Gyilkos füst Szombathelyen!

Megdöbbentő eredménnyel zárultak a Falco-füstöt vizsgáló mérések Szombathelyen.

A Levegő Munkacsoport nagyfokú környezetterhelésről beszél.

Margóra: “… mindenkinek joga van ahhoz, hogy egészségének és jólétének megfelelő környezetben éljen, továbbá mind egyénileg, mind pedig másokkal együttesen kötelessége a környezet védelme és javítása a jelenlegi és jövőbeli generációk javára”
(Aarhus-i Egyezmény)

– Melyet a hazai jogba a 2001. évi LXXXI. törvény iktatott be, a környezeti ügyekben az információhoz való hozzáférésről, a nyilvánosságnak a döntéshozatalban történő részvételéről és az igazságszolgáltatáshoz való jog biztosításáról szóló, Aarhusban, 1998. június 25-én elfogadott Egyezmény kihirdetéséről.
– Elfogadta az ENSZ Közgyűlés 2007. szeptember 7-én.

Ezek után most miről is beszélünk? A hatóságnak nincsen joga betartani a törvényeket? Politikai összefonódás? Csak mosolyogni tudok megint, magamban…

Rampasek László

Május végén méréseket végzett Lenkei Péter a Levegő Munkacsoport munkatársa Szombathelyen, hogy kimutathassák mennyi ultrafinom részecske van a levegőben a Falco gyár közelében és a város tisztább pontjain. Az eredmény lehangoló volt. Mérései közül az egyiket titokban végezte, hogy ne lehessen befolyásolni a kibocsátott anyagok mértékét. Ezeket az eredményeket ismertette ma Hende Csaba sajtótájékoztatójával egybekötve.

Az ultrafinom részecskékről annyit érdemes tudni, hogy apró méretük miatt képesek a léghólyagok sejtfalán is áthatolni, és nagyon jó hordozói különféle anyagoknak, például a nehézfémeknek. Nagyságukat magyarázni is nehéz lenne, az apró elemi szén lemezek, amelyek az égéskor felszabadulnak, gömbökké formálódnak, hordozók lesznek, nagy számban jelentősen károsak az egészségre, gyulladást okozhatnak, például asztmás rohamot válthatnak ki. Ezen részecskék számát mérték először május 25-én a Munkacsoport tagjai.

Lenkei Péter - Fotó: Garai Antal Atom - Gyilkos füst Szombathelyen! - ClimeNews

Megdöbbentő eredményekkel zárult a méréssorozat

Május 25-én délben és este is végezték a méréseket. Az alap ultrafinom részecskeszáma a levegőnek – avagy a háttérszennyezettség – a 89-es út és a Perint találkozásánál 1967 volt délelőtt, 3659 este. Ez azt jelenti, hogy ennyi részecske volt egy köbcentiméter, hozzávetőlegesen egy kockacukornyi levegőben a város azon pontjain, ahová a szélirány miatt nem juthatott a Falco füstjéből. Ahová juthatott a szennyezésből, a Renovo Kft. telephelyén, a Falco közelében a délelőtti mérésen 32 ezer, az estinél 29 ezer volt a részecskeszám. A Vépi úton tízezres, a Csaba utca 7. előtt 22 ezer, a Tátika utcánál 17 ezer, a 86-os út mellett a Körtésnél tízezer, Balogunyomnál pedig 4 ezer. Követték a műszerrel a szemmel is látható és orral is érzékelhető füst útját.

Május 29-én visszatért este Lenkei Péter – hogy a méréseket még ideálisabb feltételek mellett dél-délnyugati szél mellett is megismételje. E második mérésre azért volt szükség, hogy nagyobb legyen a bizonyosság – ismételten azonos mérési eredmények esetén – hogy a kibocsátó forrás a Falco.

A Söptei úton 1872 volt a részecskék száma, a Media Marktnal 1324. A Sárvári és Zanati út kereszteződésénél 13 ezret mértek, egy kieső, városon kívüli részen 11 ezret, a 87-es útnál 12 ezret, majd két kilométerre a gyártól 17 ezret. Ez utóbbi megdöbbentette Lenkeit, hiszen távol is érezhető a környezetterhelés.


Mennyi ártalmas ebből részecskéből? Mennyi lehet a levegőben?

