Spanyolország önellátó lehet megújulókkal

Spanyolország képes lehet száz százalékban megújuló forrásból fedezni energiaigényét, erről az Acciona vezetője beszélt egy tv interjúban. Miguel Ezpeleta megjegyezte, már ma is elegendő szélenergia áll rendelkezésre 29 millió spanyol háztartás ellátására.

Spanyolország önellátó lehet megújulókkal | ClimeNews - Hírportál

Meglehet, hogy az emberek bolondnak tartanak minket – mondta az interjúban az egyik vezető spanyol energiacég első embere, de akkor is elérkezik majd az idő, amikor csak zöld forrásból látjuk el a spanyolországi fogyasztókat.

Az Acciona ma világszerte 9500 szélturbinát üzemeltet, és tavaly novemberben, egy este volt, hogy az ország energiaigényének 70 százalékát a megújuló forrásra épített erőművi kapacitások adták. A nappali csúcs 2015 januárjában volt, amikor a szélerőművek az igények 54 százalékának megfelelő energiát adtak.

A megújulók arányának bővítése a függetlenség növekedését jelenti Spanyolország számára, amelynek se földgáz, se olajkészletei nincsenek. Az EU 2020-ra 20 százalékos megújuló arányt vár el Spanyolországtól, a jelenlegi 17,4 százalékhoz képest.

A zöldenergiák bővülésének kritikusai az áremelkedéssel érvelnek leginkább, 2006-hoz képest, 60 százalékos áramár emelkedés mutatható ki. Ezzel kapcsolatban azonban elemzők emlékeztetnek, hogy a támogatások folyamatosan és gyorsuló tempóban épülnek le az uniós országokban, ahogyan a technológia fejlődésével egyre inkább versenyképesek lesznek a zöldenergia technológiák a hagyományos energiatermeléssel.

Forrás: energiainfo


A ClimeNews – Hírportál számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlatról, a természetről és a szennyezésekről szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva.
Legyen a ClimeNews - Hírportál Támogató Tagja! A független médiát olvasóink zöme a ClimeNews digitális és ingyenes tartalmaiból is tájékozódik. A klímaváltozás felgyorsult és a kapcsolódó események megsűrűsödtek! Annak érdekében, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon még több információval szolgáljuk ki olvasóinkat, támogasson minket rendszeres vagy egyszeri hozzájárulással! Köszönjük. Lépjen a támogatói oldalunkra.
ClimeNews TÁMOGATÁS


Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.