Itt az idő, hogy az ökocídium nemzetközi bűncselekmény legyen?

James Dawes az Open Global Rights című folyóiratban felteszi a kérdést: “Itt az ideje, hogy az ökocídiumot nemzetközi bűncselekménynek nyilvánítsuk?”

Itt az ideje, hogy az ökocídiumot nemzetközi bűncselekménynek nyilvánítsuk?Az Extinction Rebellion aktivistái a madridi Gran Vía mentén tüntetnek, követelve, hogy az “ökocídiumot” 2021 júniusában ismerjék el nemzetközi bűncselekményként. EFE / Rodrigo Jimenez

“Itt az ideje, hogy a nemzetközi büntetőjog erejét a globális környezetünk védelme érdekében hasznosítani tudjuk.”

2021 decemberében Hágában tartotta éves ülését a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) irányító testülete. A leglényegesebb fejlemény azonban nem szerepelt a hivatalos napirenden, és nem érintette az Egyesült Államokat, Kínát vagy más nagyhatalmakat. Ehelyett egy kijelölt “mellékes eseményen” történt, amelynek házigazdái a Vanuatu Köztársaság és Szamoa Független Állam voltak. Ott egy új nemzetközi bűncselekményt határoztak meg: az ökocídiumot.

“Itt az ideje, hogy a nemzetközi büntetőjog erejét a globális környezet védelmére használjuk fel” – érvel Philippe Sands, az ökocídium jogi meghatározását kidolgozó szakértői testület társelnöke.

A testület szerint az ökocídium

jogellenes vagy szándékos cselekmény, amelyet annak tudatában követnek el, hogy a cselekmények nagy valószínűséggel súlyos és akár széles körű, akár hosszú távú környezeti károkat okozhatnak.

Ha ez a törvény hatályba lép, akkor jelentős megelőző intézkedés lenne a világ legsúlyosabb éghajlati visszaélései közül néhánynak a megállításában. Háborús bűnöket kutató és háborús bűnösök ügyeivel dolgozó tudósként első kézből láttam, mi történik, ha az elkövetők azt hiszik, hogy büntetlenül cselekedhetnek, és hogyan változik ez meg, ha félni kezdenek az ICC hatalmától.

Az ICC-t hivatalosan 2002-ben hozták létre, hogy a nemzetközi közösséget érintő legsúlyosabb bűncselekmények – népirtás, háborús bűnök, emberiesség elleni bűncselekmények és az agresszió bűntette – ellen eljárást indítson. Ma, amikor az ellenőrizetlen éghajlatváltozás az alapvető emberi jogokat átható és katasztrofális fenyegetés szintjére emelkedik, egyének és csoportok egyre növekvő koalíciója – Ferenc pápától és a Stop Ecocide International-tól kezdve Nyugat-Pápua őslakos függetlenségi vezetőin át a Nemzetközi Vállalatirányítási Hálózatig – kéri az ICC-t, hogy a jogsértőket vonja büntetőjogi felelősségre a környezet elleni bűncselekményekért.

Ahogy a környezeti veszély felgyorsult, úgy kezdtek gyűlni a precedensek erre a drasztikusnak tűnő intézkedésre. 2015-ben az Urgenda Alapítvány holland környezetvédelmi csoport sikeresen beperelte a holland kormányt az éghajlatváltozással kapcsolatos tétlenség miatt. Idén nyáron a francia parlament elfogadta az éghajlatról és az alkalmazkodóképességről szóló törvényt, amely az ökocídiumot bűncselekményként határozza meg, amely akár tíz év börtönnel és 22,5 millió eurós (25,8 millió dollár) bírsággal is büntethető. Decemberben az AllRise, egy klímajogászokból álló csoport dossziét nyújtott be a Nemzetközi Büntetőbírósághoz, hogy vizsgálják meg Jair Bolsonaro brazil elnököt emberiesség elleni bűncselekmények miatt, amiért “táplálja az Amazonas tömeges pusztulását”.

A háborús bűnökkel egyenrangú törvény a környezetszennyezőkre

Az ökocídium nemzetközi bűncselekménnyé nyilvánításának folyamata egyszerű. Jövő decemberben, a részes államok 2022-es közgyűlésén (ASP) a 123 tagország bármelyike javasolhatja a törvénytervezetet a Római Statútum módosításaként, amely az ICC-t létrehozó szerződés. A számos jelölt közül több szigetország, köztük a Maldív-szigetek és a Marshall-szigetek, amelyeket már most is veszélyeztet az éghajlatváltozás miatt emelkedő tengerszint. Ezt követően a Ptk. vagy egy felülvizsgálati konferencia kétharmados többsége szükséges az elfogadáshoz.

Az éghajlatváltozással kapcsolatos előrelépést sokkal könnyebb lesz elérni a Nemzetközi Éghajlatváltozási Tanácsban, mint a részes felek éves konferenciáján, az ENSZ éghajlatváltozási csúcstalálkozóin. A világ nagy reményeket fűz az éves COP-khez, de ahogy a 2021 novemberében Glasgow-ban tartott COP26 összeomlása fájdalmasan megmutatta, néhány nagyhatalmú szennyező ország képes kisiklatni ezt a folyamatot, és megakadályozni minden valódi előrelépést. Az ICC Közgyűlésen ezzel szemben minden nemzet csak egy szavazatot kap, és a nagyhatalmú rossz szereplők nem rendelkeznek vétójoggal.

A világ készen áll erre a törvényre, amint azt a párizsi megállapodás és a COP26 kudarcaira adott gyászos globális válaszok is mutatják. A siker útjában álló legfőbb akadály azonban az idő. Az éghajlatváltozással most olyan szakaszába érkeztünk, amikor már nincs időnk. A Római Statútum története pedig azt mutatja, hogy a módosítások éveket vehetnek igénybe az első javaslattól a végleges ratifikációig.

Néhány szószóló mégis azzal érvel, hogy az ökocídium módosítása esetén az idő előnyös lehet. A vállalati magatartás már akkor elkezd megváltozni, amikor egy nemzet benyújtja a javaslatot. Mivel az új törvény várhatóan néhány éven belül hatályba lép, a vállalkozások ezt az időt átmeneti időszakként használhatják fel a működésük megváltoztatására.

A siker útjában álló legfőbb akadály az idő.

Az olyan befektetői tulajdonú vállalatok, mint a Chevron, az Exxon, a BP és a Shell – amelyek együttesen 1965 óta a globális szén-dioxid-kibocsátás 10%-át termelték – különösen sebezhetőek a nemzetközi bűnös magatartás vádjával szemben. Még az olyan nagyhatalmak, mint az Egyesült Államok és Kína, amelyek nem csatlakoztak a Római Statútumhoz, sem mentesülnek a törvény hatálya alól. A tagországok területén elkövetett bűncselekmények a bíróság joghatósága alá tartoznak. Nem számít, ha az elkövetők olyan országból származnak, amely nem ismeri el az ICC-t. A Trump-kormányzat kétségbeesett erőfeszítései az afganisztáni amerikai háborús bűnökkel kapcsolatos esetleges ICC-vizsgálat delegitimálására csak azt mutatják, hogy az ilyen vádak milyen komoly fenyegetést jelentenek még egy szuperhatalom számára is.

2021-ben az ökocídium az ICC számára csak mellékszál volt. Jövőre, kellő nyilvános nyomással, ez lesz a fő esemény. És akkor komolyan megkezdődhet a küzdelem az éghajlati visszaélések ellen.

Forrás: OpenGlobalRights | James Dawes

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.