A világ öt “katasztrofális” éghajlati fordulópont szélén áll

A világ öt “katasztrofális” éghajlati fordulópont szélén áll, állapítja meg egy tanulmány.

Az óriási jégtakarók, az óceáni áramlatok és a permafrosztos területek már átlépték a visszafordíthatatlan változások határát.

A világ öt "katasztrofális" éghajlati fordulópont szélén állLebegő jég Grönlandon – A grönlandi jégtakaró összeomlása egyike azoknak a fordulópontoknak, amelyeken már túljutottunk. Fénykép: Ulrik Pedersen/Getty Images

Egy nagyszabású tanulmány szerint az éghajlati válság több “katasztrofális” fordulópont szélére sodorta a világot.

A tanulmány szerint öt veszélyes fordulópontot már átléphettünk az emberiség által eddig okozott 1,1 Celsius-fokos globális felmelegedés miatt.

Ezek közé tartozik a grönlandi jégsapka összeomlása, ami végül hatalmas tengerszint-emelkedést eredményezne, az Atlanti-óceán északi részén egy kulcsfontosságú áramlat összeomlása, ami megzavarná az esőzést, amelytől emberek milliárdjainak élelmezése függ, valamint a szén-dioxidban gazdag permafroszt hirtelen olvadása.

Az elemzés szerint 1,5 Celsius-fokos felmelegedés esetén, ami a jelenleg várt minimális emelkedés, az öt billenési pont közül négy a lehetségesből valószínűvé válik. Szintén 1,5 Celsius-foknál további öt billenési pont válik lehetségessé, beleértve a hatalmas északi erdők változását és szinte az összes hegyi gleccser elvesztését.

A kutatók összesen 16 fordulópontra találtak bizonyítékot, az utolsó hathoz a tudósok becslése szerint legalább 2 Celsius-fokos globális felmelegedés szükséges. A fordulópontok néhány évtől évszázadokig terjedő időintervallumban lépnének életbe.

“A Föld az 1°C globális felmelegedésen túl elhagyhatott egy “biztonságos” éghajlati állapotot” – állapították meg a kutatók, akik szerint az egész emberi civilizáció ezen szint alatti hőmérsékleten fejlődött ki. Egy-egy fordulópont átlépése gyakran elősegíti más fordulópontok kialakulását, ami kaszkádokat hoz létre. Ezt azonban még vizsgálják, és nem vették figyelembe, vagyis az elemzés a minimális veszélyt mutathatja be.

Johan Rockström professzor, a Potsdami Éghajlati Hatáskutató Intézet igazgatója, aki a tanulmányozó csoport tagja volt, elmondta: “A világ a 2-3 Celsius-fokos globális felmelegedés felé tart.”

Az éghajlati fordulópontok kockázata a világ felmelegedésével gyorsan növekszik.
A globális felmelegedés becsült mértéke, amely a billenőpont-hőmérséklet átlépéséhez szükséges.

A világ öt "katasztrofális" éghajlati fordulópont szélén állGuardian grafika. Forrás: Guardian: Armstrong McKay et al, Science, 2022. Megjegyzés: A jelenlegi globális felmelegedés 1,1 °C A párizsi megállapodás célkitűzései 1,5-2,0 °C.

“Ezzel a Föld több veszélyes fordulópontot is átlép, ami katasztrofális következményekkel jár majd az emberek számára szerte a világon. Ahhoz, hogy a Földön megmaradjanak az élhető körülmények és stabil társadalmak, mindent meg kell tennünk a fordulópontok átlépésének megakadályozása érdekében.”

Dr. David Armstrong McKay, az Exeteri Egyetem munkatársa, a tanulmány egyik vezető szerzője elmondta: “Ez valóban aggasztó. Van okunk a gyászra, de még mindig van okunk a reményre is.”

A tanulmány valóban alátámasztja, hogy miért olyan fontos a párizsi megállapodás 1,5 Celsius-fokos célkitűzése, és miért kell küzdeni érte.