Gyilkos füst Szombathelyen! - ClimeNews

Mivel a tudományos eredmények lassan kerülnek be a jogszabályokba, így nincs szabvány rá, nem csak nálunk, az EU-ban sem. Svájcban jelenleg azt akarják elérni, hogy a dízel autóknál ne a részecskék tömegét, hanem a számukat mérjék a kipufogó gázban. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a részecskeszennyezésnek nincs olyan alacsony értéke, amely ne károsítaná az emberek egészségét. A WHO szerint csak Magyarországon 2010-ben 17 ezer ember halálát okozta a légszennyezés, és 11 ezer milliád forint kárt okozott a megbetegedések és idő előtti elhalálozások révén. A sejtekbe hatoló részecskék az infarktustól az agyérgörcsig sok mindenért lehetnek felelősek. Az emberek csendesen hunynak el a kórházi ágyakon, miközben nem is gondolnánk, hogy a gond a levegővel van.

Az utóbbi években Európában az első számú légszennyezővé lépett elő a fűtés légszennyezése, ezt első sorban a biomassza tüzelés okozza. Remélhetőleg a júniusi közgyűlésen felröppent hír – miszerint biomasszával üzemelő fűtőművet terveznek a 11-es Huszár úti laktanyába – csak elképzelés marad, vagy megfelelő szűrővel építik meg. A tüzelőanyag minősége, a tüzelőberendezés kivitelezése és a tüzelési technika határozza meg alapvetően a légszennyezést. Tehát első lépésként ezeket kell helyre rakni és csak utána a maradékot szűrni – a Falco-nál is.

Fatüzelés - Fotó: Garai Antal Atom - Gyilkos füst Szombathelyen! - ClimeNewsAz ultrafinom részecskék felszínére tapadva a fatüzelésnél keletkező dioxinok gyermekkori fogzománc-fejlődési rendellenességeket, központi idegrendszert érintő betegségeket, pajzsmirigy-működés rendellenességeit, immunrendszer károsodását, méhen kívüli terhességeket (születési rendellenességeket), és cukorbetegséget okozhatnak. A másik veszélyes szennyező a benz-a-pirén, mely bizonyítottan rákkeltő nagyon kis mennyiségben is.

Hogy lehet ellene védekezni?

Szűrővel, zárt fűrészpor tárolással és még egyéb égést meghatározó folyamatokkal. Léteznek olyan munkafolyamati megoldások, amivel jelentősen lecsökkenthető a környezetterhelés, igaz ezek költségesek is. A Falconál úgy tudjuk 5 millió euróba kerülne a fejlesztés (ebben benne van zajcsökkentés, a tárolás, a szűrőrendszer és a mérőműszerek is), amit el is fogadtak, de csak akkor valósítanák meg, ha bővíthetik a gyárat, azaz engedélyt kapnak a 2-3 szoros kapacitásnövelésre is, amibe persze a város nem megy bele. Hiánya miatt már bírságot is kiszabtak rájuk, de nem emelkedett még jogerőre.

Jelenleg azt az álláspontot hirdetik, hogy a bővítésről csak a fejlesztés után eltelt hat hónapos próbüzem után lehet tárgyalni. Hende előre jelezte, hogy a nálunk is, 2019 novemberében érvénybe lépő EU-s szabályok miatt mindenképp be kell a cégnek ruháznia, de egyelőre csak az időhúzás megy.

Hende Csaba Fotó: Garai Antal Atom - Gyilkos füst Szombathelyen! - ClimeNewsA jelenleg hatályos szabályok alapján a por tömege a meghatározó a levegőben, nálunk 50mg lehet egy köbméterben, a Falco hivatalos mérései alapján 38,8mg a kibocsátásuk – áll a Levegő Munkacsoport sajtóanyagában. Ausztriában 10mg a megengedett érték, de a cégek nagy része 3mg alatt tartja ezt az értéket és elvileg képesek a 0,3mg-ra is, de példaképp felhozta Lenkei az ózdi acélműveket, ami a legszennyezőbb cég volt korábban, most újraindult, és olyan technológiát használ, hogy kibocsátásuk 0,6mg.

A dioxin kibocsátás első sorban a tüzeléstechnikától függ. A füstgázok hőmérsékletétől, és attól, hogy mennyi ideig tartózkodik adott hőmérsékleten a füstgáz. A szűrőrendszer a második lépés a szennyezés csökkentésére. Az országban talán csak egy-két olyan szakember létezik, aki képes olyan tüzeléstechnikai eljárást és szűrőrendszert készíteni, amely tényleg hatékony, teljesen megakadályozza a dioxin képződést és a részecskéket is nagy hatékonysággal szűri.

Hogy mennyit bocsát ki a Falco most?

