Spanyolország önellátó lehet megújulókkal

Spanyolország képes lehet száz százalékban megújuló forrásból fedezni energiaigényét, erről az Acciona vezetője beszélt egy tv interjúban. Miguel Ezpeleta megjegyezte, már ma is elegendő szélenergia áll rendelkezésre 29 millió spanyol háztartás ellátására.

Spanyolország önellátó lehet megújulókkal | ClimeNews - Hírportál

Meglehet, hogy az emberek bolondnak tartanak minket – mondta az interjúban az egyik vezető spanyol energiacég első embere, de akkor is elérkezik majd az idő, amikor csak zöld forrásból látjuk el a spanyolországi fogyasztókat.

Az Acciona ma világszerte 9500 szélturbinát üzemeltet, és tavaly novemberben, egy este volt, hogy az ország energiaigényének 70 százalékát a megújuló forrásra épített erőművi kapacitások adták. A nappali csúcs 2015 januárjában volt, amikor a szélerőművek az igények 54 százalékának megfelelő energiát adtak.

A megújulók arányának bővítése a függetlenség növekedését jelenti Spanyolország számára, amelynek se földgáz, se olajkészletei nincsenek. Az EU 2020-ra 20 százalékos megújuló arányt vár el Spanyolországtól, a jelenlegi 17,4 százalékhoz képest.

A zöldenergiák bővülésének kritikusai az áremelkedéssel érvelnek leginkább, 2006-hoz képest, 60 százalékos áramár emelkedés mutatható ki. Ezzel kapcsolatban azonban elemzők emlékeztetnek, hogy a támogatások folyamatosan és gyorsuló tempóban épülnek le az uniós országokban, ahogyan a technológia fejlődésével egyre inkább versenyképesek lesznek a zöldenergia technológiák a hagyományos energiatermeléssel.

Forrás: energiainfo


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...

...a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről és a légköri szennyezésekről szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.