százalék között – mondta Dr. Peters.

“Kevés bizonyíték van arra, hogy a kibocsátás csökkenni fog, kevés bizonyíték van arra, hogy feltűnően magasra fog nőni” – mondta.

Tom Crowther, a svájci ETH Zürichi Egyetem ökológia professzora, aki nem vett részt a kutatásban, azt mondta: “Meglepett és lesújtott ez az előrejelzés. Azt reméltem, hogy a megújuló energiaforrások növekedése talán elkezdte lassítani a fosszilis tüzelőanyagok kibocsátásának ütemét, de ez arra utal, hogy az álom teljesen téves”.

“Fájdalmas belegondolni, hogy nem sikerült lelassítanunk a fosszilis tüzelőanyagok kibocsátását, de elképzelhetetlen, hogy még növekedhet is. Tekintettel arra, hogy tudjuk, hogy ez mennyi szenvedést fog okozni világszerte, nehéz elképzelni, hogyan hagyhattuk ezt tudatosan megtörténni.”

“Ha meg akarjuk védeni az életet ezen a bolygón, akkor ennek a pusztításnak véget kell vetni” – tette hozzá Crowther professzor, aki az ENSZ ökoszisztémák helyreállításáról szóló évtized tanácsadó testületének társelnöke, amelynek célja az ökoszisztémák pusztulásának visszafordítása világszerte.

Myles Allen professzor, az Oxfordi Egyetem tudósa, aki megalapította a világ legnagyobb éghajlati modellezési kísérletét, a Climate Prediction projektet, elmondta: “Világossá vált, hogy a világ nem fog időben leállni a fosszilis tüzelőanyagok használatával”.

“Egy nap fel fogunk hagyni a fosszilis tüzelőanyagok használatával. Nem tudom, mikor lesz ez a nap, de biztos vagyok benne, hogy ha továbbra is a még mindig használt fosszilis tüzelőanyagok által termelt összes CO-t a légkörbe dobjuk, akkor már túl késő lesz, minden bizonnyal ahhoz, hogy elérjük a Párizsi Megállapodás céljait” – mondta.

A globális szén-dioxid-kibocsátási költségvetés nem becsülte meg az Egyesült Királyság kibocsátását 2023-ra. Egy külön kutatás azt mutatja, hogy az Egyesült Királyság CO-kibocsátása az elmúlt években jelentősen csökkent – bár a szakértők szerint közel sem eléggé ahhoz, hogy az ország teljesítse a jogilag kötelező érvényű célt, vagyis 2050-re nettó nullára váljon.

A kormányzati adatok szerint (.PDF) az Egyesült Királyság CO-kibocsátása 2022-ben a becslések szerint 2,4 százalékkal csökkent – 2023-ra vonatkozó becslés még nem áll rendelkezésre.

A múlt héten a kormány éghajlatváltozással foglalkozó tanácsadója, az Éghajlatváltozási Bizottság arra figyelmeztetett, hogy Rishi Sunak a gázkazánok, valamint a benzin- és dízelüzemű járművek fokozatos kivonására irányuló kulcsfontosságú éghajlat-politikai intézkedésekkel kapcsolatos legutóbbi visszalépései ártottak az Egyesült Királyságnak a szén-dioxid-csökkentési célok elérésében.

Dr. Peters számításait a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) által nyilvánosan közzétett adatokra alapozta, amelyek a szén, az olaj és a gáz 2023-ra vonatkozó növekedési becsléseket tartalmaznak.

Ezután a fosszilis tüzelőanyagtípusonkénti CO-kibocsátásra vonatkozó globális szén-dioxid-kibocsátási adatokat használta fel a szén-, olaj-, gáz- és cementkibocsátás 2023-ig történő előrejelzéséhez.

Forrás: i News | Tom Bawden


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.