Műszert elhelyezni még nem lehetett, mert a törvény előírta, de a Falco fellebbezett. Az egyik mérőműszert a kéményre kellene szerelni – méri, hogy mennyi szennyező van egy köbméter kibocsátott füstgázban – ez az emisszió mérés. A másik lakóterületen kell, hogy legyen, ami azt méri, hogy milyen hatással van az általa kibocsátott szennyezésnek Szombathely levegőjére (immisszió mérés).

Az önkormányzat döntést hozott, hogy saját költségen beszerzik ez utóbbi gépet, ami hamarosan a Falco közelében (a Renovo Kft területén) fogja éjjel-nappal mérni az adatokat, legalább egy éven keresztül. Az új engedélyben – amit a hatóság kiadott, de elfogadása még folyamatban van – 10 mg lesz a megszabott érték, tehát a Falco-gyárnak mindenképp csökkentenie kell majd. Az EU-s határérték egyébkét 3mg. Már az ombudsman is az ügy mellé állt.

Az EU azt írja elő, hogy az elérhető legjobb technológiát kell alkalmazni és külön dokumentumban részletezi a forgácslapgyártás technológiáját, illetve annak módjait, hogyan kell a környezetterhelést csökkenteni és mennyire.

Ha nincs mitől félni, miért nem szereli fel a gyár a mérőműszert a kéményre?

Hende azzal kezdte, hogy bár ki lett mondva, a mai napig nem szerelték fel a mérőműszereket a Falco kéményére. A cég szóban mindig ígéretet tesz és nyitott a környezetvédelmi beruházásokra, mégsem tesznek meg semmit, határozatok ellen fellebbeznek, folynak a perek és hasonlók. Hende nem mondta ki, csak alaposan körbejárva tette fel a kérdést, hogy ha minden rendben lenne, ha nem szennyez, akkor vajon miért nincs még ott a mérőműszer. „Mi az oka mindennek?”

Működés közben - Gyilkos füst Szombathelyen! - ClimeNews
Az éjszakai működést a hatóság felfüggesztette, mert túllépték a megengedett zajhatárt. Ezt nem tudták csökkenteni azóta, de fellebbeztek első fokon az ítélet ellen. – ismertette Hende, majd hozzátette, hogy ha másodfokon is felfüggesztik az éjszakai működést, akkor vélhetően a cég pert indít. Majd kifejtette, azt is, hogy hogy a mérési értékek a papíron megfelelőnek látszanak, de mégis az ember orra mást mond, szúros szagot érez és nem csak a gyár közelében. Egyesek szerint a mérések idejére “kellően beállított gyártási folyamattal” mérséklik a károsanyag-kibocsátást, de ez hangsúlyozzuk, hogy csak pletyka-szinten mozog, bizonyíték nincs mögötte. Néha Acsádig is elér a füst.

Ezért több hörgőasztmás?

A Falco üzemcsarnok átadója 2012-ben (a kerítésnél lakosok tüntettek) Fotó: Garai Antal AtomOrszágosan is emelkedik, de Szombathelyen elég gyorsan a hörgőasztmás betegek száma a fiatalok körében, nálunk 2-2,5-ször többen betegek, mint az országos átlag. A gyár körüli 1720 méter sugarú körben 13 ezer ember él, egészségügyi felméréseket akarnak végezni a lakók körében. Sőt, Puskás Tivadar már ki is kért egy összesítést Harangozó Bertalantól, a kormányhivataltól (azon belül a tisztiorvosi szolgálattól), a légszennyezéssel kapcsolatos betegségek tekintetében. Hende azt is hozzátette, hogy pesszimista, szerinte nem fog gyorsan megoldódni ez a dolog, a gyár nem mutat hajlandóságot.

Nekimennek a Falcónak?

A Falco présüzemének avatója 2014-ben Fotó: Garai Antal Atom - Gyilkos füst Szombathelyen! - ClimeNewsEzt olvashattuk ki az utóbbi időben a sajtótájékoztatókból, a tiszta levegőért harcoló mozgalomból. Reméljük, hogy ez az egész tényleg képviselői munka, azaz érdekképviselet és nem csak egy jól felépített kampány. Kampány, ami a következő években eljuthat majd egy előre hozott 2018-as szűrőberendezéses átadóhoz, amit 2019-ben mindenképp be kell szerelni, különben lehúzhatja a gyár a rolót. Mert igazán akkor lenne igazságos dagadó mellel szalagot vágni, ha tényleg „Elintéztük! Megcsináltuk!” és nem kell a tapshoz szemellenzőt felvenni.

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.