A globális kibocsátások minden idők legmagasabb szintjén

A tanulmány szerint az üvegházhatású gázok globális kibocsátása minden idők legmagasabb szintjén van.

A tudósok szerint a világ elhasználja a “szén-dioxid-keretet”, amelyet úgy lehet kibocsátani, hogy közben 1,5 Celsius-fok alatt maradjon.

A globális kibocsátások minden idők legmagasabb szintjénAz üvegházhatású gázok kibocsátása tovább nőtt, annak ellenére, hogy 2020-ban, amikor számos országban Covid-zárlat volt érvényben, jelentősen csökkent. Fénykép: PNK Photo/Getty Images/iStockphoto

Az üvegházhatású gázok kibocsátása minden idők legmagasabb szintjét érte el, ami azzal fenyeget, hogy a világot “soha nem látott” mértékű globális felmelegedésbe sodorja – figyelmeztetnek a tudósok.

Az Earth System Science Data című folyóiratban csütörtökön közzétett tanulmány szerint (.PDF) a világ gyorsan kifogy a “szén-dioxid-keretből”, vagyis abból a szén-dioxid-mennyiségből, amelyet a légkörbe lehet juttatni, ha az iparosodás előtti hőmérsékletet meghaladó 1,5 Celsius-fokos küszöbérték alatt akarunk maradni.

Már csak mintegy 250 milliárd tonna szén-dioxidot lehet kibocsátani ahhoz, hogy elkerüljük a légkörben a szén-dioxid felhalmozódását, ami 1,5 Celsius-fokos hőmérséklet-emelkedést eredményezne. Ez a mennyiség a néhány évvel ezelőtti 500 milliárd tonnához képest csökkent, és az üvegházhatású gázok kibocsátásának jelenlegi, az elmúlt évtizedben évente mintegy 54 milliárd tonnás éves üteme mellett ez a mennyiség még jóval az évtized vége előtt elfogyna.

Piers Forster professzor, a Leedsi Egyetem Priestley Centre for Climate Futures igazgatója, a tanulmány vezető szerzője elmondta: “Ez a kritikus évtized az éghajlatváltozás szempontjából. A most meghozott döntések hatással lesznek arra, hogy mennyire fog emelkedni a hőmérséklet, és hogy ennek következtében milyen mértékű és súlyosságú hatásokat fogunk tapasztalni.”

Elmondta, hogy a kibocsátás éves növekedési üteme lelassult, de sokkal erőteljesebb fellépésre van szükség. “Az éghajlati rendszer állapotára vonatkozó legújabb bizonyítékok fényében változtatnunk kell a politikán és a megközelítéseken. Az idő már nem a mi oldalunkon áll” – mondta.

A kormányok Bonnban üléseznek, hogy előkészítsék az ENSZ nagyszabású klímacsúcsát, a Cop28-at, amely idén novemberben az Egyesült Arab Emírségekben kerül megrendezésre. A Cop28 az egyik utolsó lehetőség a világ számára, hogy a 2015-ös párizsi klímamegállapodásban foglalt célok teljesítése és az 1,5 Celsius-fok alatt tartása érdekében a helyes útra térjen.

Sultan Al Jaber, a Cop28 kijelölt elnöke csütörtökön érkezik Bonnba, és nagy nyomás nehezedik rá, hogy olyan tervet dolgozzon ki a tárgyalásokra, amely megvalósítja az általa szorgalmazott “pályakorrekciót”. Al Jaber a tárgyalások vezetése mellett megtartotta az Egyesült Arab Emírségek nemzeti olajvállalatának, az Adnocnak a vezetőjeként betöltött szerepét, amely az olaj- és gázkitermelési kapacitásának növelését tervezi.

Al Jaber korábban azt nyilatkozta a Guardiannek, hogy kettős szerepe előnyös a tárgyalások szempontjából, mivel “üzleti gondolkodásmódot” fog képviselni, és mozgósítani fogja a magánszektort. A tárgyalások fontos szereplői, köztük az amerikai John Kerry és az uniós Frans Timmermans is elismerően nyilatkoztak róla. A kampányolók azonban továbbra sincsenek meggyőződve, és csütörtökre tüntetést terveznek Bonnban az Al Jaber szerepével kapcsolatos vélt összeférhetetlenség ellen.

A Cop28-on a nemzetek a párizsi megállapodás 2015-ös aláírása óta először tartanak majd “globális helyzetfelmérést”, hogy felmérjék, a kibocsátáscsökkentésre vonatkozó vállalásaik teljesítése terén jó úton haladnak-e.

Ez a felmérés valószínűleg azt fogja mutatni, hogy a világ messze elmarad a kitűzött céltól, amint azt a csütörtökön közzétett dokumentum is mutatja. Az üvegházhatású gázok kibocsátása tovább nőtt, annak ellenére, hogy 2020-ban, amikor számos országban Covid-korlátozás volt érvényben, meredeken csökkent.

Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület 2018-as számításai szerint a világnak 2030-ig a 2010-es szinthez képest csaknem a felére kell csökkentenie az üvegházhatású gázok kibocsátását ahhoz, hogy a 1,5 Celsius-fokos küszöbérték alatt maradjon, és 2050-re elérje a nettó nulla kibocsátást. Ez a számítás azonban azon a feltételezésen alapult, hogy a világ a 2020-as években évente mintegy 7%-kal csökkenti a kibocsátást.

Mivel a kibocsátás tovább nőtt, a kibocsátás éves csökkenési ütemének sokkal meredekebbnek kell lennie ahhoz, hogy a 1,5 Celsius-fokos határérték alatt maradjon.

Joeri Rogelj, az új tanulmány társszerzője, a londoni Imperial College klímatudományi professzora a Guardiannek elmondta: “A fennmaradó szén-dioxid-kibocsátás aktualizálása során évekig tartó magas kibocsátás azt jelenti, hogy mostanra már többet kellene tennünk. Ez azt jelenti, hogy vagy előrehozzuk a CO2-kibocsátás nettó nullára vonatkozó globális céldátumát 2050 környékéről 2035-re, vagy 2030-ig sokkal mélyebbre kell csökkenteni a kibocsátást”.

Az év elején a Nemzetközi Energiaügynökség megállapította, hogy az energiából származó kibocsátás – a legnagyobb kibocsátási forrás – a plató elérésének jeleit mutatja. De csak 18 ország mutatott tartós csökkenést a kibocsátásában.

Majid Al Suwaidi, a Cop28 főigazgatója és Al Jaber egyik legfőbb segítője a Guardiannek elmondta, hogy az Egyesült Arab Emírségek nem fogja felhasználni a globális felmérést arra, hogy megnevezze és megszégyenítse azokat a nemzeteket, amelyek nem teljesítik a párizsi megállapodásban vállalt kötelezettségeiket, vagy nem csökkentik elég gyorsan a kibocsátást.

“Az éghajlatváltozás egyike azoknak a dolgoknak, ahol mindannyian össze vagyunk kötve” – mondta. “Egyenként nem tudjuk megoldani a problémát. Kollektívan kell megoldanunk. Ez az, ami megnehezíti a helyzetet. Ezért ebben a vitában nincs egyszerű rosszfiú vagy jófiú. Mindenkinek megvan a maga megoldása. Mindenkinek megvannak az ötletei. És ha össze tudjuk hozni az embereket az ilyen közös megoldások mögé, és a napirendet ennek megfelelően irányítjuk, akkor ez egy igazán erőteljes pillanat lesz. És ezt próbáljuk elérni a Cop28-on.”

Forrás: The Guardian | Fiona Harvey


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.