Az újrahasznosítás révén lecsökkennek az energiaköltségek

Nem csak olcsóbb lehet minden termék azáltal, hogy az újrahasznosítás révén lecsökkennek az energiaköltségek.

Az újrahasznosítás révén lecsökkennek az energiaköltségek | ClimeNews - Hírportál

Ha mindent újrahasznosítanánk, amit csak tudunk, akkor elvileg nem is kellene bányászni, vagy legalábbis drasztikusan csökkenne rá az igény. Márpedig a termelés során a legnagyobb környezetterhelést a bányászathoz kapcsolódó tevékenységek jelentik. Az iparban fölhasznált nyersanyagok 90%-a ugyanis már azelőtt hulladékká válik, hogy a termék elhagyná a gyárat.[1] Ez a sok salak és vegyszer azt a levegőt szennyezi, amit beszívunk, azt a vizet, amit megiszunk, és azokat a talajokat, ahol élelmiszerünket termelik. Nagy szolgálatot teszünk tehát nem csak a következő generációnak, de saját magunknak is, ha addig használunk egy telefont vagy laptopot, amíg csak bírja, és mindent igyekszünk megjavíttatni.

Üdítő helyett egyébként ihatunk csapvizet (vagy abból készített limonádét), amit egy alumínium kulacsban bárhová magunkkal vihetünk (a műanyagot kerüljük, mert méreganyagok szivárognak ki belőle), édesség helyett ehetünk gyümölcsöt (amit lehetőleg saját szatyorban vittünk haza), chips helyett pedig ehetünk pl. saját ízesítésű pattogatott kukoricát. Utóbbi esetén egészségünk, és élőhelyünk védelme érdekében arra ügyeljünk, hogy „szűz” pattogatni való kukoricát vegyünk, és lehetőleg azt is saját szatyorban vigyük haza. A papírzacskós kukoricához ugyanis pálmaolajat is adnak, ami miatt erdőket vágnak ki, a papírhoz pedig szintén, ráadásul mérgező vegyületekkel kezelik, hogy ne szívja föl a zsírt (ezek egyik mellékhatása, hogy súlyos hormonzavarokat okoznak).[2]

Sztella Nóra Kántor

A képen, valamint a megjegyzésben szereplő állítások forrásai:
[1] Richard Girling, “Rubbish!” Transworld Publishers, 2005

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.