Kavitácoós kazán és függőleges tengelyű szélturbina őrület

DSCF7094Két dolog miatt ragadtam tollat amit az olvasó elé szeretnék tárni a tisztánlátás kedvéért, hiszen az olvasó lesz az, akinek majd döntenie kell az új vagy a fenntarthatatlan között a jövőben. Mert váltania kell mindenkinek a fosszilis tüzelőanyagok felhasználásának drasztikus csökkentése miatt.
3-4 évvel korábban, amikor az első 50kWh alatti szélgenerátorokkal és a megoldatlan kavitációs elven működő berendezésekkel elkezdtek néhányan Magyarországon foglalkozni, startoltak a fejlesztéssel, ez még akkor senkit sem érdekelt! Mára már több a szakértő, akik kiokosodva az eddigi eredményeken, felvéve a fonalat, azon fáradoznak, hogy legyőzzék azokat, akik rendelkeznek valóban túlzások nélküli, eredményesen működő berendezésekkel és adtak már el a piacon. Felelősen vállalják, de sok esetben még titkolják az eredményeiket a földhöz ragadt emberek elöl.

Bárki hozzájuthat ilyen berendezésekhez, viszont a döntést megnehezíti a sok – sok ellentmondásos információ, sok esetben nem létező szakértőkre hivatkozással megjelent cikkek miatt. Lásd a hétvégén megjelent (nyilván megfizetett újságírók) lejárató cikkeit az ION és a Kavitációs kazánokról az index.hu-n. (Az index.hu eltávolította az oldaláról a “Csodakazán nincs, csak átverés” című cikkét ezzel lejáratva saját magát, de egy csomó oldal átvette,  akiknek csak a negatív hír a fontos…) Az a jó, hogy manapság már nem lehet felelősség nélkül írogatni, felhasználva a média erejét üzleti érdekeknek.
A mai világban már nagyon sokan gondolják úgy, hogy van keresni valójuk  a szélgenerátor piacon saját termék nélkül, megpróbálva lemásolni mások műszaki megoldásait és ellopni az ötleteket. Importálva a kínai módszert, sokszor azt már nyíltan ki is szolgálva. Gondolok azokra a vállalkozásokra, akik Magyarországon szemrebbenés nélkül  gyűjtik az üzleti ötleteket, egy másik kontinensen való megvalósítás vagy pénzügyi támogatás ígéretével. Igen, mert ez az olcsó megoldás, fejleszteni kvázi drága és sajnos vannak emberek, akik fillérekért eladják még a lelküket is.

A helytelenül kiválasztott vagy az önjelölt kizárólagos képviselők által a berendezések valódi műszaki tartalmát túlszárnyaló, túlzásokkal teli információk  miatt valóban érheti jogos kritika az eddigi értékesítés reményében tett kommunikációkat, de csak azokat, akik ezért felelősek. Nem szükséges az amúgy bizonyított új technológiákat “lehúzni” annak érdekében, hogy pl. még több gázkazánt értékesítsenek ezen a piacon.
Hozzáteszem, hogy az egyik legnagyobb Magyar gázerőművet a Tisza II. -t sem indította újra az új tulajdonosa, miután megvette az amerikai AES Corporationtól, mert az a mostani gazdasági viszonyok miatt már csak veszteséget termelne.
Tehát ha a termelőnek nem éri meg a a gáz felhasználása, akkor a lakosság környezettudatosabb része miért is ne váltson és azzal támogassa a fenntartható tiszta mechanizmusokat alkalmazó új technológiákat. Felháborítónak tartom, hogy néhány firkász akinek halvány fogalma sincsen arról, hogy egy kavitációs buborékban a 3000 bar belső nyomás felszabadulásakor milyen energiák törnek elő, félrevezető véleményt alkotnak a nagyközönség számára.

Rampasek László