A terhesség tízszer nagyobb hormonterhelés, mint a fogamzásgátló

Egyetlen nem kívánt terhesség tízszer több hormonnal terheli a környezetet, mint 35 évnyi fogamzásgátló tabletta szedés

A túlnépesedés senkinek sem jó, a népességnövekedés megállításával pedig mindenki nyerne. Ezáltal ugyanis lehetőség nyílik a fenntarthatóság élérésére, a szegény országoknak pedig lehetősége nyílik kilábalni a nyomorból. A népességnövekedés megállításának kulcsa a lányok oktatása, illetve a fogamzásgátlás emberi jogának biztosítása. Ugyanis az a tapasztalat, hogy ha a lányok és nők hozzájutnak a középiskolai képzéshez és a fogamzásgátlókhoz, akkor gyorsan lecsökken a tervezett gyermekek száma. Ez történt a fejlett országokban is, illetve néhány fejlődő országban, mint pl. Kína, Thaiföld vagy Banglades. Sokan aggódnak azonban a fogamzásgátlók hormonterhelés-e miatt.

A fogamzásgátlásnak hormonális és hormonmentes formája is van. Hormonmentes módszer a a réz méhen belüli eszköz (spirál), illetve a Rézgyöngy. A hormonális megoldások legismertebb formái a fogamzásgátló tabletta, illetve a hormontartalmú méhen belüli eszköz, de itt érdemes megemlíteni a fogamzásgátló implantátumot és -injekciót is.

A hosszútávon ható módszerek célszerűek a fejlődő országokban, ahol nincs minden sarkon patika, és gyakran előfordul készlethiány. Az injekció előnye, hogy a felhasználó magának is beadhatja, ami több hónapig hat. A diszkréció is szempont, mivel sok fejlődő országbeli nőnek el kell titkolniuk fogamzásgátló használatukat saját családtagjaik vagy közösségük elől. Gyakori ugyanis, hogy férjeik, szüleik vagy vezetőik elavult világnézetek alapján még mindig a szaporodást erőltetik, annak ellenére, hogy országuk elsivatagosodik, felszín alatti vizeik fogynak, és a népességrobbanás minden fejlesztési erőfeszítést semmissé tesz.

A hormonális megoldásoknak tehát fontos szerep jut ebben a küzdelemben. Néhányan azonban azzal érvelnek, hogy a fogamzásgátlók használata közvetve környezetterhelést jelent az élővizekre. Az alábbi cikkben kontextusba helyezzük ezt az állítást. Megnézzük, hogy a többi forráshoz képest mekkora hormonterhelést jelentenek a fogamzásgátlók, és hogy vajon azzal jut-e több hormon a környezetbe, ha használják, vagy akkor, ha nem.

A terhesség és a fogamzásgátló szedésének összehasonlítása

Az alábbiakban fogamzásgátlók alatt hormonális fogamzásgátlást értünk. A kutatások eredményei alapján elmondható, hogy a menstruáló nőkéhez képest a fogamzásgátlót használó nők vizeletében (típustól függetlenül) kb. másfélszer több az ösztrogén mennyisége.[1] (20,87 helyett 29,32 mikrogramm/liter). Egy másik tanulmány szerint a terhes nők vizeletébe 420-szor több ösztrogén kerül.[2] (16,3 helyett kb. 6859 mikrogramm/nap).

A terhesség tízszer nagyobb hormonterhelés, mint a fogamzásgátló | ClimeNews

Az ENSZ szervezeteinek módszertana alapján a nőket 15 és 49 éves koruk között szokták termékenynek tekinteni.[3] Ha egy nő ezidő alatt folyamatosan alkalmaz fogamzásgátlást (420 hónapon át), az kb. 420x30x10x1 mikrogramm (hónap x nap x extra hormonterhelés x liter/nap), vagyis összesen 126 000 mikrogramm (~0,13 g) extra hormonterhelést jelent.

Ehhez képest ha egy nő ezidő alatt egyáltalán nem használ fogamzásgátlást, és összesen egyszer lesz egy nem kívánt terhessége, az 9x30x6846 (hónap x nap x extra hormonterhelés/nap), vagyis összesen 1 848 420 mikrogramm extra hormonterhelést jelent. Ha azt mondjuk a terhesség ideje alatt nem minden nap ennyi a ösztrogénkiválasztás, és így ezt az értéket elosztjuk kettővel, akkor is 924 210 mikrogramm (~0,92 g) extra terhelést kapunk.

Tehát ha csak egyetlen terhességet előzünk meg 35 év alatt hormonális fogamzásgátlók által, az alsóhangon is hétszer kevesebb hormonterhelés-t jelent!

A fogamzásgátlók hormonterhelése a többi forráshoz képest

Ugyanazon tanulmány alapján 1995-ben Hollandiában a hormonfelhasználás a szájon át szedhető fogamzásgátlók esetén 88, a hormonhelyettesítésből (HRT) 1687,5, az állattartásból pedig 579,15 kg/év volt.[4] Mivel ami bekerül a szervezetbe, az idővel ki is jut, így feltételezhető, hogy a felhasználás és a környezetterhelés egyenesen aránylik egymással.

Egy másik tanulmány szerint az Egyesült Királyságban az állattartás 15%-ban járul hozzá a vizek hormonterhelés-éhez,[5] ami nagyságrendileg megegyezik a föntebbivel. Mindezek alapján elmondható, hogy a fogamzásgátlás összességében eltörpül a többi hormonterhelést jelentő tényezőhöz képest. Főleg, ha beleszámolnánk a műanyagokból kiszivárgó vegyi anyagok hormonháztartásra gyakorolt hatását.

Akit még így is zavarna a hormonális fogamzásgátlás jelentette környezetterhelés, az használjon hormonmentes eszközöket, és ezeket népszerűsítse. Mindenesetre a következetesség szempontjából lábon lőné magát, ha a fogamzásgátlás emberi jogának biztosítása ellen, csak mert ez részben hormonális eszközök révén történik. Ugyanis a környezet hormonterhelése összességében még úgy is kisebb, mintha a nők nem jutnának hozzá semmilyen fogamzásgátló módszerhez.


Források:

[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3893952/
[2] https://www.semanticscholar.org/paper/Are-oral-contraceptives-a-significant-contributor-Wise-O’brien/712c0942fa2694607584ad07aa6a14eaccd663f9/figure/1
[3] https://www.who.int/data/gho/indicator-metadata-registry/imr-details/6
[4] https://www.semanticscholar.org/paper/Are-oral-contraceptives-a-significant-contributor-Wise-O’brien/712c0942fa2694607584ad07aa6a14eaccd663f9/figure/5
[5] https://www.researchgate.net/publication/7691070_The_potential_steroid_hormone_contribution_of_farm_animals_to_freshwaters_the_United_Kingdom_as_a_case_study

Forrás: BOCS Civilizációtervezés Alapítvány – Hírek

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.