“Nem azt mondjuk, hogy mivel valószínűleg el fogunk érni néhány fordulópontot, minden elveszett és vége a játéknak. Minden töredék fok, amit 1,5C felett megállítunk, csökkenti annak valószínűségét, hogy további fordulópontokat érünk el.”

A közelmúltban végzett kutatások a destabilizáció jeleit mutatták ki az amazóniai esőerdőben, amelynek elvesztése “mélyreható” következményekkel járna a globális éghajlatra és a biológiai sokféleségre, valamint a grönlandi jégtakaróra és a Golf-áramlat áramlataira, amelyeket a tudósok atlanti meridionális felboruló cirkulációnak (Amoc) neveznek.

Az éghajlatváltozással foglalkozó kormányközi munkacsoport nemrégiben kiadott jelentése szerint 2 Celsius-fokos globális felmelegedés esetén nagy a kockázata annak, hogy az éghajlat fordulópontot vált ki.

A Science című folyóiratban közzétett elemzés több mint 200 korábbi, a múltbeli fordulópontokról szóló tanulmányt, éghajlati megfigyeléseket és modellezési tanulmányokat értékelt. A billenési pont az a hőmérsékletküszöb átlépése, amely a globális felmelegedés megszűnése esetén is megállíthatatlan változáshoz vezet az éghajlati rendszerben.

A kilenc globális fordulópont a következő: a grönlandi, a nyugat-antarktiszi és a kelet-antarktiszi jégtakaró két részének összeomlása, az Amoc részleges és teljes összeomlása, az Amazonas visszahalása, a permafroszt összeomlása és a téli tengeri jég elvesztése az Északi-sarkvidéken.

Az Amazonas fordulópontjának értékelése nem tartalmazta az erdőirtás hatásait. “A felmelegedés és az erdőirtás kombinációja sokkal hamarabb elérheti ezt a pontot” – mondta Armstrong McKay.

További hét fordulópontnak súlyos regionális hatásai lennének, beleértve a trópusi korallzátonyok pusztulását és a nyugat-afrikai monszun változását. További lehetséges, még tanulmányozás alatt álló fordulópontok közé tartozik az óceáni oxigén elvesztése és az indiai nyári monszun jelentős változása.

A tudósok egy fordulópont átlépését “lehetségesnek” határozzák meg, ha a minimális hőmérsékleti küszöbértéket átlépjük, és “valószínűnek”, ha a központi küszöbértéket meghaladjuk.

Niklas Boers professzor, a Müncheni Műszaki Egyetem munkatársa elmondta: “Az áttekintés időszerű frissítés a Föld potenciális billenési pontjairól, és a további felmelegedés hatására bekövetkező billenési események veszélye valós.”

Hozzátette, hogy sokkal több kutatásra van szükség a kritikus hőmérsékleti küszöbértékek leszűkítéséhez, mivel a jelenlegi becslések továbbra is nagyon bizonytalanok.

Thomas Stocker professzor, a Berni Egyetem munkatársa elmondta: “A billenési pontokkal kapcsolatos tudományos munka még messze nem fejeződött be – alig kezdődött el -, és sokkal jobb modellekre van szükség annak a kérdésnek a megválaszolásához, hogy melyik felmelegedési szint milyen billenési ponthoz kritikus.”

A svájci kormány májusban javaslatot tett az IPCC különjelentésére az éghajlati fordulópontokról.

Tim Lenton professzor az Exeteri Egyetemről, az elemzés társszerzője elmondta: “Amióta 2008-ban először értékeltem a fordulópontokat, a lista bővült, és az általuk jelentett kockázatról alkotott értékelésünk drámaian megnőtt.

“Új munkánk meggyőző bizonyítékkal szolgál arra, hogy a világnak radikálisan fel kell gyorsítania a gazdaság szén-dioxid-mentesítését. Ehhez pozitív társadalmi fordulópontokat kell kiváltanunk.”

Forrás: The Guardian – Damian Carrington


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.